Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Лияна Панделиева Кадър: Нова телевизия
Лияна Панделиева Кадър: Нова телевизия

Моя много близка, която от години живее в Нидерландия, макар и под 30-годишна възраст, претърпя много тежка ставна операция, с пирони в ставата и шина, която ще носи доста време. Операцията била толкова болезнена, че по изключение е оставена да пренощува ЕДНА нощ в болницата, на обезболяващи системи и под постоянно наблюдение. И после я изписват. Ама тя не може да ходи, не може да се изправи без чужда помощ, независимо от патериците. Дадени са й обезболяващи, които съдържат морфин, но си е у дома. Как ще се справя - проблемът е неин.

Като начало - няма как да сравняваме парите, които се плащат за здравно осигуряване в Нидерландия и тук. Но ако тук пациент бъде изписан на следващия ден след подобна операция, която лекарите определят като "много тежка и болезнена" за пациента, директорът на болницата ще отговаря на десетки протегнати микрофони що е допуснал такава безчовечност. У нас пациентът ще е в болницата поне десет дни и ако не друго, поне ще разчита на венозно обезболяване.

Разказвам това, защото мантрата за нашата убийствена здравна система е произведена от тези, които нямат никакъв опит зад граница. Същата тази жена пострада жестоко поради лекарска немарливост в същата Нидерландия, в резултат на което осакатя за цял живот, независимо от мерките, предприети по-късно (нищо общо със ставната операция). Тя едва не загина след раждането, защото от болницата не пожелаха да я прегледат заради силните й кръвоизливи. Едва след като мъжът й влита с нея на ръце и крещи за помощ насред коридора му обръщат внимание и я оперират на мига - пропуснато парче плацента.

Освен България, няма друга държава в Европа, където всеки пациент да може да стигне до специалист в деня, когато пожелае. Ако сега стана от компа и тръгна към болницата, защото искам да ме прегледа пулмолог, невролог, гастроентеролог, нефролог, кардиолог, до около час ще съм в кабинета му. И за това ще платя 30 лева на касата на болницата, ако не ми се минава за направление през личен лекар. При това, след като вляза при първия специалист и той види на компютъра, че съм здравно осигурена, при останалите, при които той ме прати, няма да платя и стотинка.

В Дания се наложи да бъде приет закон, който задължава специалистите да приемат пациент до месец, след като личният лекар даде направление (няма никаква възможност да вляза там в болница и да кажа, че съм решила, че днес ми се говори с невролог), защото били регистрирани случаи за чакане по една година.

Не знам също и друга държава, където населението така бурно да ненавижда лекарите си. Дали в други държави лекарите също не вършат безобразия? Дали там не се срещат груби медици? Дали там не допускат грешки?

И не - няма такава държава, където медицината да е безплатна, а лекарите да получават заплата като чистачка в частна компания.

От фейсбук