Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Подобен рекорд е поставен в далечната 1980 г.

Укротил баща си, като му показал среден пръст, защото все

го критикувал

Чехът признава, че става все по-добър, защото обича парите, но за родината играе от сърце

След изиграването на груповата фаза на Евро 2020 на голямата сцена изгря още една безспорна звезда.

Нападателят на Чехия Патрик Шик смая света още в първия двубой на родината си в мача срещу домакина Шотландия, като реализира две попадения. Второто от тях ще остане завинаги в историята. След като бе открил резултата, острието на немския "Байер" (Леверкузен) удвои аванса, като прехвърли вратаря след изстрел от над 45 метра. Така той постави рекорд в историята на еврофинали за гол, отбелязан от най-далечно разстояние, от 1980 г. насам.

Голмайсторът продължи да блести и във втория двубой на чехите

срещу световния вице-шампион Хърватия. В края на първото полувреме на тази среща носът на Шик бе разбит от опитния защитник на "ватрените" Деян Ловрен след удар с лакът. Случката се разигра в наказателното поле и след консултация с ВАР главният рефер посочи точката за изпълнение на дузпа. Въпреки стичащата се кръв по лицето на Патрик именно той пое отговорността да стреля от наказателния удар. След като вкара гола, чехът изтича до флагчето на корнера и стегна бицепси досущ като ММА боеца Нейт Диаз. Самият Шик по-късно призна, че идеята му е била именно тази: "Исках да изглеждам точно като Нейт Диаз, чието лице винаги е окървавено след всеки мач. Просто го имитирах".

В крайна сметка срещата с Хърватия завърши при равен резултат 1:1, но по-късно стана ясно, че това е напълно достатъчно на Чехия да се класира за фазата на директните елиминации.

Така на практика Патрик Шик, около чието име не се шумеше особено много преди старта на Евро 2020,

изведе отбора си до осминафиналите.

На пратика 25-годишният нападател сам класира родината си, отбелязвайки и трите гола за отбора в първите два мача от турнира.

За да стигне до футболните висини, чехът изминава дълъг път. Роденият в началото на 1996 г. в Прага състезател още от съвсем малък не искал да се забавлява с детски играчки, а излизал навън, за да рита топка. В тези години идолът на Патрик е английската звезда на "Манчестър Юнайтед" и "Реал" (Мадрид) Дейвид Бекъм. Малкото момче почти не сваляло тениската на Англия с името на своя кумир.

Родителите му гледали на увлечението му като на хоби, тъй като семейството управлявало солиден бизнес - притежавало верига от пекарни и сладкарници в Чехия. За Патрик обаче футболът е начин на живот и той играел всяка свободна минута.

Винаги се откроявал и вкарвал много голове. При малки неуспехи обаче реагирал остро. Когато не успявал да вкара топката във вратата, той буквално започвал да ридае на терена и се налагало треньорите да го сменят.

Тъй като бил свръхчувствителен, Шик не искал родителите му да ходят на мачовете му. Нападателят разкрива, че баща му, който бил много запален по футбола, често го критикувал и изразявал недоволство, което никак не му се нравело.

"Баща ми беше пречка на пътя ми - казва голмайсторът. - Винаги е живял с играта. Ако направех нещо нередно, той покриваше лицето си с ръце и поклащаше глава. Това ме ядосваше."

На 12-годишна възраст Шик вече бил в селекцията на "Спарта" (Прага) в турнир по минифутбол. Патрик стоял на резервната скамейка и баща му, както обикновено, извикал нещо, клатейки неодобрително глава. Тогава Шик не издържал - обърнал се и му показал среден пръст.

Бащата се засмял. Според семейните спомени майката на Патрик се навела към съпруга си и му прошепнала: "Така ти се пада!".

От този момент Шик-старши станал по-въздържан на мачовете на сина си.

Когато навършва 16 години, Патрик подписва първия си договор със "Спарта" - за 10 хиляди крони на месец (около 2500 лева). Известно време младокът си мислил, че е постигнал всичко: "Постоянно си казвах: "Аз съм богат човек!".

Две години по-късно заплатата на Шик е увеличена три пъти. "Тогава си помислих: Сега мога да си купувам нов iPhone всеки месец. Просто бомба!".

През 2015 г. обаче се налага да отиде под наем в

скромния тим на "Бохемианс"

и Шик изпада в апатия: "Когато се замислих, се ядосах и си помислих: Какво ще стане след това? Ще играя ли в трета лига след една година?".

Ситуацията се усложнява, защото новите му съотборници просто не харесват Шик. Причината е, че 19-годишният тогава нападател взема космическа заплата по стандартите на "Бохемианс". "Те си помислиха: Ах, богат хлапак е дошъл от "Спарта". Това се усещаше - разказва Шик. - В крайна сметка реших да им обясня как стоят нещата и им казах: "Момчета, получавам 30 хиляди в "Спарта". За да не ме хранят родителите ми, "Бохемианс" ми плаща още пет"."

За талантливия нападател обаче най-доброто тепърва предстои. През 2016 г. той премина в италианския "Сампдория", а след впечатляващи игри там е привлечен в един от реномираните отбори на Ботуша - "Рома". Възходът продължава и с "римските вълци" Патрик стига до полуфинал в Шампионската лига.

"Парите ме мотивират

- обяснява нападателят през 2017 г. - Надявам се, че след няколко години ще попадна в топклуб, където ще ми платят още повече, което е логично. Тази мотивация винаги ми е помагала да играя по-добре."

Днес футболистът на "Байер" (Леверкузен) получава 4,8 милиона евро годишна заплата и може би това го стимулира да играе на още по-високо ниво. Макар и влюбен в парите, чехът признава, че влага цялата си страст за националния отбор на родината си. А докъде ще стигне, предстои да видим.