Регистрация

ВходЗабравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Отиваме към кабинет на малцинството. Поеха риск пред избирателите - добре Доц. Татяна Буруджиева

Но има разлика - електоратът на Слави иска да се разруши всичко старо, тези на “Изправи се! Мутри вън!” и ДБ не са толкова радикални

В заявките, които чухме от ген. Атанас Атанасов от ДБ и Татяна Дончева от “Изправи се! Мутри вън!”, се вижда, че партиите този път говорят по различен начин.

На предишните избори основната тема беше с кого в никакъв случай няма да влизат в разговори и дори няма да приемат подкрепа за правителство. Видяхме как свършиха нещата и се наложи да има нови предсрочни избори. Но двете формации сега изразиха мнение, че трябва да се направи правителство. Това е по-добрият вариант, отколкото да навлизаме в цикъла на невъзможността.

Партиите започват публично да вербализират факта, че скоро няма да имаме не просто правителство на мнозинството, но и коалиция на мнозинството. От април ситуацията е, че може да се направи коалиция, която да състави правителство, но няма гаранции, че ще има мнозинство като подкрепа в парламента. Сега вече тези две формации говорят за възможността да имаме

правителство

на малцинството

Особено ясно изразено е това при ген. Атанасов, защото това, което той казва като формат на правителство, е това на малцинството - с ясна програма и с получаване на подкрепа за различни политики. Надявам се, че в следващия парламент ще има тази експертиза и разбиране да се работи по този начин. Защото това значи не просто много ясна и в темп написана програма, не изобщо, че някакви неща ще се случват, а точно и как ще се случват. Това подсказват думите на Татяна Дончева за едни или други претенции. Едно такова правителство няма време да се занимава с претенции. Това само ще му загуби енергията и хъса.

Такъв кабинет изисква много ясен предварителен публичен дебат по политиките, които ще се предлагат. Ако се формира, ще сме изправени пред съвсем друг начин на функциониране на политическите процеси.

Не да се

информират хората

какво някой някъде

е решил,

а да се използва енергията на хората, за да се вземе едно или друго решение в парламента.

В “партиите на протеста”, с изключение на “Има такъв народ”, има знакови фигури от различни етапи на българската демокрация в последните 30 г. Всяка партия или политик, които не са нововъзникнали, може да бъдат причислени към статуквото и обратно - да се твърди, че са се променили и има какво да дадат в един нов процес на промяна. Важното в тези нови позиции, които се очертават преди вота, е, че партиите са склонни да поемат отговорността пред избирателите си, т.е.

отиват на риск

Разбира се, че част от избирателите на “Демократична България” много трудно може да бъдат убедени, че трябва заедно да управляват с години наред стигматизираните от тях комунисти. Също така съвсем не е очевидно за избирателите на ИТН, че биха искали да правят толкова голяма смес от политици, които вече са участвали в политиката в различни други формации.

Всъщност рисковано е и да се правят такива изявления преди избори, защото е възможно част от избирателите да не одобрят подобни действия. Аз обаче мисля, че това е оправдан риск. Големите тенденции са две:

- искат ли хората да има управление и т.нар. партии на протеста да са това управление,

- или искат да отиваме на

избори и избори,

докато не останат

само партиите

на протеста

Няма друг вариант.

По-силният мотив в избирателите на ДБ и “Изправи се! Мутри вън!” е да се вземе властта и управлението от ГЕРБ.

В някакъв смисъл това се случи - въпреки че ГЕРБ все още има шанс да е първа сила, със сигурност не е истински победилата, защото не може да формира правителство.

След 4 април стана ясно, че други ще формират правителството, а сега се прави опит да се представи на избирателите кои точно ще са тези други. Тук проблем ще бъде съчетаването на избирателите на ИТН с тези на ДБ и “Изправи се! Мутри вън!”, защото имат различно мислене и отношение към политиката.

Избирателите на ИТН се интересуват повече да се разруши всичко старо и да има абсолютно нова политическа сцена и актьори.

Докато избирателите на другите две партии не са толкова радикално настроени - те смятат, че трябва да се променят субектите на властта.

Електоралният проблем в изказванията на ген. Атанасов и Татяна Дончева не е толкова вътре в избирателите на тези две партии, колкото между тях и избирателите на ИТН. Интересно е, че от тази партия само Ива Митева се изказа за това, че трябва да се направи правителство.

До този момент другите не сме ги чули. Ако и те застанат на тази позиция, означава, че също поемат риска да кажат на хората, че важният въпрос и цел на едни избори е именно властта и съставянето на правителство.