Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Томислав Дончев
Томислав Дончев

От Митьо Маринов

Правителството работи по нова версия на плана за възстановяване и устойчивост и затова той не е внесен. Това каза зам.-председателя на ГЕРБ и бивш вицепремиер Томислав Дончев по време на дискусия посветена на България след Covid-19, която бе организирана от евродепутата Ева Майдел.

"Ще си позволя да коментирам новите мерки и приоритети, когато ги видя. Те трябва да се случват с диалог между заинтересованите страни", отбеляза Дончев и подчерта, че забавянето на внасянето на плана пред евроинституциите няма да повлияе негативно за страната ни, защото не се очаква стартирането на проектите да е преди есента на тази година.

"И Малта и Холандия, и Естония не са внесли версия на план на устойчивост. Тук качеството и харакера на инвестициите е в пъти по-важен от забавянето", каза още той.

В изказването си Дончев обърна специално внимание на "Зеления пакт". Според него единственият шанс той да бъде успешна политика е, ако имаме "процеси на позеленяване в целия свят, а Европа да бъде глобалният лидер не само на политическо ниво, но и да подобрява технологии." "Ако Европа остане сама в това начинание, Ефектът няма да бъде добър", каза бившия вицепремиер. Той подкрепи реализирането на проекти за санирането на жилищни сгради, като посочи, че се надява тази мярка да се запази.

"Публичните политики стават все по-сложни. Да се обясни една политика може да е възможно за половин час в ефир, но да се обясни европейска политика е скучно и сложно, пълно с термини. Това е структурен дефицит", каза още Дончев.

Две радикални малцинства се борят по темата "Зелена сделка". Едното искащо бързо позеленяване и едно, което се бори за работните си места в електроцентралите, отбеляза зам.-председателят на ГЕРБ.

По време на дискусията с видео съобщение се включи председателят на парламентарната група на ЕНП в европарламента Манфред Вебер. Той пожела на страната ни по-скоро да излезе от политическата криза и то с дясно-центристко правителство, като посочи, че правителство на Борисов е единственото, което може да предложи стабилност на държавата.