Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Белгиецът спря атаката на Роналдо и компания и детронира европейския властелин

Гаджето на Кевин де Бройне му изневери с Тибо, а той заряза бременната си жена заради Мис Белгия

В един от най-интересните сблъсъци от началото на Евро 2020 отборът, поставен под номер едно в ранглистата на ФИФА - Белгия, се изправи срещу настоящия европейски властелин Португалия. "Червените дяволи" срещнаха Кристиано Роналдо и компания в Севиля в осминафинален двубой. Мачът премина под диктовката на иберийците, но фамозният гол на Торган Азар в края на първото полувреме се оказа единствен в мача и благодарение на него Белгия детронира шампиона. Всъщност изстрелът при попадението бе единственият точен удар за победителите в мача. Португалците на свой ред създадоха немалко положения, но освен от късмета и гредата те бяха

възпрени от невероятния белгийски вратар Тибо Куртоа.

Двуметровият страж на "Реал" (Мадрид) запази втора поредна "суха" мрежа в турнира, като допусна само един гол от четирите мача на Белгия до момента.

Определян от много специалисти като един от най-добрите вратари в света, ранните детски години на белгиеца не предвещават шеметна футболна кариера. Куртоа се ражда през май 1992 г. в семейство на волейболсти, които се надяват, че когато порасне, синът им ще тръгне по техните стъпки. Започнали да го водят на волейболни срещи от ранна детска възраст, но Тибо бил едва петгодишен, когато им заявил: "Искам да играя футбол!".

В Белгия активни групови тренировки могат да се започнат при навършени 6 години, но за това малко момче президентът на местния футболен клуб "Билзен" прави изключение и той започва в школата на отбора година по-рано. Въпреки високия си ръст, който прави впечатление още тогава, Куртоа не започва на вратарския пост, а като ляв бек. Макар и с година по-малък от съотборниците си, играчът е силен и мощен физически. "Той бе тихо дете - казва първият му треньор Барт Тенисиет. - По онова време нямахме титулярен вратар при децата и изпробвахме почти всички полеви играчи, като се сменяха на вратата. Тогава се открои невероятният рефлекс на Тибо."

Именно това забелязват и скаутите на един от водещите клубове в страната - "Генк". Така, когато е на осем, той преминава в школата на отбора и официално е преквалифициран като вратар. Тибо Куртоа е едва 18-годишен, когато със спасяванията си има ключова роля "Генк" да спечели титлата на Белгия. Затова, въпреки че е все още тийнейджър, европейските грандове имат сериозен апетит към него и през юли 2011 г. лондонският

"Челси" плаща сумата от 8 милиона паунда, за да закупи правата на играча.

По това време на вратата за "сините" от "Стамфорд Бридж" пази не кой да е, а легендарният Петър Чех. Това е причината младият Тибо Куртоа да замине за Мадрид, където е даден под наем на испанския гранд "Атлетико" (Мадрид). Именно докато е играч на "дюшекчиите", вратарят се забърква в афера с бившата приятелка на своя съотборник в националния отбор на Белгия - Кевин де Бройне. Връзката между Тибо и красивата Каролине Лийнен започва през 2012 г., но момичето проговаря за нея две години по-късно. Тя признава, че Кевин й е изневерил с най-добрата й приятелка, а родителите му я заплашили със съд, ако сподели нещо за аферата пред медиите. Когато обаче в книгата си Кевин де Бройне споменава за любовната авантюра и как Каролине го е заменила с Куртоа, тя не издържа и разкрива цялата истина: "През лятото на 2012 година Кевин ми каза, че е имал афера с бившата ми най-добра приятелка. Дадох му избор - нея или мен. Бях готова да му дам втори шанс. Но след това връзката ни вече не беше същата. Аз заминах за Мадрид, а Кевин смяташе, че това е добра идея. Питах го предварително. Но след това се случи нещо, което не трябваше да се случва. Във въпросната вечер Тибо ми предложи това, което не бях получила през цялата си 3-годишна връзка с Кевин.

С Куртоа можех да говоря за всичко. Той дори ми приготви прекрасно ястие. Кевин никога не го е правил за мен."

