Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Проф.Костадин Ангелов

За прекратяване на лъжите и спекулирането със здравеопазването в държавата апелира проф. д-р Костадин Ангелов, бивш министър на здравеопазването и водач на листата на ГЕРБ-СДС във Велико Търново. Ангелов е категоричен, че реформи не се правят по време на пандемия, още по-малко – без парламент и от служебно правителство.

По негови думи парите, които са издействани по време на неговото ръководство на министерството, трябва да продължат да се изплащат, защото целият сектор на здравеопазването ще продължи да е приоритет не само за следващия мандат, но и за десетилетие напред. По време на пандемията Министерство на здравеопазването успя да защити брутните възнаграждения на медицинските специалисти за календарната година.
Това стана ясно на среща на проф. Ангелов с медицинския персонал в болницата в град Свищов, където той още заяви: „Категорично трябва да продължи субсидирането на общинските лечебни заведения, каквато е болницата в Свищов по наредба №3. Ако досега този тип болници са получавали помощ от 200 хиляди лева, то сега трябва да получават 400 хиляди лева, което ще гарантира функционирането на лечебното заведение“ и допълни, че плановете на ГЕРБ са в края на мандата всеки лекар да получава три средни брутни работни заплати, професионалистите по здравни грижи – по две средни брутни работни заплати за страната, а санитарите – една. В момента средната брутна работна заплата за страната е около 1650 лв.
Проф. Ангелов коментира и изготвената национална програма чрез която ще бъдат финансирани и мотивирани младите хора да работят в общинските болници. Във всички отдалечени и труднодостъпни места ще бъдат създадени т.нар. мобилни болници, чрез които лекари и сестри ще отиват на място и ще извършват прегледи, манипулации и ще назначават лечение. Освен мобилните поликлиники са предвидени и мобилни аптеки, за да бъдат решени проблемите на всеки отделен човек в тези райони. Това ще е поредна последователна политика за решаване на проблема с младите лекари и медицински сестри, които да бъдат мотивирани да работят в лечебните заведения извън областните центрове.
Това ще се случи и чрез т.нар. тристълбовото финансиране – възнаграждение от болницата и субсидии от държавата и общината, както и за осигуряване на общински жилища.