Регистрация

ВходЗабравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Ще останат ли празни чадърите по Черноморието тази година?
Ще останат ли празни чадърите по Черноморието тази година?

Браншът зове за дипломатически совалки, готов да глези братушките с трюфели и екзотични екскурзии

Германия и Великобритания анулират полети, битката е за всеки летовник

Mалко след 15 ч. на 9 май на Летище Бургас каца чартър от Русия. Самолетът от Москва обаче е празен. На борда му няма пътници, а той е последният за месеца, след като бяха отменение всички полети от Москва до България за май. Около час по-късно със същия самолет

за Москва отлитат 163-ма пасажери

Повечето от тях руснаци, които живеят в България или имат имоти в страната ни. Седмица по-рано, на 2 май, се случва същото. С чартърен полет от Москва са прибрани над 150 руснаци, пребиваващи в България. Никой от тях няма представа кога отново ще може да лети обратно, мака че има планирани чартъри от Русия чак до октомври. По предварителни данни на "Фрапорт" общо заявените полети от Руската федерация са 350 – от тях 282 до Летище Бургас и 68 до Варна. Но остава загадка дали те ще бъдат изпълнени.

Първи за спрени полети от Русия към България алармираха от Регионалната туристическа камара в Бургас. Оттам обясниха, че това се случва след призив на руския политик Владимир Жириновски Русия

официално да забрани купуването на имоти в България,

както и пътуванията до страната ни с цел туризъм.

"Съобщихме новината след разговори с големи туроператори в Москва. Много хора първоначално скочиха срещу нас, но информацията се потвърди. Надяваме се служебното правителство да обърне внимание на проблема.

Геополитическата обстановка с Русия е много нажежена, но не бива да забравяме, че руските туристи са едни от най-благодатните в икономически аспект и са много важни за нас. Те обичат нашето Черноморие, не стоят по хотелите, инвестират допълнително в екскурзии и други забавления", заяви пред "168 часа" Евелина Пулева, зам.-председател на Регионалната туристическа камара в Бургас.

Всичко започна от т.нар. "шпионски скандал". Проблемът е геополитически и трябва да бъде разрешен, защото ние разчитаме много на руските туристи. Политиката си е политика, но

туризмът не бива да става заложник на ничии интереси,

коментират представители на туристическия бранш в очакване на позитивна развръзка.

Туроператори и хотелиери са силно притеснени, че без "осигурено небе" няма как да дойдат руски туристи, а в момента България има огромен шанс пред Турция и Гърция, в които епидемиологичната обстановка заради COVID-19 е много по-неблагоприятна.

Дали сезон 2021 ще бъде успешен, зависи от това ще попадне ли България в списъка на недоброжелателите на Руската федерация, който се очаква да бъде подписан на 11 май. "Отново апелираме за мъдра дипломация, бързи и адекватни решения. Нека туризмът не бъде заложник на геополитическата обстановка.

Руският пазар е определящ за успеха

на туристическия сезон", категоричен е председателят на Регионалната туристическа камара Иван Иванов.

От няколко дни от Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА) също зоват властите да реагират незабавно и да направят постъпки пред руската страна за възобновяване на полетите и привличане на руски туристи. Туризмът е един от основните губещи от политическата криза, категоричен е председателят Георги Щерев.

"На руския пазар разчитат хотелиери, входящи туроператори и екскурзоводи. Ако не бъде предприета дипломатическа совалка, не можем да очакваме руснаци това лято, а те имат няколко предимства пред останалите.

Свикнали са с България, нямат езикова бариера, почитатели са на културния туризъм у нас, на добрата храна и забавленията.

Харчат си парите в България,

което е добре за нашата икономика. Имахме златната възможност да ги привлечем, особено след забраната им да летят до Турция през април", коментира зам.-председателят на асоциацията Веселин Налбантов.

Той съобщи и за отменени чартъри от Великобритания за май и юни, за спрени чартърни полети от Германия към България за юни и за отменени резервации от Украйна. Отливът от страна на основни туристически пазари е изключително притеснителен, сезонът е пред провал, притеснен е и почетният председател на БХРА Благой Рагин.

Заради пандемията миналото лято е отчетен спад на руските туристи с 80%, но сега ситуацията е още по-сложна заради напрежението между България и Русия, коментират от бранша. И дават пример, че в силните сезони преди здравната криза на българското Черноморие са отмаряли по половин милион руснаци.

През 2019 г. руският пазар бележи ръст с 13,3% спрямо 2018 г., но през пандемичната 2020 г. положението е катастрофално. Докато през 2019 г. през двете летища в страната са преминали близо 165 000 граждани на Руската федерация, то м.г. броят им е едва 38.

Опасения, че така чаканите руснаци може и да не дойдат това лято, изразява и почетният консул на Русия в Бургас Тонко Фотев. "Необходима е

проява на малко мъдрост

и от двете страни. Трябва да има компромисен вариант, политическо решение, тъй като руснаците искат да почиват в България. Те се чувстват радушно приети от българите, имаме сходство в езиците, харесват храната ни", коментира Фотев.

