Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Иван Кокинов в съда
СНИМКА: АВТОРЪТ
Иван Кокинов в съда СНИМКА: АВТОРЪТ

Шизофреникът с различни версии за нападението, разследват го и за грабеж над англичанин

27-годишният Иван Кокинов от Бургас, който намушка 18 пъти ученичка и едва не я уби, всъщност ходел въоръжен с кухненски нож, защото искал да убие комшиите си. Трябвало да бъде готов за това, ако ги срещне навън, разказал Кокинов при разпитите, научи "168 часа".

А защо е нападнал 17-годишната си съседка С. Ф., Кокинов не дава адекватни обяснения. Веднъж казва, че мразел брат й, друг път, че искал да помогне на баща си да не го тормозят човечетата, които чувал в главата си…

Безпрецедентното нападение е извършено около 2 1,30 ч. на 27 юни, докато момичето се прибирало към дома си в к-с "Изгрев" с приятели.

Иван изскочил от храстите с нож в ръка и подгонил компанията

Настигнал С. Ф. и започнал да я ръга с ножа където свари. Намушкал я 18 пъти, след което я оставил плувнала в кръв на шосето и избягал. Първоначално приятелите на 17-годишната девойка – две момчета и три момичета се разбягали от страх, но после се върнали.

На помощ се притекъл и охранител от близкия бизнес-център. Раненото момиче е откарано в болницата с порезна рана във врата с диаметър 15 см и 17 прободни рани по торса. Оперирана е по спешност, тъй като една от раните в гръдния кош предизвикала пневмоторакс. Това е състояние, при което се наблюдава наличие на

въздух или друг газ в междуплевралното пространство

и може да представлява опасност за живота, обясни бургаски медик пред "168 часа".

Благодарение на усилията на лекарите седмица след ужасния инцидент момичето, чиято майка също е лекар, е изписано и вече си е вкъщи. То обаче е в шок и с него работи психолог. Нападателят е задържан часове след кървавия екшън, а ден по-късно става ясно, че той е познавал жертвата си. Освен че живеели в съседни блокове в к-с "Изгрев",

Иван и С. Ф. се знаели и покрай баткото на момичето. Според една от версиите на разследващите нападението не е случайно, а е свързано с конфликт между Иван Кокинов и брата на С. Ф. В разпитите Иван признава, че е имал разправия с въпросното момче, което мразел, но нападнал сестра му, защото така казвали гласовете, които чувал в главата си.

Кокинов е регистриран в Центъра за психично здраве в Бургас с диагноза параноидна шизофрения, бил е приеман на два пъти за лечение, като последната му назначена терапия е от 2016 г. Оказва се обаче, че точно оттогава младият пациент е спрял да си взема лекарствата, но не и синтетичните наркотици, към които бил силно зависим.

Дали бруталният нападател е бил вменяем в момента, в който е намушкал с нож 17-годишната ученичка и

може ли да носи съдебна отговорност,

тепърва ще се изяснява.

"По делото вече е назначена съдебно-психиатрична експертиза. Това, че обвиняемият е с диагноза параноидна шизофрения, не означава, че той е бил невменяем към момента на извършване на престъплението", коментира пред "168 часа" наблюдаващият прокурор и административен ръководител на окръжната прокуратура в Бургас Георги Чинев.

Опит за убийство по чл. 115 от НК, за което законът предвижда от 10 до 20 г. затвор, е обвинението, повдигнато към момента срещу Кокинов, но

ако се докаже умисъл в деянието,

обвинението ще се преквалифицира и наказанието ще е още по-тежко, коментират от прокуратурата.

"След като бъде готова съдебномедицинската експертиза на пострадалата, обвинението срещу Кокинов най-вероятно ще бъде преквалифицирано в опит за убийство, извършен по особено жесток начин. Броят на ударите, нанесени с нож, ясно показва качество на дееца", коментира Георги Чинев.

27-годишният Иван Кокинов е със завидно криминално досие, осъждан за кражба и с висящо дело за грабеж над чужденец. Нападението е извършено преди 2 г. в Слънчев бряг, а пострадалият е британски турист. Към момента делото е спряно заради отсъствието на чужденеца, казаха запознати. По време на разследването на грабежа на Кокинов е правена съдебно-психиатрична експертиза, която установява, че той е бил вменяем по време на нападението.

От задържането си на 27 юни той е в ареста с наложена мярка за неотклонение "задържане под стража". Служебният му защитник Цветелина Куманова поиска от окръжния съд мярката да бъде заменена с домашен арест, за да може да му се приложи адекватно лечение, но магистратите го оставиха зад решетките.

"Не е адекватен, не разбира какво се случва. Твърди, че чува гласове", настоя адвокат Куманова. Самият Кокинов пък

говореше забавено

и завалено,

обяснявайки едва-едва, че това е странична реакция от лекарствата, които са му дали в затвора. В съда бе извикано медицинското лице от бургаския затвор, което е прегледало Кокинов при постъпването му в ареста. Фелдшер Росанка Попова обясни пред съдия Събчо Събев, че и при прегледа Кокинов говорел и се държал по същия начин. Поведението му е абсолютно обиграно, категорични бяха пък от държавното обвинение.

Дано го държат зад решетките, страхуваме се да не направи друга беля, ако се върне, коментираха съседи от блока, в който Кокинов живее с баща си.