Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

“Матрицата” ли е избавлението: европейците предпочитат изкуствен интелект вместо депутати

Не знам дали сте чули за резултатите от изследването на испанския Център за управление на промяната към IE University, потресаващи са. Попитали 2769 човека от 11 държави по света и установили, че специално европейците предпочитат депутатите им да бъдат заменени от алгоритми на изкуствен интелект. Не е ли това най-гръмкото потвърждение, че “Матрицата” е създадена по действителен случай! Според академичния директор от въпросния център Оскар Йонсон живеем в “десетилетие на упадък на вярата в демокрацията като форма на управление”.

Вече е кристално ясно, че коронавирусът обърка жестоко планетарните дела. Правителствата, дори и тези, които кретаха и се крепяха повече на инерцията, отколкото на народното доверие, изведнъж придобиха невиждана власт.

Въведоха извънредно законодателство, отваряха и затваряха, слагаха КПП-та, казваха кога да се ходи на работа, на училище и на пазар. Гражданите изведнъж се почувстваха като лабораторни мишки.

Разбира се, те съзнават, че във време на пандемия карантинните мерки са неизбежни, но грубото ограничаване на свободата ги разтърси психически, събуди неистов гняв. Конспиративните теории за подмолните мегаломански проекти на рептилите начело с Бил Гейтс още повече влошиха нещата, на потиснатите им се прииска да заредят калашници и да секат глави. И понеже е безсмислено, а и опасно да се гневят на Бог, хората се прицелиха в най-лесната мишена – управниците. Обвиниха ги, че са тирани, ползват трагичните обстоятелства, за да налагат контрол и да си играят на кукловоди, вдигнаха се на протести. Безумието на тази безпрецедентна криза ще залегне в историческите хроники, а психолози и философи дълго ще се упражняват, анализирайки бесовете и бурята в душите. Но изход ли е отричането на демокрацията и накъде води?

Естествено, здравомислещите биха отрекли веднага опцията да предоставим властта на машините. Всеки, който цени свободата си, избира червеното хапче и до сетния си дъх презира илюминатските кроежи. Обаче от друга страна политическата класа, наистина, изглежда, е изчерпала своя потенциал, положението от лошо върви към безнадеждно. Как ще отговорите, ако чужденец ви пита какво става сега в България? Ама в най-общи линии, без детайли за всички тъпотии, за компроматите от тоя и оня, как някакъв казал на Бойко Рашков, че Борисов е канибал и че шефът на НАП е действащ културист. Ще му дадете единственото масово меродавно обобщение: всички тук са срещу ГЕРБ.

Все пак няма да е редно да оставяте впечатлението за организиран общ фронт срещу изедника, така ще въведете чужденеца в заблуждение. Като казваме “всички”, имаме предвид партии, които искат да разкарат предишната власт, за да се настанят на нейното място, но помежду си са разединени като деца в сладкарница. Едни предпочитат шоколад, други сладолед, трети тулумби. “Има такъв народ” не харесва никого, освен президента, само с него са братя по оръжие. Под предлог, че докато не спечели пълно мнозинство, няма да състави правителство, шоуто на Слави ще продължи да поддържа управлението на Радев, пък ако ще и десет пъти да правим избори. Тия начумерени стратези са се хванали за един текст в конституцията, че държавният глава няма право да разпуска парламента три месеца преди да му изтече мандатът, представят си как разтурят нещата след 11 юли и ни принуждават трети път да гласуваме за депутати. Продължават обаче да блокират преговорите за коалиционно управление и постигат целта си – кабинетът, назначен от Радев, става редовен, управлява с парламент, в който доминира ИТН, променя закони, отменя и приема нови, коли и беси. Резултатът е нещо средно между безкръвен преврат и нежна революция, при всички положения демократичните правила са погазени.

На другите “протестни” партии тоя пъклен план не им се харесва особено, но им е по-изгодно да се мазнят на шоуто. Ужасена, че Жан Виденов може още по-брутално да удари по авторитета на БСП, Нинова се прави, че обединява левицата и ще е опозиция на всички останали. А всъщност й се иска ИТН да я признае за площаден лъв. “Демократична България” и разпасаната компания на Манолова чакат под дебелата сянка на Слави, насърчавайки служебните министри в абсурдното им “чегъртане”, бъкел не казват за реставрацията на всевъзможни стари муцуни и комунистически издънки, обезличават се напълно, загърбвайки всякакво приличие и най-вече пословичния си критичен дух. Така цялата величествена концепция за смяната на порочния Борисов със знаещите и можещи носители на промяната отива на кино. И излиза, че скандалните думи на Доган от Коледата на 2017-а: “ГЕРБ засега няма алтернатива, а предсрочни избори ще разклатят стабилността на държавата”, са били пророчески.

В крайна сметка, като сложите пред чужденеца всичко на масата, от психическото бъгване заради вируса до пълната политическа немощ на протестиращите, какво не му харесвате на изкуствения интелект? Той няма да търкаля с месеци снимката на чекмеджето, от раз ще каже истинска ли е, или манипулирана, кой точно я е направил и кога. Нито ще приеме за чиста монета историите на Илчовски. То няма да има и смисъл от компромати изобщо, защото машината ще определя верния размер на данъците, победителите в обществените поръчки, правилните законови поправки, всичко. Някак по-леко ще заживеем, без излишна и обидна хитрост. Кой друг сега може да ни спаси от спасителите?