Регистрация

ВходЗабравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

След 11 юли партиите пак няма да искат нормално правителство

Те са си много по-добре без парламент

 

Защо смятаме, че през април партиите не успяха да се договорят за правителство? Напротив – те го съставиха!

Договориха се за друго – да няма парламент.

Като гледам последното изследване на “Алфа рисърч”, след 11 юли партиите ще имат чудесно алиби пак да разпуснат парламента и да си управляват бей-гиби още 3 месеца. Защо не? Това е подсъзнателният инстинкт на всеки партиец. Стигне ли до властта, той се стреми тя да е безконтролна, да не му се пречкат разните там законодатели.

Този капан е заложен в българската конституция съзнателно и нарочно. Казват, че тя заимствала от белгийската? Да, но когато в Белгия партиите не се договорят за правителство, парламентът продължава да си работи. А у нас – пуска кепенци. Ако партийните олигарси се разберат с президента, това е много по-изгодно.

Договориха се, това е очевидно. Всяка антигербаджийска партия си взе своето министерство. Заедно с това започна атака срещу журналисти и медии – като няма парламент, само медиите пречат!

Желанието за неофеодализъм го има, нужно е оправданието. И това ще го има.

Според “Алфа рисърч” на 11 юли ИТН ще вземе 18,2%. Да приемем, че за мнозинство ще са нужни 45 пункта – това не може точно да се определи, защото зависи от гласовете за партиите под бариерата. С кого да се коалира партията на Слави? С ГЕРБ е невъзможно, ще си плюе и на геройската поза, и на целия проект. Впрочем, като се замисля… не, по-добре да не се замислям.

С

БСП (14,4%) и ДПС (9,9%)? Тогава ИТН ще се разконспирира като проект на статуквото. А и процентите пак не стигат – едва 42,5.

Ще им трябва и “Изправи се! Мутри вън!” (5,2%), за да заприличат на родопско халище.

Друга възможност е антигерберска коалиция да включи всички освен ГЕРБ. Това ще е най-незаконното уродче в българската политическа история. То вероятно ще има 2 глави, 7 ръце и магарешка опашка. Кому е нужно на обществото да се показва такова чудовище?

Не е нужно, защото точно такава коалиция си управлява и сега, но иззад пердето на служебното правителство. Ние сме приучени да мислим за него като за надпартийно. А то си е съвсем партийно, сговор на партиите срещу парламента.

Разбира се, нагласите в момента са много динамични и нищо чудно до 11 юли някоя партия да дръпне рязко нагоре, след което ще ѝ се наложи да прави правителство. Коя ли ще е тя? Ако ИТН имаше такъв потенциал, досега да го е направила.

Според мен оттеглянето на Слави ще попари част от електората, отказът от мажоритарния вот – друга част, а и ескалиращите излагации на министрите се пишат на техния гръб. Не съм голям оптимист ИТН да достигне 45% от вота.

Дали ГЕРБ може изведнъж да дръпне? Според “Алфа рисърч” тя е изгубила 2 пункта, след като на родния небосклон изгря “Магнитски”.
Сега много зависи от това кой е неназованият партиен лидер. Ако се окаже Б.Б. – ГЕРБ ще се свие като рибарски хрян. Но нищо не пречи той да е и Радев, Слави, Корнелия, Христо Иванов, Мая Манолова или другарката Дончева.

Чичо Сам се шегува, но в един
момент може да удари шамара

Излагациите на служебните министри също трупат изборен антипотенциал. Но фактът, че и след най-тежките им гафове никой не им иска оставката, доказва съмненията, че постовете им са договорени предварително между партиите и сега договорките не могат да се ревизират. Я се е променило нещо, я цялата сделка рухва.
При това основната задача на някои министри май е предизборната пропаганда.

Да вземем прословутото посещение на министърката Комитова на магистрала “Хемус” с цел да покаже нагледно безобразията на ГЕРБ. Слушах го националното радио и останах с впечатление, че там някаква фирма вече строи трасето без строително разрешение и при това е вдигнала някакъв насип, който нарушавал нормите. Възмутих се и аз.

Но после разбрах, че това място не е на магистралата, а на 12 километра от нея. Насипът представлява отнетият хумус от почвата и няма нищо общо с насипите край магистралите. С преведения аванс в момента се правели бетонови изделия, добивали се инертни материали и прочее дейности, които предшестват самото извършване на строително-монтажни работи.

Затова пък арх. Комитова намекна, че разрешението за самото магистрално строителство в този участък може да се отложи с още 5 години. Както се казваше в един стар виц от серията за Радио “Ереван” – не било на Червения площад, а на Невския проспект, не били москвичи, а велосипеди, и не ги раздават безплатно, а ги крадат.

Пиар шашмалогия, сътворена от
бавноразвиващ се

Сигурно арх. Комитова смята, че сега цялата Севернозападнала България ще ръкопляска. Защо ни е на нас магистрала? Благодаря ви, че ни отървахте от нея!

Разбира се, ГЕРБ може да използва тези пробойни, за да излезе на оперативен простор. Но за широкия избирател е важно друго – до кога ще ни управляват неизбрани пиари?

Защо конституцията допуска временна отмяна на демокрацията?

Разбира се, ако искаме изборите да излъчват истинско демократично управление, най-доброто решение е в мажоритарният вот, който се практикува в най-развитите страни. Тази политическа криза, която върлува в момента в България, е типична за държавите, където се гласува за партийни листи.

Но и в такава криза не е нужно да се разпуска парламентът. Какво пречи да продължава да е в сесия до новите избори? Какво пречи да одобрява и служебния премиер и всеки министър, предложен от президента? Според мен тази поправка може да се приеме и без Велико народно събрание, тъй като не променя пълномощията на трите власти. Но има си конституционалисти – те знаят по-добре.

Струва ми се, че и с обикновен закон могат да се ограничат правомощията на служебните министри.
Разбира се, политическите кабинети се сменят. Разбира се, ако някой пречи на честните избори, трябва да бъде отстранен. Но от там надолу всякакви чистки из администрациите отклоняват служебния министър от главното.

Например до този момент само България не е предала в Брюксел окончателната версия на националния план за възстановяване от кризата с Covid-19. Препоръчителният срок беше 30 април, а през тази седмица Европейската комисия вече започва разпределянето на парите.

Става дума за едни над 12 милиарда евро, които България може да получи до 2027 година. По 1,7 млрд. евро на година. Ако служебното правителство успее да провали и тая задача, редно е България да се откаже от такава съмнителна форма на управление.