Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

СНИМКА: Pixabay
СНИМКА: Pixabay

Районен съд – Монтана наложи постоянна мярка „Задържане под стража“ на И. С. Д. – обвинен в серия взломни кражби, сред които и кражба на парични средства от храм в Монтана. 22 годишният И. С. Д. от Дряново е извършил 5 взломни кражби в дните 28 – 31 май 2021 г. в Монтана. В нощта на 29 срещу 30 май той разбил входната врата на църквата "Св.Св. Кирил и Методий", откъдето откраднал 743 лева - приходи от продажба на свещи, и метален кръст. В дните преди това И. С. Д. разбил още четири входни врати и извършил кражби на ваучери за храна, мобилен апарат "Сони Ериксон", парфюми и парични суми от офиси на потребителна кооперация, козметична фирма и фирма за агропазарна информация в областния град.

На 31 май взломил и врата на адвокатски офис в Монтана. След последният взлом И. С. Д. е бил задържан от служители на МВР, срещу него е образувано досъдебно производство и е задържан за 72 часа. Районна прокуратура – Монтана е внесла в РС искане за налагане на постоянна мярка „Задържане под стража“. След като се запозна със събраните досега доказателства Районен съд обяви искането на прокуратурата за основателно.

Налице са достатъчно факти за обосновано предположение, че И. С. Д. е извършил престъпленията, за които е обвинен. Той е с висока степен на обществена опасност, тъй като въпреки възрастта си е осъждан досега 12 пъти, предимно за престъпления срещу собствеността – кражби, води скитнически начин на живот и срещу него се водят досъдебни производства за тежки престъпления и в други РУ на МВР в страната. С оглед на това съществува и реална опасност, ако е с по-лека мярка за неотклонение, обвиняемият да се укрие, да попречи на приключването на досъдебното производство срещу него и да извърши други престъпления, заяви съдът и взе най-тежката мярка за неотклонение „Задържане под стража“ на И. С. Д.

Определението на съда подлежи на жалба и протест в 3 дневен срок пред Окръжен съд – Монтана.