Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

От Лиляна Клисурова

Не стои въпросът за моята оставка към момента, тъй като ни предстоят по-важни въпроси да решаваме в държавата и парламента, категорична бе Корнелия Нинова

Не се състоя протестната вълна и отново сме в изходна точка. Партиите на протеста отново нямат мнозинство да съставят правителство и ако искат да има такова, този път ще им се наложи да водят диалог с някои от останалите партии. Това заяви лидерката на БСП Корнелия Нинова в първи коментар след изборния ден. Тя уточни, че ще изчакат окончателните резултати, но Изпълнителното бюро е направило своите изводи.

Категорично трябва да има правителство, което да започне с дълбоките истински промени, но и с решаването на належащите въпроси като компенсиране на доходите на прага на зимата. Да има редовен кабинет е изключително важно за нас, обясни соцлидерката.

Ако не сме политици едномандатници, а държавници, трябва да излъчим правителство. Ако мислим за хората, за състоянието на държавата, трябва да го направим, а не да я хвърляме в политически хаос, коментира още Нинова.

Според нея партиите на протеста, ако се разберат помежду си, имат избор - да потърсят подкрепата или на БСП, или на ДПС. Нека ги изкачаме да видим какво ще решат и кого ще поканят, коментира тя. И напомни, че промяната е започнала от БСП и тя не отстъпва от своята последователност и принципност. От решението на партиите на протеста щяло да си проличи дали ще се прави истинска промяна или някаква подмяна.

Подкрепата на "Има такъв народ" този път няма да е безусловна - ако желаят такава, трябва да ни поканят на разговор по политики, обяви обаче Нинова. БСП няма да отстъпи от социалните политики, но конкретика ще представи, когато бъде поканена на разговори.

Не стои въпросът за моята оставка към момента, тъй като ни предстоят по-важни въпроси да решаваме в държавата и парламента, каза соцлидерката.

Нинова обясни безпрецедентно ниската избирателна активност не само с лятото, но и с липсата на истински политически дебат в кампанията. ГЕРБ воюваваха със служебния кабинет, "Има такъв народ" мълчаха, нямаше истински дебат по програми и идеи, за да могат хората спокойно да оценят и преценят, обясни тя. Може би това е и наказателен вот към всички нас, всички политици и партии, за това, че за 3 месеца два пъти предизвикваме парламентарни избори, допълни тя. И уточни, че новият парламент започва с много ниска активност и стартира с безпрецедентно ниска подкрепа, което било притеснително за държавността и институциите.

Ние препотвърждаваме резултата от април, на базата на активната кампания, която направихме и голямото ляво обединение, очаквахме повече, явно не ни стигна времето, коментира соцлидерката. Но пътят бил този - обединение в лявото пространство, търсене на лявата алтернатива.

Тя коментира, че според политически коментатори машините са изплашили част от електората на БСП и това е една от причините за резултата на партията.