Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Радев може да има решаваща дума при избора на определени министри. Въпросът е ще се съобрази ли Слави с него?
Радев може да има решаваща дума при избора на определени министри. Въпросът е ще се съобрази ли Слави с него?

Има план двамата да съгласуват по-важните фигури или президентът да заяви подкрепа за новия състав

Кръгове около Румен Радев обсъждат революционно решение за бъдещия кабинет – когато президентът покани Слави Трифонов на разговори след изборите, той да предложи някакъв вид споделена отговорност между двамата. Де факто

това ще означава повече президентски правомощия,

без да са фиксирани формално.

Може да бъде заявено като доверие в новия състав на правителството. Другата идея е шоуменът да поиска от държавния глава част от неговите съветници да останат начело на министерства, като двамата съгласуват кандидатурите за по-важните ведомства. Логично е, че Слави не може да предложи хора на Генерала за министри без неговото съгласие.

Стойчо Кацаров вече открито обяви, че би останал, ако му позволят да направи реформа.

Личи, че амбициите на служебния кабинет не се ограничават и са доста по-големи от обичайното провеждане на изборите. Заявиха, че са заварили хаос и

ще започнат управление

по нов начин,

че ще разследват злоупотребите и ще се борят с корупцията. Промениха Плана за възстановяване и обявиха актуализация на бюджета. Смениха ключови фигури в службите и в държавните структури.

Подобни действия са безсмислени, ако новоназначените работят само до избирането на редовно правителство. Възможно е да останат и след това. Всички тези решения демонстрират желанието на президентските министри да задават свой дневен ред и начин на управление.

Независимо от това след изборите

основната политическа отговорност

ще падне върху Слави Трифонов. Хората този път очакват от него да намери начин да състави работещо правителство. Няма да му простят, ако отново откаже мандата. Обстоятелствата сочат, че той няма как да поеме ролята на премиер. Предварителните сондажи на социологическите агенции не показват ситуация, в която да е едва ли не задължен да приеме поста.

Нито една от тях не дава на формацията му 121 депутати. Повечето резултати почти я изравняват с ГЕРБ.

"Невъзможно е да се предвиди коя ще е първата политическа сила", казва в проучването си "Галъп интернешънъл". "Докато на предишните избори знаехме кой ще победи, но не и кой ще управлява, сега

знаем кой ще управлява, но не и кой ще е с най-много

народни представители", заяви Първан Симеонов.

Според "Алфа рисърч" разликата е минимална и тя се дължи на спад на доверието към ГЕРБ и несъществено увеличаване на ИТН – първите намаляват процентите си заради санкциите по закона "Магнитски", а вторите не нарастват значително, защото мълчат в публичното пространство.

Данните на агенция "Тренд" показват, че ГЕРБ все още държат първенството.

Независимо от това кой ще финишира с най-голяма подкрепа, всички политолози и социолози са категорични, че шансът за съставяне на правителство ще е в ръцете на хората на Слави Трифонов. Но ще му се наложи да се съобразява с потенциалните си съюзници. Които на този етап са само варианти. Представителите на партията му продължават да твърдят, че няма да се съюзяват с партиите на статуквото – ГЕРБ, ДПС и БСП.

Тъй като не се знае колко ще е избирателната активност на 11 юли, не е ясно колко места ще спечелят т.нар. формации на протеста.

Ако много хора

се уплашат

от машинното гласуване или от жегите, или са на почивка в България, е възможно "Изправи се! Мутри вън!" да не прескочат бариерата и така "Има такъв народ" да остане само с "Демократична България". Социолозите дават на десните подобрен резултат в сравнение с 4 април. По същата причина, поради която доверието към ГЕРБ спада – заради санкциите по закона "Магнитски". Но само ДБ и ИТН не е ясно дали ще успеят да наберат мнозинство.

Сметките им може

да се объркат

и ако Българските патриоти влязат.

Отношенията между потенциалните партньори са достатъчно сложни. Същото е и в отделните коалиции. Само формацията на Слави е монолитна. Това може да ги принуди да търсят не класическа коалиция, а експертно-програмно правителство. Тази формула е гъвкава и би могла да работи, защото позволява подкрепа, без да има споразумение.

Вариантът е да се приемат приоритети и да не се налага договарянето на определени квоти на участниците, което може да доведе до конфронтация. Президентът Румен Радев вече зададе схема, по която да се създаде кабинет, който да е микс между партийно изявени личности и експерти.

Наблюдателите отдавна твърдят, че

този модел ще

бъде прилаган

и при съставянето на редовния Министерски съвет след изборите на 11 юли. Мика Зайкова от ИТН, която откри предишното 45-о Народно събрание, заяви, че единствено възможно е правителството да не е съставено от политици, а от специалисти. Според нея стартът на служебния кабинет е добър и той трябва да бъде продължен пак от експерти.

Има гласове, които твърдят, че хоризонтът му няма да е 4-годишен, а ще действа с мандат от една година. Но и при съставянето на тройната коалиция през 2005 г. се казваше, че тя ще стои сглобена до влизането на България в Европейския съюз на 1 януари 2007 г., но в крайна сметка изкара целия законово предвиден период от 4 години.