Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Настоящи министри, наследници на президенти, управляващи кланове, магнати и военни шефове. В списъка на санкционираните от "Магнитски" присъстват лица от различни точки на света, които години наред са трупали несметни богатства от съмнителна дейност. Част от тях обаче попадат под ударите на закона не заради подозрителните финансови постъпления, а заради

нарушаване на човешки права

Историите на някои са смразяващи, защото имената им са свързани с жестоки убийства, сексуално насилие и опожаряване на цели села. Издевателствата не приключват дотук. Има и такива, на чиято съвест тежат множество арести и изтезания над невинни хора, както и унищожаване и кражба на бизнесимперии, градени с години.

Има ли обаче последствия за тези престъпни деяния?

Противно на очакванията някои от попадналите в черния списък на американските власти вече са зад решетките и изтърпяват присъди.

За съжаление, много повече са тези, които в момента са на свобода и дори са защитени от собствените си страни, в които са извършвали престъпления и злоупотреби. Правосъдието е особено доброжелателно към олигарси и магнати, чиито империи се оценяват на милиарди. Други пък са издирвани от разследващи и дори пуснати от службите за международно търсене с етикет "опасни".

Сред попадналите в доклада на правителството в САЩ фигурират и много хора, които са в неизвестност. Има такива, които са осъдени в родината си, но малко преди да бъдат задържани, изчезват безследно. Тяхната съдба остава загадка, а отговор на въпросите къде се крият, при кого са и дали изобщо са живи, няма.

От Америка вече определиха санкциите, наложени на шестимата българи Делян Пеевски, Васил Божков, Илко Желязков, Александър Манолев, Петър Харалампиев и Красимир Томов, като "помощ" за икономиката на страната. Държавният секретар Антъни Блинкен допълни, че наказанията са "приносът на САЩ в борбата с корупцията, както и за укрепване на демокрацията". Преди дни стана ясно и че Българската народна банка (БНБ) ще блокира всички сметки на санкционираните по закона.

"Съгласно изискана от банките и получена в БНБ информация всички банки в страната с открити сметки и делови взаимоотношения с посочените лица вече са предприели необходимите ограничителни мерки, включително блокиране на сметки, блокиране на карти, наложени запори и закриване на сметки - съобщиха официално от институцията. - Някои от тези мерки са предприети предварително на други основания преди публикуването на списъка на OFAC."

Под същите ограничения са попаднали и останалите наказани от американското правосъдие по света. В миналия брой на "168 часа" ви разказахме историите на част от тях. В този ще прочетете за останалите мишени на закона.

Забъркват Сойлу в кокаинова афера

Името на турския вътрешен министър Сюлейман Сойлу съвсем наскоро стана известно в цял свят, след като турският подземен бос в изгнание Седат Пекер публикува видеа в интернет с разкрития срещу правителството. В тях мафиотът хвърля обвинения срещу няколко политици. В един от клиповете говори лично за Сойлу, казвайки, че той е замесен във вноса на кокаин от Венецуела в Турция. Ключова роля в този канал играел Еркан Йълдъръм, син на бившия турски премиер Бинали Йълдъръм. Пекер твърди, че през януари Йълдъръм-младши, както го нарича на записа, е бил във Венецуела, за да договаря нови сделки с наркотици. Засега турският президент Реджеп Ердоган не е взел отношение по въпроса. Турското правосъдие, за което Ердоган с гордост твърди, че е независимо, на този етап твърди, че няма основание да се задейства, за да провери обвиненията на Пекер. Единственият коментар на министър Сойлу е в интервю пред местна медия, в което той поставя под сериозно съмнение достоверността на казаното от мафиота. Въпреки отричането видеата с разкритията продължават да трупат милиони гледания в интернет. Местонахождението на престъпния бос, направил шокиращите разкрития, към днешна дата остава неясно. Според слуховете в момента той живее в Дубай и няма намерение да се връща в родината си. 