Лийнен признава, че Де Бройне първи й е изневерил и благодарение на това тя се е почувствала свободна да влезе в нова връзка със стража. Между двамата съотборници първоначално възникнало напрежение и отношенията им се влошили. С времето обаче те преодолели различията и днес дори има моменти, когато се шегуват един с друг. През този период Куртоа се затвърди като един от топвратарите в Европа.

Той печели наградата за най-добър страж в Ла Лига за сезоните 2012/2013 и 2013/2014, като освен индивидуалните отличия триумфира и с успехи с "Атлетико".

Мадридчани първо грабнаха купата на краля, а през последвалата кампания стигнаха и до шампионската тилта в испанския елит.

Голямото разочарование за отбора и за Куртоа се оказва финалът в Шампионската лига през 2014 г., когато "рохибланкос" са на секунди от това да вдигнат най-ценното отличие. Тогава обаче онзи легендарен гол на Серхио Рамос прати драматичния мач в продължения, в които "Реал" (Мадрид) отбеляза още цели три пъти, за да се поздрави с десетата си купа в турнира. По това Тибо вече е оставил в миналото връзката си с красивата Каролине и се е отдал на романтичните си отношения с испанката Марта Домингес.

Някъде по това време

той се завръща в “Челси”, където става шампион

под ръководството на Жозе Моуриньо, а през май 2015 г. освен с шампионската титла в Премиър Лийг и своя рожден ден Тибо празнува и раждането на първото си дете. В края на месеца Марта го дарява с дъщеричка - Адриана. Успехите с "Челси" и щастието в личен план вървят ръка за ръка.

През 2017 г. отборът отново е шампион, а вратарят става горд баща и на син - Николас. Развръзката обаче е различна и Куртоа е критикуван, че изоставя приятелката си няколко седмици по-рано още докато е бременна.

Оказва се, че макар и мил и романтичен, Куртоа далеч

не е лоялен във връзките си

Докато се правел на добър и примерен баща, белгийският страж поддържал тайна връзка с Мис Белгия 2014 Емили Ванхуте. Под натиска на общественото мнение моделката споделя, че не е знаела за връзката на вратаря и че никога не би имала отношения с обвързан мъж. Личните драми обаче не пречат на Тибо на зеления килим и той продължава да бъде на изключително високо ниво под рамките на вратата. Стражът се представя отлично на световното първенство в Русия през 2018 г., където Белгия постига най-големия си успех в историята. "Червените дяволи" се поздравяват с бронзовите медали, като завършват на трето място.

Съвсем заслужено играчът печели "Златната ръкавица" за най-добър на своя пост в надпреварата. След мондиала обаче Тибо шокира футболния свят с още едно предателство. Този път обаче Куртоа не замени поредната жена с друга, а подписа контракт с най-големия враг на бившия си отбор - "Реал" (Мадрид). Това буквално вбеси феновете на "Атлетико", които засипаха с обиди и заплахи в социалните мрежи някогашния си любимец. Стигна се дотам, че по време на мадридското дерби в началото на 2019 г. на "Уанда Метрополитано" стотици плюшени плъхове полетяха към вратаря от феновете на "дюшекчиите". Това обаче не го смути ни най-малко и той и съотборниците му триумфираха на стадиона на градския съперник с 3:1. Въпреки това сезонът за "Реал" бе слаб, а Тибо не бе на обичайното си ниво.

Следващата кампания 2019/2020 също започна колебливо за отбора и белгийския национал, но постепенно изявите му не просто се стабилизираха, но Куртоа спечели и наградата за най-добър вратар в Ла Лига, а “Реал” стигна до титлата

През последния сезон Тибо Куртоа отново бе на познатото отлично ниво и може би само шансът лиши мадридчани от втора поредна титла. Тимът се представи силно и в Шампионската лига, където отпадна на крачка от големия финал от бившия отбор на стража - "Челси". Със сигурност оттук нататък както "Реал" (Мадрид), така и отборът на Белгия ще разчитат на един от най-добрите вратари на планетата.