Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Ако нивата му са високи, инфекцията преминава по-леко

Витамин D и недостигът му при много хора стана особено актуален в условията на COVID-19. Факт е, че той помага за профилактиката на коронавируса. Ако човек укрепи имунната си система, тогава тя ще устои на всяка болест.

Лекарите забелязват, че хората с високи нива на витамин D, ако се разболеят от коронавирус, го прекарват по-лесно. Това се дължи на факта, че витаминът повишава устойчивостта на организма към настинки и помага в борбата с всякакви вируси и бактерии.

Дефицитът му засяга близо

1 млрд. души

по света. Медици твърдят, че пациентите с дефицит на витамин D по-трудно понасят коронавирусната инфекция.

Лятото е моментът да заредим тялото си с него. Той се синтезира в кожата под въздействието на слънчевите лъчи. Може да се набави и от мазни риби като сьомга, но едва ли някой ще яде по 600 г дневно от тази сравнително скъпа риба. Различните форми, в които се произвежда витамин D, са много по-удобни. Популярни личности често диктуват тенденции в използването на витамини и хранителни добавки. Дженифър Анистън, Гуинет Полтроу, Виктория Бекъм, Миранда Кер многократно са признавали специалното си отношение към витамин D.

Важно е човек да знае дали има недостиг и при необходимост в каква доза да го приема. Предозиране не бива да се допуска, затова се налага консултация с лекар. Неконтролираният прием може да е опасен.

Според руската лекарка д-р Елена Малишева

концентрацията му в кръвта трябва да е

30 - 75 ng/ml

Ако тя е на или под долната граница на нормата, тогава се налага допълнителен прием, но дозата задължително трябва да е предписана от доктор. "Недостигът на витамина може да се превърне в сериозен проблем дори и без COVID-19 - убедена е д-р Малишева. - Острият му дефицит допринася за развитие на инсулинова резистентност. Хората с липса на витамин D са изложени на риск от придобиване на хронични неинфекциозни заболявания."

Мръсният въздух, облачността, слънцезащитните

продукти, затвореното облекло допринасят за недостига му,

За да се синтезира в кожата, тялото трябва да се излага на слънце. У нас това е възможно през голяма част от годината, но през студените месеци UV-B лъчите не са достатъчни. От ноември до март няма голяма възможност да получаваме витамин D от слънцето. Замърсяването на въздуха, облачността, използването на слънцезащитни продукти, затвореното облекло също могат да допринесат за дефицита. Дори през лятото прекарваме повече от времето си в апартаменти, офиси, транспорта, автомобила. Ето защо голяма част от населението е с риск от дефицит. Той е мастноразтворим с функция на хормон.

Регулира изграждането на кости и усвояването на калций и фосфор от червата, обяснява д-р Малишева. Участва в регулирането на транспорта на калций между костите и кръвта. Установено е, че тялото ни може да произведе между 10.000 и 25.000 IE (международни единици) витамин D дневно при излагане на цялото тяло на слънце за няколко часа в зависимост от интензитета на греене, сезона и типа кожа.

Количеството, което се метаболизира в тялото ни, зависи от няколко фактора:

- По кое време на деня се излагаме на слънце – кожата произвежда повече витамин D в средата на деня.

- Къде живеем – колкото повече са топлите месеци, по-добре.

- Какъв е цветът на кожата – при светла кожа се синтезира по-бързо в сравнение с по-тъмна.

- Каква част от кожата е изложена на слънце – колкото по-голяма е тя, повече витамин D ще се произведе.

Важно е кожата да не изгаря. Иначе търсеният здравословен ефект се губи.

Симптоми при дефицит

- Когато слънчевият витамин липсва, човек изпада в летаргия, става апатичен, обземат го депресивни настроения.

- Страда по-често от настинки, алергични реакции, повишена умора, лошо настроение, безсъние, хронична болка в мускулите и ставите.

- Възможно е да се развие сколиоза и други скелетни деформации, има риск от фрактури.

- Косата става суха и чуплива, ноктите са напукани и се разслояват.

- Краката и дланите се изпотяват.

Може ли да се набави от храната?

Понеже е мастноразтворим, трябва да попадне в тялото заедно с мазнини. Но ако функциите на черния дроб и жлъчния мехур са нарушени, това може да попречи на усвояването на мазнините и на самия витамин. Добре е човек да знае дали има някакви патологии в работата на споменатите органи.

Храните,

които го съдържат, са:

Суров жълтък или рохки яйца; черен дроб от треска; червен и черен хайвер; херинга, сьомга, скумрия, риба тон; мазни млечни продукти; гъби; телешки черен дроб.

Всички те не могат да компенсират напълно дефицита му. За да си го набави човек, трябва да се излага на слънце по 10 - 20 минути всеки ден, да яде 0,5 кг риба тон, 1 - 2 кг масло, 1 - 4 кг телешки черен дроб и да изпие 5 - 6 литра мляко. Това е непосилно. За да се елиминира дефицитът, се налага прием на витамин D на капсули или на капки.

Референтни стойности на витамин D според Европейския орган за безопасност на храните (EFSA) и Българската агенция за безопасност на храните. Нивото на витамина в организма може да се установи чрез кръвен тест.

Добра стойност: 40 до 80 ng/ml (препоръчително е дори да е над 50 ng/ml). Лек недостиг: 20 до 30 ng/ml. Тежък дефицит: под 20 ng/ml.

Личният лекар може да определи и коригира дневната доза на витамина и графика на приема му, след направени изследвания.