Сойлу все пак бе санкциониран от САЩ, което обаче не му попречи да стигне до високите етажи на властта в Турция. През април миналата година той изненада сънародниците си с новината, че подава оставка. Причината - въвеждането на комендантски час заради пандемията. На 10 април в 23,00 ч. местно време турското Министерство на вътрешните работи обяви, че като част от борбата срещу разпространението на вируса се въвежда 48-часова забрана за напускане на домовете за жителите на 31 провинции, включително Анкара, Истанбул и Анталия. По-късно в социалните мрежи се появиха видеоклипове на огромни тълпи пред магазините, от които стана ясно, че хората са били принудени да пазаруват стоки инцидентно след обявяването на ограниченията. Решението на правителството за въвеждане на часа беше остро критикувано от основната опозиционна Народна републиканска партия.

"Отговорността за въвеждането на полицейски час през уикенда, целящо предотвратяване на разпространението на епидемията, е изцяло моя - каза Сойлу тогава. - Кадрите с тълпи хора по улиците на турските градове, които се появиха в петък вечерта малко преди въвеждането на строгата мярка, не съответстват на целите на този процес, който беше под контрол." Турският президент Реджеп Ердоган така и не прие оставката на Сойлу, а той продължи да изпълнява задълженията си.

Лидерът на Зимбабве - Мугабе конфискува земята на белите

Сред санкционираните от САЩ има и цели кланове. Такъв е управляващият в Зимбабве - Мугабе. И до днес остава неясно на колко точно възлиза богатството на бившия държавен глава Робърт Мугабе и неговото семейство. Твърди се, че стойността на авоарите на лидера, който стои начело на страната цели 37 години, са близо един милиард долара. Той и близките му живеят в огромна резиденция в центъра на столицата Хараре, в която има 25 спални. Имотът се оценява на рекордните 8,5 милиона евро. Но това съвсем не е всичко. Мугабе притежават и луксозна вила за повече от 4 милиона евро в Хонконг. Най-ценният имот на бившия президент обаче е "Хамилтън палас" в британското графство Съсекс.

Той струва повече от 40 милиона евро. Редом до скъпите къщи семейството не е пропуснало да събере и колекция от луксозни автомобили. Фамилията се радва и на скъпи бижута, часовници и акции от бизнеса с диаманти. "Проблем бяха не само милионите, които Мугабе редовно отклоняваше, а и милиардите, които потъваха в други канали - казва бивш финансов министър. - Днес знаем, че по време на неговото президентство са изчезнали около 15 млрд. долара." Освен с несметните богатства управлението на Мугабе ще бъде запомнено и с открития расизъм. Години наред той и подчинените му потискат множество етнически групи, както и представители на опозиционната партия. Докато е лидер на страната, Робърт и хората около него принудително отнемат земята на белите фермери.

Обвиняват Маунг Сое в убийства и опожаряване на цели села

Под ударите на американския закон попада и мианмарският военен шеф Маунг Маунг Сое, ръководил жестоки репресии срещу мюсюлманското малцинство рохингя. Представители на правосъдното министерство на САЩ твърдят, че са получили достоверни свидетелства за действията на генерала. Според тях силите за сигурност под негово командване са извършвали убийства без съд и присъда, сексуално насилие и произволни арести, както и многократно опожаряване на цели села. Въпреки обвиненията по закона "Магнитски" години наред Маунг Маунг Сое е водещ генерал от армията на Мианмар. Той отговаря за въоръжените сили в западната част на страната. Областта, която командва, включва райони, в които репресиите добиват космически размери. В резултат на това през декември 2017 г. на Сое са наложени ограничителни мерки от САЩ, които определят поведението му за “нечовешко”. Той е обвинен заради брутални нарушения на човешки права и е обект на санкции от страна на правителството на Канада по силата на Закона за правосъдието за жертвите на корумпирани чуждестранни служители. Правителството на родната му страна Мианмар обаче застана плътно зад него. Управляващите публикуваха изявление, според което обвиненията, отправени му от други страни, се основават на "ненадеждни източници".

