Регистрация

ВходЗабравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Д-р Иван Маджаров: Отпадане на лимитите за болниците е завръщане към нормалността Д-р Иван Маджаров

"Отпадане на лимитите в болниците е завръщане към нормалността. Ще се премахне неприятната ситуация, при която в края на месеца пациенти се връщат за началото на следващия, за да бъдат лекувани планово. Лимитите бяха въведени като груб метод, лесен за осигуряване на макрорамката на бюджета". Това каза пред БНР д-р Иван Маджаров, председател на БЛС.

Предложението да отпаднат лимитите за болниците, които ВЗОК налага дойде от служебния министър на здравеопазването Стойчо Кацаров. Според ограниченията трябва да отпаднат, а лечението на различни заболявания да бъде заплащано по-справедливо.

По думите на д-р Маджаров, за да изчезне доплащането от страна на пациента, трябва държавата да осъзнае, че здравеопазване на европейско ниво не може да се прави с БВП, отделян за здравеопазване, под 8%.

Според него има предпоставки да се притесняваме от нова Covid вълна заради делта варианта на вируса. "Ваксините ще ни предпазят от това да бъдем със затворена икономика за определено време", казва той. Маджаров подчерта, че градският транспорт е последното място, за което трябва да отпадне изискването за носене на маски.

Той предупреди, че положението по отношение на кадровия потенциал е тревожно: "Трябва да се обмислят стимули и за лекарския, и за сестринския персонал, също и регионални стимули. Трябва да направим така, че в следващите години с ускорени темпове да осигурим млада и свежа кръв във вените на българското здравеопазване. Иначе, катастрофата ще настъпи след 3-4 години, а сестрите ще се изчерпят до 5 години, ако не се направи нещо".