Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Най-опасното е да затворят страната, в която ще почивате

Внимавайте за уловки за цените на чадърите, шезлонгите и шалтетата, както и дали няма да ви таксуват за Wi-Fi, дали е разрешено дивото къмпингуване

Извън ЕС обявените разноски за PCR може да са по-ниски от това, което ще ви поискат

Най-големите капани, които могат да спънат почивката ни това лято, се крият в непредсказуемостта на коронавируса. Дори и да си направим резервация за август и да се надяваме, че заради горещината няма да има COVID, не е ясно как ще се развие пандемията.

Въпросителната е дали държавата, която сме избрали, няма да е затворена или да изисква карантиниране за 10 дни по подобие на Индия, Бразилия, Малдивите и Южна Африка. Те също са топли страни, но въпреки това

не могат да се справят

с новите варианти.

Не забравяйте, че всяка страна изисква предварителна регистрация и/или декларация, която да попълните във връзка с епидемичната обстановка. Необходимо е предварително да влезете на сайта на здравното или туристическото министерство в съответната страна, за да ги изтеглите.

Проблеми може да възникнат, ако не знаете, че задължително трябва да носите маска дори и в колата си, оборудвали сте се със забранения антирадар или решите да къмпингувате на непозволено място, както е в Гърция. Неспазването на правилата води до солени глоби, най-малките от които са 150 евро, а най-големите – до 3000 евро. (Подробности какво е новото при почивките в южната ни съседка и други чужди дестинации четете ТУК).

Тръгвайки на път, всеки пресмята какъв бюджет му трябва, но винаги е хубаво да имате перо "непредвидени разходи". В Европейския съюз може да не се притеснявате от уловки в цените, но това не важи за Африка. Пътуващите за Египет трябва да знаят, че официално обявените такси за PCR тест не отговарят на това, което ще ви поискат на летището, ако не сте си направили изследването у нас.

Винаги остава опцията да отидем на българското Черноморие.

Там обаче също трябва да внимаваме дали цените на чадърите и шезлонгите са реални. На някои плажове таксуват отделно шалтетата, а другаде "безплатната" сянка е придружена със задължителна консумация от съседния бар. Следете и дали няма да ви накарат да платите допълнително за Wi-Fi. (Повече за това какво ни очаква на Черноморието четете ТУК, ТУК и ТУК).

У нас ни дебне още една опасност – неизвестността колко от работещите в бранша са се ваксинирали срещу коронавируса. Процесът започна, но според хотелиери има служители, които

отказват да си поставят защитен препарат

и дори напускат работа. Докато в Испания и Гърция почти всички, заети в туризма, вече са получили по две дози антиcovid инжекция.