Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Асен Василев (вляво) и Кирил Петков (вдясно) са възпитаници на Харвард.
Асен Василев (вляво) и Кирил Петков (вдясно) са възпитаници на Харвард.

Кирил Петков и Асен Василев, които са работили заедно, отговарят и на зададения от Трифонов профил за премиер

Слави ще управлява като Доган, без да е депутат или в бъдещото правителство

Кирил Петков и Асен Василев са едни от имената, за които колегите им от служебния кабинет и хора от екипа на Румен Радев, са убедени, че не само ще останат като министри в следващия редовен кабинет. Независимо какъв формат ще е коалицията, но и двамата имат шанс да се качат нагоре. На Асен Василев, който е финансов министър и вицепремиер, му е е необходимо

само едно стъпало до премиерския пост.

Самият Василев за втори път е член на служебно правителство. Така че той е май единственият с опит в настоящия кабинет на Стефан Янев.

За икономическия министър Кирил Петков до кабинета на министър-председателя има две, но не трудни за изкачване стъпала. Двамата са близки до идеологията на "Демократична България".

Дори обаче БСП, за която все още не се знае дали официално ще бъде предпочетена за коалиционния партньори от Слави Трифонов, Асен Василев и Кирил Петков са отличниците в този кабинет.

Затова и усилено в среди около партия "Има такъв народ", чийто мандат е най-вероятно да бъде реализиран в следващото Народно събрание, се говори, че ако този икономически тандем бъде поканена в правителствен екип, десните ще дадат подкрепа.

Профилът и на двамата се вписва идеално в представите на ИТН, които шоуменът сподели пред студенти в Пловдив –

диплома от престижен университет,

да говори езици, да е специалист в определена област и да притежава морал. Кирил Петков, който по съвпадение е роден в Града под тепетата, е завършил финанси в университета на Британска Колумбия във Ванкувър, Канада.

След това има зад гърба си магистратура по бизнес администрация в Харвард, където по-късно преподава икономическо развитие и микроикономика на конкурентоспособността. В биографията му на предприемач е записано, че развива проекти в областта на

иновации с висока добавена стойност

и има успешен бизнес в разработването на пробиотици и биотехнологии. Най-важното за Трифонов е, че министърът е антипод на предишния премиер Бойко Борисов.

Макар да е назначен само временно, Кирил Петков вече започна с мащабен замисъл за реформи, което според политически наблюдатели показва, че има амбиции да продължи и след това. Той смени борда на директорите на държавната Българска банка за развитие и в момента води битка със съда, който отказва да впише промените. Обвини институцията, че не подкрепя малкия и средния бизнес, а е отпуснала 946 млн. лв. на 8 фирми, и други 1,8 млрд. лв. – само на 12 компании.

Другата инициатива на пловдивчанина е за ревизия на два от проектите на съставения от предишното правителство План за възстановяване и устойчивост, по който България кандидатства за средства от Европейският съюз за завръщане към нормална икономика след COVID-19. Идеите за промени

за повече зелена енергия в България

представи заедно с колегата си Асен Василев.

Всъщност двамата отдавна работят заедно в Центъра за икономически стратегии и конкурентоспособност. Единият е основател, а другият – негов директор. Василев, който е роден в Хасково, също има икономическо образование от Харвард, със специализации по бизнес администрация и право.

Началото на кариерата му е

извън България

– ръководил е проекти за маркетинг и стратегическо развитие на големи международни компании в телекомуникационната индустрия, енергетиката, минното дело, застраховането и в редица големи производители на потребителски стоки.

С визитката си финансовият служебен министър също се вписва в очертания от Слави Трифонов пред студентите в Пловдив профил за бъдещия премиер. Още от участието му в предишен служебен кабинет на Росен Плевнелиев е определян като близък на старата градска десница.

И Василев тръгна с решения, които повече подхождат на редовен министър. Той обяви, че ще подготви актуализация на бюджета, за да има пари за COVID вълна през есента, за мерки за бизнеса и увеличение на пенсиите.

По конституция временен Министерски съвет няма правомощията да преразпределя пари от държавната хазна, тъй като в момента парламентът е разпуснат и не може да одобри идеите. Възможно е Василев да разчита, че след 11 юли новият МС ще се съобрази с изложените сега идеи и ще ги внесе в Народното събрание.

Кой от двамата министри има повече шансове да седне в премиерския стол?

Отношението на Слави Трифонов, от когото ще зависи изборът, към Петков и Василев си пролича, когато двамата заедно му гостуваха във "Вечерното шоу" в края на март 2020 година.

Тогава те предложиха план за действие, с който бързо

да се овладее ситуацията с коронавируса

в България и с който икономиката да работи.

Преди това шоуменът започна с встъпително слово, излагайки мнението си, че възпитаниците на Харвард, каквито са неговите тогавашни гости и настоящи министри, получават не само знания, но авторитет, контакти, престиж и ценз.

"Всеки, който е завършил този университет – президенти на САЩ, управляващи най-големите фирми, има почти сигурно гарантирано бъдеще", заявява Трифонов.

Ако може да се сравни поведението на двамата в студиото, Петков определено се чувстваше по-комфортно, тъй като и друг път е гостувал в шоуто – в рубриката "Българи, достойни за уважение".

Водещият също няколко пъти набляга на предишното участие на спрягания за премиер.

Във вечерното шоу

освен двамата харвардски възпитаници е гостувала и Антоанета Стефанова, посочена от "Има такъв народ" за министър-председател в предишното Народно събрание. Световната шампионка по шахмат върна мандата, но дали има шансове отново да го получи? Тя също е завършила икономика и говори няколко езика – английски, руски, испански, ползва френски, италиански, сръбски и хърватски. Но според запознати изборът за кандидат за първия министерски пост

този път няма да падне върху нея.

Тя е представител на партия, докато Петков и Василев са надпартийни експерти. И ако управляващото мнозинство е шарено, ще се търси компромисна личност извън формациите.

Пловдивчанинът и хасковлията излизат с общи идеи, работили са заедно и напомнят тандема Милен Велчев и Николай Василев от царското управление преди 20 години. Всъщност проектът на ИТН много прилича на НДСВ.

Самият Слави заяви пред студентите в Пловдив, че адмирира поведението

да бъде

господар на

мълчанието,

каквато препоръка даде тогава Симеон Сакскобургготски на своите министри и депутати.

Има и разлика между двете формации и реализацията на техните кадри.

Тогава НДСВ имаше изявен лидер в лицето на монарха в изгнание и нямаше как Николай Василев или Милен Велчев да бъде премиер. ИТН също има безспорен водач – Слави Трифонов, но той не се вписва в начертания от него самия образ на министър-председател. Пред актива на партията преди предишните избори на 4 април беше заявил, че няма амбиции за първото министерско място в сградата на "Дондуков" 1.

Освен на царя поведението на Слави Трифонов напомня и това на още един политик – това на Ахмед Доган. Подобно на него шоуменът се появява и говори рядко, така че след това

всички да тълкуват какво е искал

да каже.

Последният такъв пример беше с поста за отговорността – че може да носи своята отговорност не само като депутат, а и от една друга институция. Коя е тя – започнаха да се питат наблюдатели, журналисти, политолози и социолози.

Сокола е безспорен лидер, макар да не е нито в парламента, нито е бил в изпълнителната власт.