Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

С невиждани оръжия и тактика воините на Атила - "Бичът Божи", прегазват Европа

Хуните, номадски народ, победил многобройни племена и прекроил до неузнаваемост картата на Европа в Късната античност, като поставя на колене дори най-мощната цивилизация за времето си - тази на Римската империя, от стотици години са се превърнали в нарицателно за варварство и опустошителна жестокост. Създали империя от Каспийско море до днешна Франция, те се появяват внезапно на историческата сцена и изчезват за още по-кратко време, като оттогава не престават да поставят нови загадки пред изследователите на миналото.

Парадоксално, но съвременните научни методи и постижения на археологията вместо да дадат отговор на най-важните спорове около тях, само поставят нови въпроси.

Древните летописци ги описват като "звероподобни", "коварни", "едва ли човешки", "напаст", а историческите сведения, писани много след края на войните с хуните, ги обвиняват за падането на Рим и настъпването на "Тъмните векове".

Живелият в Мизия през VI век остготски историк Йорданес например казва за произхода им: "Филимер, синът на Гайдарайкс Велики и петият крал на готите, след като те напуснаха остров Скандза, навлезе в скитските земи. Там намери сред племето си някакви вещици и ги нарече на собствения си език Galiuruns (гели-урун – предполага се, че на готски означава "избягали от ада". Според някои автори оттам в българския език идва думата "урунгел").

Подозирайки тези жени, той ги изгони от своя народ и ги принуди да се скитат в самотно изгнание далеч от армията му. Там те се отдадоха на нечистите духове, които ги видяха, докато се скитаха из пустошта, и родиха тази свирепа раса, която първоначално обитаваше блатата, закърняло, мръсно и отвратително племе, едва ли човешко и без език, освен един, който използваха, но той имаше малка прилика с човешката реч."

По нататък Йорданес пише, че "се занимавали само с грабежи и изнасилвания".

Но ако подобни описания отговарят на истината, то как е било възможно тази варварска империя да покори толкова народи и даже да причини упадъка на могъщия Рим? Напоследък историци и археолози са на път да разчупят тези трупани с векове традиционни представи. Оказва се, че воините на Атила не са били чак толкова нецивилизовани. Напротив, усвоявали са най-доброто от победените от тях народи – алани, готи, вандали, гепиди и др., а и от самите римляни, в чийто най-страшен враг са се превърнали.

Какви са били най-големите достижения на хуните, четете в новия брой на сп. "Космос"