Регистрация

ВходЗабравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Политически сили провеждат кампания с натиск върху шефове на големи фирми Бойко Рашков КАДЪР: bTV

Определени политически сили опитват да провеждат кампания с натиск върху избиратели - върху шефове на големи фирми или притискане на хора от различен етнос. Това каза вътрешният министър в служебния кабинет Бойко Рашков коментирайки сигналите за нарушени изборни права на брифинг по повод визитата на специалния представител за борбата с трафика на хора към ОССЕ Валиант Ричи.

Някой се опитва да управлява държавата като изкривява волята на хората. Желанието да се влезе във властта от някои е с цената на извършени престъпления. Вероятно тези процеси ще се задъпбочат. Гласуването не на основа на волята деформира изборите и така в Народното събрание може да попаднат депутати, които не са получили достатъчен вот, каза Рашков, цитиран от БТА. 

Той коментира и рокадите на полицията в Пловдив. "Както няколко ръководители на служби излязоха в отпуск, така и директорът на полицията в Пловдив излезе в отпуск по болест. Сега е в отпуск по майчинство до есента. Срещу него има дисциплинарно производство. Временно има нов директор на полицията в Пловдив", каза министърът.

Рашков припомни, че има арестувани полицаи от Пловдив по обвинение за извършени престъпления.

"Останалите тревожни факти ще станат ясни "като му дойде времето".

Вътрешният министър Бойко Рашков заяви пред журналисти, че вече има разследване в ГДБОП за редица незаконни трансплантанции в болница "Лозенец". За изясняването на някои факти вече има контакт с представители на Молдова, за да бъдат издирени донори на органи, посочи Рашков, визирайки 14-те случая, които бяха оповестени от здравния министър Стойчо Кацаров.

България е страна на произход на трафик на хора, което означава, че висок брой хора стават жертви на това престъпление. В това число дори продажба на органи и новородени, каза Специалният представител и координатор за борбата с трафика на хора към ОССЕ Валиант Ричи.

Предмет на неговото посещениe е трафикът на хора сред етническите малцинства и други уязвими групи, включително непридружени деца, търсещи убежище и мигранти, преминаващи през територията на България.

Подобряване на общата икономическа ситуация ще допринесе за справяне с този проблем, посочи той. По думите му е нужна силна политическа воля и ресурсно обезпечение за ефективна борба с това престъпление.

Необходими са сериозни усилия, за да се пречупи усещането за ненаказуемост, защото 2/3 от присъдите са условни и така осъдените не изтърпяват ефективни присъди, посочи още Ричи. И допълни, че е необходимо по-пълно събиране на статистика, защото само така ще има по-ясна картина,на базата на която може да се оформят по-добри политики.

В нашата страна обръщаме изключително голямо внимание на това деяние, каза на свой ред вътрешният министър Бойко Рашков. Според данни на прикуратурата за 2020г. жертви на трафик са 458 българи. Най-много са жени - 379, 61 мъже и 31 деца. 336 лица са станали жертва на сексуална екплоатация, трима от тях са мъже, а 24 са деца. Пак за 2020 г. - сигналите са под 100. За тази година сигналите са едва шест.

България остава сред страните източник на жертви. Причина за това е ниският стандарт и бедността на някои слоеве на неселението, посочи Рашков. И допълни, че наказанията за това престъпление в момента са либерални и това не може да окаже превантивен ефект. Затова и трябва да се помисли в посока завишаването им, предложи той.