Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Фактът, че САЩ са сметнали, че е необходимо да се намесят в корупционните схеми в България, показва, че в България има сериозен проблем с ограничаването на корупцията. Явно става дума за доста необичайна ситуация, която изисква такива крайни мерки срещу държава членка на ЕС, членка на НАТО. И държава, в която на теория има върховенство на закона. Това заяви пред NOVA милиардерът Уилям Браудър, който стои в основата на създаването на Глобалния закон „Магнитски“.
Според него санкциите хвърлят тъмна сянка върху България и показват, че страната не може сама да се справи с проблемите си и затова САЩ трябва да се намеси.
"Смятам, че това повдига сериозни въпроси за управлението на България - защо това се случи и какво ще се направи занапред, за да се поправи ситуацията. Всеизвестно е, че България достига до най-високите нива на корупция сред държавите членки на ЕС. Действията на САЩ отново подчертаха това. Повдигнаха се въпроси, на които трябва да се отговори веднага и които трябва да бъдат коментирани от лидерите на вашата държава", казва Браудър.
Милиардерът твърди, че в Русия няма такова нещо като независимо богатство и когато видиш руски олигарх с мрежа от порядъка на 10 или 20 млн. долара, тази сума не е изцяло тяхна.
"Този олигарх държи половината от сумата за Владимир Путин като негов довереник. Стига се до невероятно големи суми – по-големи от тези на Бил Гейтс, на Джеф Безос. И причината за тези големи суми е, че Путин получава дял от всичко. Той е като мафиотски бос – той взима част от всичко. В резултат на мафиотските схеми за конфискуване Путин се е превърнал в най-богатия човек на света", казва Браудър.