Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Министърът на финансите Асен Василев
Министърът на финансите Асен Василев

Готви се ново преизчисление на парите за възрастните българи с актуален осигурителен доход - предишното е било през 2008 г.

Очакват се 1,5 милиарда лева повече приходи в бюджета

Преизчисляване на пенсиите с актуален осигурителен доход може да предложи служебният кабинет. Това съобщи финансовият министър Асен Василев в петък при обществено обсъждане на приходите и разходите в държавната хазна. В момента се обсъжда дали тази актуализация на парите на застаряващото българско население, което е 2,08 млн. души, да се направи в рамките на актуализация на бюджета, която ще се внесе в следващия парламент.

Подуправителят на Националния осигурителен институт Весела Караиванова обясни, че експертите в НОИ вече правят разчети за преизчисляване на пенсиите спрямо по-съвременен осигурителен доход, съобщи БТА. Пенсията в България вече замества над 45% от дохода от работна заплата на хората, а за минималната пенсия този показател на заместване е над 50%. Весела Караиванова припомни, че през 2017 г. средната пенсия у нас е била 345, а през 2021 г. вече е 488,97 лева.

Весела Караиванова Снимки: Велислав Николов
Весела Караиванова Снимки: Велислав Николов
Последното преизчисляване на парите за възрастните хора е било през 2008 година.

Служебното правителство ще представи актуализация на бюджета заради очаквани с 1,5 млрд. лв. повече приходи от заложените. Затова и Асен Василев обясни, че се правят разчети за новото преизчисляване на пенсиите, което ще доведе до увеличението на голяма част от тях. Финансовият министър допълни, че с НОИ се работи по различни варианти.

Василев каза, че подобрението на събираемостта се дължи на предприетите мерки като засиления данъчен контрол на големите данъкоплатци, събирането на просрочени задължения, проверките на големите касови наличности и други. Министърът определи като спешни нужди продължаването на схемата за запазване на заетостта 60/40, добавките от по 50 лв. на пенсионерите, както и допълнителните 1000 лв. на месец за медиците на първа линия.

Василев обясни, че в последните години приходите в бюджета растат със 7%, а разходите - с 10 на сто. Поради това трябвало да се проследи ефективността на разходите и да се увеличи събираемостта на данъците. Имало сектори, в които трябва да се провери какъв вид услуги се предоставят срещу съответното финансиране. Василев видя и странни разходи в досегашните бюджети. “Искаме да видим колко километра магистрали са построени и колко са платени, както и съотношението на болничната към доболничната помощ - при нас тя е пет към едно, а в ЕС е 1,5 към едно”, мотивира се той.

В приходната част на бюджета акцизите растели два пъти по-бавно от останалите приходи. Държавата продавала годишно активи за 150 млн. лева, основно земя, но имало цени под пазарните при тези сделки. Разходите за персонал в бюджета нараствали твърде бързо - с 59% от 2016 до 2020 г., заяви още Василев. Тук се включвало и увеличението на щатните бройки и заплатите. Според министъра малки били и приходите от концесии - 145 млн. годишно. Поради това съвместно с Министерството на енергетиката се подготвяла промяна на концесионните такси.

Василев каза още, че може да не се тегли нов дълг.