Милиардерката Гулнара Каримова начело на престъпна група

В черния списък на "Магнитски" не липсват и жени. Една от тях е Гулнара Каримова - дъщерята на бившия президент на Узбекистан Ислам Каримов, за която се смята, че е била начело на организирана престъпна група. Според властите бандата, водена от нея, се е занимавала с кражба на бизнеси, монополизиране на пазарите, подкупи и рекет, а активите й възлизали на над 1,3 млрд. долара. През юли 2017 г. Генералната прокуратура на Узбекистан повдигна няколко обвинения срещу нея. Едно от тях е в укриване на чуждестранна валута. 47-годишната дъщеря на експрезидента бе арестувана и вкарана в затвор през март 2019 г. заради нарушаване на условията за домашен арест. В средата на март 2020 г. съдът в Узбекистан я осъди на 13 години и 4 месеца зад решетките. Мотивите - злоупотреби и опити за изнудване. Петима нейни съучастници също бяха признати за виновни.

Освен всичко това Каримова получи обвинения и за незаконна продажба на парцели земя, присвояване на държавни средства, внос на стоки на завишени цени, укриване на данъци и документи. Според журналиста Йоахим Дюфвемарк днес никой не може да каже с точност на каква сума възлиза богатството на бившата бизнесдама. Смята се, че Каримова притежава 17 луксозни имота, пръснати по целия свят. Американският доклад твърди, че тя е монополизирала цели отрасли от икономиката, като дори започнала да се меси в търговията с природен газ и злато. Благодарение на това се създал бюджетен дефицит. Алчността й за огромни печалби пък довела до пълното унищожаване на бизнеса на нейни конкуренти. 

Всичко се променя през 2012 г., когато името й е замесено в европейско дело за корупция. Към края на 2013 г. Каримова обявява открита война на баща си. Той смята, че с поведението си дъщеря му руши неговата репутация пред хората. Враждата в семейството добива космически размери заради появата на нейни неприлични снимки в интернет. През 2014 г. узбекските власти конфискуват активи на Гулнара за 1,2 милиарда долара. Малко по-късно е затворена в психиатрична клиника, но и до днес не е ясно от кого. Едни твърдят, че го е направил баща й, други обвиняват новия президент Шавкат Мирзийоев. Малко след като Каримова е пусната от болничното заведение през 2016 г., й е наложен домашен арест, след който получава 5 години затвор.

Чен Куангуо, заради когото се самоубиха тибетски духовници

Наказан от САЩ е и Чен Куангуо - китайски политик, настоящ секретар на комунистическата партия на автономна област Синдзян Уйгур и член на 19-ото политбюро на Комунистическата партия на Китай. На 8 май 2012 г. той е избран за първи секретар на партийния комитет на Тибетския военен регион. Точно оттогава започва и неговото издевателство върху отделни малцинства. Чен създава политика, наречена "двойно свързана система за управление на домакинствата". Тя се изразява в това всички съседи да се шпионират помежду си и да докладват, ако има някакви настроения против партията. По-късно системата, въведена от него, ще бъде наречена "Система на Оруел". Куангуо обаче не е запомнен само с това. След като встъпва в длъжност, се увеличава и броят на самоубийствата на тибетски монаси и монахини в манастири. Така например в Тибет общо 156 духовни лица се самозапалват от декември 2019 г. Според неправителствени организации полицията под контрола на Чен е отговорна за изчезвания и убийства на поне още толкова. Всичко това води и до няколко големи протеста с цел репресиите на китайското правителство над будистите да спрат. Това обаче не помага особено. По време на управлението на Чен принудително са изселени близо 5000 духовници, след като жилищата им са разрушени. Някои от тях са изпратени в "превъзпитателни" лагери и центрове. Това е и другата причина Чен да попадне в списъка "Магнитски". Самият той е ръководил изграждането на мрежа от лагери, в които са държани мюсюлмански етнически малцинства.

Олег Дерипаска в афера с Путин?

Освен наказаните за смъртта на адвокат Магнитски руснаци има още няколко от същата националност, които обаче попадат под ударите на закона за други престъпления. Такъв е случаят на бизнесмена и олигарх Олег Дерипаска. Само преди дни Окръжният съд на американския окръг Колумбия отхвърли молбата на руския милиардер да бъде изваден от списъка на санкционираните. В иска си той твърди, че заради наложените му ограничения, които били "произволни, необосновани и нарушаващи правата", е загубил 7,5 млрд. долара. Според доклада богаташът "е действал или се е предполагало, че ще действа за или от името, пряко или непряко, на висш служител на правителството на Руската федерация". Властите в САЩ включват Дерипаска в списъка заради действия, които е извършвал "от името на руския президент Владимир Путин", но те са останали скрити за обществото.

