Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Корнелия Нинова
Корнелия Нинова

Ако третият мандат дойде при нас - ще започнем разговори и ще предложим правителство, каза лидерката Корнелия Нинова

Няма да подкрепим предложените от Слави Трифонов правителство и мерки за действие.

Това заяви лидерката на БСП Корнелия Нинова след заседание на Изпълнителното бюро на партията.

Нинова изброи 4-те цели на БСП в последните години - да се промени модела на управление на паралелната държава и задкулисието, да се върне държавността и да се управлява чрез институциите, социалната политика да е за конкретните проблеми на хората, да се гарантира сигурност и стабилност на България, и обясни, че по нито една от тях няма отговор в предложените от Трифонов мерки.

Употреби се справедливи гняв на хората от протестите за поредния политически проект, инженеринг или както го наречем, допълни лидерката на БСП.

Трифонов нанася тежък удар по държавността с начина, по който обяви кабинета си - без диалог, вместо от джипката - от фейсбук. Не сме се борили толкова години, за да заменим един авторитарен режим с друг, това е неуважение към останалите партии, категорична бе лидерката на БСП. Колкото и депутати да имал всеки, демокрацията и уважението към институциите изисквали поне диалог.

Това не е програма, дори не е план за управление, а частични мерки тук и там, критикува Нинова.

С този подход, без парламентарна подкрепа, дори и да са първа сила, не се дава стабилност, сигурност и прогнозируемост, допълни тя.

Не се предлагат мерки за смяна на модела на управление, но и той се задълбочава, каза Нинова. И даде пример с ББР, където вместо да се продължи доброто, направено от служебния кабинет - банката да се преструктурира, така че да помогне на малкия и среден бизнес, банката де предлага за приватизация, критикува тя.

Концесионеране на автомагистрали също означава защита на частни интереси срещу това от хората да се събират още и още пари.

Не става и дума за сериозна промяна в съдебната система. Закриването на спецсъда и срецпрокуратурата са и наши приоритети, но не стига само това, допълни Нинова. Нищо няма за борба с монополизма. А и стари лица, управлявали през прехода, се предлагат да правят новия модел, каза още тя.

Тя критикува, че не се предлагат социални мерки, няма промяна в модела на здравеопазване и образование.

В стила на Трифонов е да прави шоу, но политиката не е място за това, отговори Нинова на въпрос за идеята на лидера на ИТН за изпращане на космонавти. По-добре да беше казал вижданията си за международната политика, допълни тя.

Ако ГЕРБ предложат кабинет с втория мандат, БСП няма да го подкрепи, категорична бе лидерката.

Изпълвителното бюро ще предложи на Националния съвет - ако третият мандат бъде връчен на БСП от президента - тя няма да го връща и ще започне разговори с другите политически сили, ще постави национални приоритети на масата и ще опита да предложи кабинет. На трети избори да се ходи сега е сериозно изпитание за държавата в този момент. Искаме да гарантираме чрез този опит сигурност и стабилност за държавата, допълни Нинова. Решението за това обаче ще се вземе от Националния съвет, който ще се събере с коалиционните партньори на 25 юли.

Пленумът ще реши с кои партии ще се водят разговори и дали ще бъдат предложени някои от служебните министри отново и в бъдещ червен кабинет. 

На заседанието ще бъдат обсъдени и конкретни стъпки за излизане от това положение.

Като бивш следовател знам, че когато те призоват, вероятно има данни за нещо в МВР, но какво ще се случи не мога да кажа, отговори Нинова на въпрос за призовката на Бойко Борисов.

Очаквайте подробности.