Това, че братушките обичат нашето Черноморие и искат да почиват тук, потвърждават и данните от Летище Бургас за чуждестранните граждани, пристигнали през април 2021 г. От общо 1235 души 713 са от Руската федерация.

"Виждаме, че руснаците са първенци. В края на април нашето туристическо представителство в Русия презентира на техните големи туроператори визията на България като туристическа дестинация и интересът беше много голям. Бяха представени нови екскурзии и атракции, сред които

лов на трюфели по Северното Черноморие,

посещение на Тюленово, разходка до рибарското селище Ченгене скеле край Бургас и тракийския скален комплекс Бегликташ до Приморско", разкриват от Регионалната туристическа камара.

Паралелно с изтеклата информация за спрени полети от Москва се появи и информация от руски граждани, че нашето посолство не издава визи за България с изключение на представители на смесени бракове. По данни на сайта "Брат-BG" от 6 май издаването на краткосрочни визи в Първия български визов център в Москва е възобновено. Според сайта от 11 май документи ще могат да се подават и във визовия център в Екатеринбург.

"От 17 г. съм почетен консул и през цялото време непрекъснато се говори за облекчаване на визовия режим. Не е толкова трудно това все пак да се случи", казва Тонко Фотев.

Спешното издаването на визи

както за Русия, така и за Арабския свят и други трети страни е една от неотложните мерки, които според представители на туристическия бранш трябва да бъдат изпълнени, за да се спаси сезонът, вместо да се регистрира втора нулева година в туризма.

Не започнат ли веднага да се издават входящи визи на руските туристи в България, отново няма да успеем да се възползваме от ситуацията. Конкуренти като Кипър и Египет не спят и вече издават визи на руските туристи, единодушни са хотелиери.

"На първо място незабавно трябва да започнат да се издават визи. И това трябва да се случва светкавично, а експресното издаване на документи да не е по-скъпо от обикновената поръчка. Предвид че се очаква сезонът, доколкото въобще има такъв, да се движи от резервациите в последния момент, това е от изключително значение. В противен случай не само няма да има предстоящ летен сезон, но и секторът ще е обречен през следващите 3-4 години, казва Веселин Налбантов, който притежава един от големите хотелски комплекси в Слънчев бряг.

И въпреки че официално сезон 2021 бе открит на 1 май,

повечето хотели в големите ни морски курорти все още са затворени,

а плажовете – неохраняеми до 1 юни. За разлика от други години едва по два-три хотела посрещнаха малкото туристи по Великден на Северното и Южното ни Черноморие. Раздвижване имаше в по-малките градчета като Поморие, където румънци напълниха повечето семейни хотели.

И това лято, както и миналото, по-малките селища на юг от Бургас ще разчитат предимно на българите за спасяване на сезона.

"Трябва да информираме света, че сме безопасна и сигурна дестинация. Специално в Слънчев бряг и Свети Влас миналото лято нямаше нито един болен от коронавирус. Тук климатът е уникален, въздухът е подходящ за възстановяване след прекаран ковид", казва Веселин Налбантов.

Освен на руския пазар, хотелиери се надяват на засилен интерес от страна на поляци, чехи и румънци. Голяма част от бранша обаче смята, че действията за спасяване на сезона са

закъснели и

недостатъчни,

а един от допълнителните проблеми, който се явява спънка при резервациите, е неотпадането на задължителен PCR или антигенен тест за децата до 12 г.

Както и липсата на т.нар. "карантинни хотели", в които да се настаняват заболели от коронавирус. Собственици на хотели по морето негодуват срещу модела да определят карантинни стаи, защото се опасяват, че останалите им гости няма да се чувстват защитени и дори могат да прекратят почивката си.

За да оцелеят в кризата, хотелиерите вече започнаха ценова война помежду си. Някои предлагат пакет 7-дневна почивка на цената за 5 дни, други свалят нощувките с 20-25 %. От бранша обаче признават, че това може да доведе до лошо качество на услугата, което ще удари по имиджа на България като туристическа дестинация и ще има последици в дългосрочен план.

Притеснения в сектора има и покрай факта, че на 31 май изтича действието на антикризисните мерки за подпомагане на бизнеса за задържане на персонала. При този кратък сезон не може да се работи, ако държавата не вземе мерки за

осигуряване на

ликвидност за хотелиерския сектор,

който остана единственият без реална целева финансова подкрепа през последната година. Въпреки че бе сред най-засегнатите сектори, а в същото време е стратегически за икономиката, смятат от Българската асоциация на хотелиерите и ресторантьорите.

"Изключително важна е свободата на пътуване на територията на ЕС. Включването на страната ни към

зелените дигитални сертификати

ще отвори европейските пазари, но закъснялата и неправилно позиционирана реклама на България от страна на Министерството на туризма може да изиграе лоша шега на летния сезон. Необходими са бързи и навременни действия сега, защото, макар и плахо, лято 2021 г. вече стартира, коментира председателят на Регионалната туристическа камара Иван Иванов.

Полетите от Москва до България бяха забранени.
Полетите от Москва до България бяха забранени.