Отново според американското правителство милиардерът е купил алуминиев завод в Черна гора през 2005 г. по нареждане на руския лидер. В доклада е записано и че бизнесът на Дерипаска е използван "поне веднъж като прикритие за улесняване на прехвърлянето на средства на Путин през юли 2011 г., когато той е бил премиер. Освен него другият санкциониран руснак е Александър Бастрикин. Той е бивш първи заместник главен прокурор на Русия и бивш председател на следствения комитет на Генералната прокуратура. До имената на двамата белязани се нарежда и Андрей Луговой. Днес Луговой е бизнесмен и депутат, работил е и като ръководител на охранителна фирма. Той е издирван от британската полиция по подозрение за убийството на бившия подполковник от руската Федерална служба за сигурност Александър Литвиненко. Родината на Луговой е категорична, че той не е виновен, и отхвърля искането за екстрадицията му.

От "Магнитски" е ударен и Дмитрий Владимирович Ковтун - руски бизнесмен и бивш агент на КГБ, който също е сред заподозрените за смъртта на Литвиненко в Лондон.

Трай Фип - камбоджански магнат

Санкционираният Трай Фип е камбоджански бизнесмен и магнат, сочен за близък сътрудник на премиера Хун Сен. Американският доклад обвинява богаташа в унищожаване на гори, конфискации на огромни земи, корупция и нарушаване на човешки права. Според властите в САЩ той е контролирал многомилионна операция по контрабанда на дървен материал в родната си страна, унищожавайки горите и животните, които ги населяват. Служители от правителството, военни, полиция и митници пък са сочени за съучастници в тези мащабни престъпления. Разследващи успяват да докажат и че компанията на Фип е получавала изключителни права да купува незаконни дървени материали, иззети от властите, за да ги продава след това на печалба. Сред разкритията фигурира и това, че магнатът е финансирал камбоджанската армия. Тя била в основата на системна кампания за завземане на земя, причинила масово разселване и сериозни нарушения на човешките права.

Муса Сека Балуку - угандийски лидер на бунтовническа група

В списъка "Магнитски" има санкционирани и от Уганда. Белязан от закона там е Муса Сека Балуку - боец и настоящ лидер на бунтовническа група. Той застава начело на Съюзническите демократични сили след ареста на бившия главнокомандващ през 2015 г. Малко по-късно провъзгласява себе си за шейх. Балуку влиза в полезрението на САЩ заради терористични дейности. Издирван е също за военни престъпления от Интерпол и Международния наказателен съд. Неговото лидерство е белязано от събирането на съмишленици по интернет. Той решава, че чрез социалните мрежи джихадистката група може да натрупа много последователи. Според американските власти Балуку е разпореждал отвличането на деца, които са използвани като войници. Организирал е и няколко самоубийства на камикадзета на публични места. Твърди се, че той стои начело на организацията, след като е взел страха на всички чрез няколко екзекуции на предполагаеми предатели. Властите в родната му страна дълго време смятаха, че е бил ранен по време на военна атака върху лагер на групата на 22 декември 2017 г. Към днешна дата обаче има сведения, че е жив. През декември 2019 г. правителството на Съединените щати наложи санкции на него и на още петима лидери на терористичната организация.

