Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Eвропейското първенство се провежда за първи път в историята в повече от две страни и има шест дебютанта като домакини. Това са Румъния, Шотландия, Дания, Ирландия, Унгария и Азербайджан.

Отборът на Испания е единственият, защитил трофея си, като "Ла Фурия" спечели последователно първенствата през 2008 г. в Австрия и Швейцария и четири години по-късно - турнира в Полша и Украйна. Фернандо Торес пък е единственият футболист, разписал се на два поредни финала, като отбеляза попадения именно на тях.

Първото първенство, което се провежда по терените на Франция през 1960 г., има само 4 участника. Това са домакините, Чехословакия, Югославия и победителят СССР. Мачът с рекорден брой публика в историята на квалификациите за шампионата на Стария континент се е състоял през далечната 1968 г. На "Хемпдън парк" сблъсъкът между Шотландия и Англия е наблюдаван на живо от 134,461 зрители.

Португалия е единственият

шампион,

който триумфира с купата, без да спечели нито един мач от груповата фаза на турнира. Това се случи на последното първенство през 2016 г. във Франция. "Мореплавателите" стартираха с три равенства, но впоследствие вдигнаха трофея след победа срещу домакина във финалния сблъсък.

Интересен факт е, че Германия, Франция и Испания заедно печелят 53% от европейските купи през годините, като "Маншафтът" и "Ла Фурия" са рекордьори с по три отличия. Тимът на Англия пък регистрира антирекорд.

"Трите лъва" са отборът с най-много изиграни мачове на европейски първенства, който никога не е стигал до финала. Албионците имат на сметката си изиграни цели 31 двубоя, без дори да припарят до мач за трофея.

Кристиано Роналдо

е играчът с

най-много срещи

на европейски първенства - 21 мача. Той дели и лидерската позиция за голмайстор номер едно в историята с легендарния Мишел Платини. Двамата имат по девет попадения.

Ако Франция успее да спечели купата, селекционерът на тима Дидие Дешан ще стане първият в историята, триумфирал като европейски и световен шампион - като футболист и като треньор.

Ако пък Португалия съумее да защити трофея си, то тимът ще се превърне в най-успешния на европейски първенства през XXI век.

Най-резултатният двубой в историята на европейските първенства е първият Югославия печели срещу Франция с 5:4.

Официалната топка на турнира носи името "Унифория".

Най-бързият гол

в историята

е отбелязан в груповата фаза през 2004 г. в Португалия. След минута и седем секунди игра Дмитрий Кириченко извежда Русия напред срещу Гърция. Това обаче не сломява "елините", които правят една от най-големите сензации, като печелят купата.

Най-бързият футболист на Евро 2020 ще бъде Килиан Мбапе. Измерената скорост на французина е 44 км в час. Трофеят “Анри Делоне”, който се присъжда на отбора победител, носи името на първия главен секретар на УЕФА. Именно Делоне дава идеята за създаване на европейско първенство, но умира пет години пред първото провеждане на турнира. Победителят има право да задържи купата четири години. За Евро 2008 трофеят е преработен, като размерите му са увеличени. Отличието е от чисто сребро и тежи 8 килограма при височина 60 см. Така новата купа е с 18 см по -висока от старата и с 450 грама по-тежка.

Първият златен гол на европейско първенство всъщност е и първият във важен турнир. Това се случва на финала през 1996 г., а голмайсторът, който носи купата със златното си попадение за Германия срещу Чехия, се казва Оливер Бирхов.

Най-възрастният

треньор,

печелил купата,

е Луис Арагонес. Легендата на "Атлетико" (Мадрид) изведе Испания до върха през 2008 г. на 69 години и 336 дни. Друг испанец - Хосе Вилялонга, вдига трофея през 1964 г. на 43 години и 215 дни и до ден днешен е най-младият наставник, триумфирал в надпреварата.

Единственият чужденец, който печели трофея като треньор на страна, различна от родната си, е германецът Ото Рехагел, постигнал успеха с Гърция през 2004 г.

Нидерландецът Йетро Вилемс играе в мач срещу Дания на Евро 2012, когато е на 18 години, с което се превръща в най-младия футболист, участвал на еврофинали. Сега обаче има още по-млад талант. Ако англичанинът Джуд Белингъм запише минути на предстоящото първенство, той ще подобри този рекорд.