Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Лидерът на КНСБ Пламен Димитров. Снимка Архив
Лидерът на КНСБ Пламен Димитров. Снимка Архив

Идеите за преизчисление на пенсиите, които са записани в програмите на поне 4-5 партии са заплаха за пенсионната система.

Тази позиция обяви президентът на КНСБ Пламен Димитров на конференция със социалния министър Гълъб Донев и шефа на НОИ Ивайло Иванов.

Всяко преизчисление на пенсиите разрушава връзката между осигурителните вноски и придобитите права, обясни Димитров. Така той се обяви и против единия от обсъжданите в служебния кабинет варианти за увеличение на пенсиите - преизчисление с актуален осигурителен доход от 2018 г.

КНСБ държи на варианта да увеличение на тежестта на годините стаж в пенсионната формула докато от 1,2 сега стигне до 1,5. Този вариант е по-справедлив и дава повече на хората, които са работили повече, разясни Димитров. Той припомни, ме този вариант е одобрен от правителство, синдикати и бизнес от 2015 г, но сред това бе нарушен.

Така ще се постига и по-високо увеличение отколкото дава швейцарското правило, разясни Димитров.

Наред с това обаче минималната пенсия трябва да расте изпреварващо, а таванът да отпадне в рамките на две години. Това съвкупно трябвало в рамките на следващите четири години да даде по 15 процента увеличение на пенсиите всяка година, заяви Пламен Димитров