Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Кольо Парамов
Кольо Парамов

Това е бюджетът ни за година и половина, възмущава се финансистът Кольо Парамов

- Г-н Парамов, какви според Вас ще са реалните ползи от приемането на еврото?

- Най-голяма промяна ще е, че ще има директен контрол върху движението на парите. Този въпрос стои от създаването на валутния борд досега. Ако имаше контрол от страна на БНБ и ЕЦБ, КТБ нямаше да бъде срутена, нямаше да загубим 10 млрд,, нямаше 20 години от цялата банкова система да събираме средства за Гаранционния фонд и когато в него имаше над 2 млрд. лв., да ги дадем за нищо.

Ако бяхме въвели еврото, щеше да има

контрол,

а такъв няма вече 25 години. От 1997 г. досега продължава голямата слободия на българската олигархия, която безпрепятствено изнесе 51 млрд. долара от страната в над 4400 офшорни сметки. Този процес не можа да бъде овладян с декларирането на средствата, нито от НАП, нито с обявяването на произхода на парите, нито със задължението за погасяване на данъците, никакъв контрол. Тоест влизането в еврозоната е от ключово значение за демократичното общество. Нямаме никакъв друг избор, освен да приемем еврото. Тогава ще стане ясно кои всъщност са капиталистите, какво отчитат, какво превеждат и къде.

- Защо сте толкова сигурен, че с еврото тези схеми ще бъдат разкрити?

- Какво направиха в Германия? Отидоха в Цюрих, установиха офшорните зони, в които 12 хил. германци държаха средствата си. За 40 дни ги провериха, част от парите бяха конфискувани, на част от тях се платиха данъчните задължения. Защо да не стане и тук така?

- Какви са аргументите Ви, че са изнесени от България 51 млрд. долара и за какъв период е станало това?

- От 2001 г. до 2011 г. Международният банков консорциум и специалисти, работещи по линия на ЦРУ, обявиха, че в Панама и в други офшорни зони има 24 млрд. и 460 млн. долара български пари, депозирани от 3970 фирми. От 2011 г. до 2021 г. тези компании вече са 4400 и допълнително са

изнесени

още около 27 млрд. долара. Така за период от 20 години 51 млрд. долара са напуснали страната. Сред аргументите ми са Докладът от 16.11.2017 г. на ЕС относно разследването във връзка с изпирането на пари, избягването на данъци и данъчните измами (във връзка с Панамагейт - бел. ред.). Позовавам се и на Доклада на Глобания финансов интегритет - GFI, изследващ нелегалния износ на пари от развиващите се страни. От наблюдаваните 149 държави, България по преведени средства в чужбина, без санкцията и намесата на правителството и БНБ е на 47-о място. Тоест годишно държавата е лишавана от 2,447 млрд долара през всяка една от последните 10 години.

- Внушителна сума, ако я сравним с брутния вътрешен продукт.

- Да, тя представлява близо 80% от годишния БВП.

- Сравнението с годишния бюджет е още по-неприятно.

- Това е бюджетът ни за една цяла година и половина. Всичко е заради липсата на контрол и очевадната слободия как тези средства са минали през „контрола“ на държавата? В САЩ дали ще позволят такова колосално богатство да мине през данъчните служби транзит?

Бордът вече създава уникални диспропорции, той е надгарантиран със 185%, в банковата система са акумулирани спестявания за около

61 млрд. лв., в същото време в българското стопанство под формата на кредити са раздадени 29 млрд., как така от всички тези пари над 30 млрд. стоят свободни? Те не носят лихви, не работят за икономиката, а стоят блокирани. Ако тези 31 млрд. лв. бяха в евро, досега те щяха да са вложени в различни начинания и да се ползват под контрола на ЕЦБ.

Как могат да се върнат те, ако приемем еврото, четете тук

Кольо Парамов
Кольо Парамов