Рао Ануар - първи началник на пакистанската полиция

Рао Ануар е бивш началник на полицията в областта Малир, Пакистан, санкциониран от Америка заради нехуманно отношение. Според доклада на САЩ той е извършил най-малко 444 убийства между 2011 и 2018 г. Отстранен е от длъжност едва след екзекуцията на Накибула Мехсуд, който е привикан на "фалшива среща", а след това е задържан в плен, измъчван и по-късно прострелян два пъти в гърба. Причината - според Рао Мехсуд е поддържал връзка с различни терористични организации. По случая започва разследване. Пред ведомствена анкетна комисия Рао твърди, че един от членовете на същата тази комисия е предубеден и принуждава полицаи да записват неверни показания срещу него. Дни по-късно съдът решава, че Мехсуд е невинен и е убит по неправомерен начин. Седем дни след смъртта му Ануар е отстранен от поста си. Той обаче се явява втори път пред комисията, наричайки разследването "едностранно". Твърди, че не е отговорен за залавянето на Мехсуд, следенето му преди това и последствията от ареста. Ануар дори опитва да избяга от Пакистан през международното летище "Беназир Бхуто" в Исламабад. Името му обаче попада в списъка на издирваните и е задържан. Нарича по-нататъшния процес срещу него "неоснователен". Същата година Държавната банка на Пакистан замразява по нареждане на Върховния съд негови сметки. Парадокс или не - подкрепа за него изразява Асиф Али Зардари, който е бивш президент на Пакистан. Зардари го нарича “смело дете, оцеляло в битката срещу движение Muttahida Qaumi”. Малко по-късно президентът казва, че се е объркал. Ануар се пенсионира официално на 1 януари 2019 г. Според американския доклад освен с убийствата той е известен и с участието си в заграбване на земя и добив на чакъл и пясък в няколко района.

Феликс Росарио - корупция и съмнителни обществени поръчки

Под ударите на закона попада и Феликс Рамон Баутиста Росарио, който е член на Сената на Доминиканската република от 2010 г. и част от Доминиканската освободителна партия. На 12 юни 2018 г. той и пет компании, притежавани или контролирани от него, са санкционирани заради участието им в мащабна корупция. Американските власти, които налагат ограниченията върху Феликс, твърдят, че е участвал в подкуп във връзка с позицията си на сенатор. Това обаче не е единственото му нарушение според тях. САЩ показаха доказателства, които сочат Рамон като участник в корупция в Хаити, където съмнително е спечелил обществени поръчки за строителство, за да подпомогне възстановителните работи след няколко природни бедствия. Обществено достояние е и един от случаите, при които негова компания получава над 10 млн. долара за незавършена работа. Всичко това води до отстраняването му от партията.

Горан Радославлевич - сръбски генерал

Америка санкционира и генерал Горан Радославлевич от Сърбия. Той е наказан за "грубо нарушаване на човешките права". Изтъква се участието му в убийството на трима братя от албански произход веднага след края на войната в Косово. На 10 септември 2018 г. Държавният департамент в САЩ обявява името и на Никола Спирич - депутат от Босна и Херцеговина. Причината - неправомерно е получил облаги в качеството си на длъжностно лице и се е намесвал в дейността на институциите като член на парламента на страната. В американския доклад не е пропуснат и Судан. Набелязан оттам е Бенджамин Бол Мел, който е съветник на южносуданския президент Салва Киир.

Руслан Геремеев - бивш командир на вътрешните войски на Руската федерация

Министерството на финансите на САЩ включи в списъка си и бившия командир на батальона от вътрешни войски на Руската федерация Руслан Геремеев, който е сътрудник на чеченския лидер Рамзан Кадиров. Геремеев е санкциониран заради предполагаемо участие в организирането на убийството на опозиционния лидер Борис Немцов. Парадокс или не, на петата годишнина от смъртта на Немцов руският президент Владимир Путин награди с Ордена за заслуги пред Отечеството II степен члена на Съвета на федерацията от Чечения Сюлейман Геремеев, който е чичо на Руслан. Според официалната информация той получава отличието заради "големия му принос в развитието на парламентаризма и активната законодателна дейност". Роднини и колеги на Немцов смятат, че руските власти не са проявили дори минимално желание да разследват Геремеев-младши заради близката му връзка с Кадиров, чието име също фигурира в списъка "Магнитски". Към днешна дата той е президент на Чеченската република и член на Бюрото на Висшия съвет на политическата партия "Единна Русия". Носител е на няколко звания. През годините Кадиров е подложен на множество критики от страна на неправителствени организации. Една от тях е Human Rights Watch, според която насилствените изчезвания и изтезания в Чечения може да бъдат определени като престъпления срещу човечеството.