Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Вили Лилков
Вили Лилков

Бойко Рашков е част от най-грозното лице на бившата БКП – нейния репресивен апарат. Агресивен човек, който вижда властта като насилие над класовия враг, казва още политикът

Администрацията работи добре, когато политическото ръководство на страната знае какво точно иска

ДСБ отострие надесницата се превърна в незабележим партньор на “Да България”

Противопоставянето “статукво” срещу “промяна” се използва много ловко, истинското разделение е ляво-дясно

Бойко Рашков е част от най-грозното лице на бившата БКП – нейният репресивен апарат

- Проф. Лилков, служебният вътрешен министър Бойко Рашков изтърва преди няколко дни репликата “Чувам нагли изказвания от бивши хора”. Вие заедно с Христо Христов сте автори на изследване за “бившите хора”, можете ли да припомните накратко какво точно означава това?

- Терминът “бивши хора” не е измислен от БКП или ДС, а е взет от СССР, където с “бывшие люди” болшевиките наричат аристокрацията, офицерите от царската армия, духовенството, служители в държавния апарат, земевладелци, адвокати, търговци, индустриалци, банкери и други представители на елита, определени за “антисъветски елементи”.

Според НКВД те

подлежат

на пълно

отстраняване

от активна роля

в обществото

чрез убийства, затвори, концлагери, изселвания, уволнения, отнемане на пенсия и права.

В България се случва същото – след избиването на елита в първите години след 9 септември 1944 г. ДС подлага на репресии бившите хора и дълги години не ги изпуска от поглед, като ДС следи оцелелите и техните наследници.

- Не е ли малко плашеща тази реплика особено идваща от устата на вътрешен министър?

- Никога няма да се уморя да повтарям, че БСП, която никога не се отрече от тоталитарното си минало и

никога не се

извини за

репресиите,

убийствата и

издевателствата

по време на своето 45-годишно управление, не се е променила.

Този човек е бил на тези позиции и през 1990-а, когато е бранил Петър Младенов и неговите танкове (оправданията на Петър Младенов, че не е казал фразата “По-добре е танковете да дойдат” по време на първите спонтанни протести след 1989 г. – б.а.), и през 1997-а, когато е защитавал Жан Виденов, и през 2021 г., когато изпълнява поръчките на Румен Радев. Приемам много от обвиненията срещу ГЕРБ и по никакъв начин не смятам Бойко Борисов за ангел.

Това, което обаче се случва в момента, е истински опасно. Вървим към реставрация на възможно най-лошото. Видите ли събрани на едно място олигарси, комунисти и руската пета колона, неминуемо скоро ще влезем в още по-тежки кризи. Те така разбират властта и така я практикуват.

Въпросът не е защо Румен Радев назначи човек като Рашков на този пост, въпросът е защо го подкрепят и му помагат някои десни лидери.

- Мислите ли, че това е случайно изпусната реплика от човек, който не знае точното значение на тази фраза или напротив – в МВР така са ги учили преди 1989 г.?

- Това е начин на мислене. Така разсъждава комунистическият репресивен апарат. Президентът Радев явно не е наясно какъв е смисълът на едно служебно правителство.

Неговата задача е една-единствена -

да проведе

изборите,

запазвайки

неутралитет в

битката между

партиите

Конституцията е предвидила то да бъде назначавано от президента, защото е предполагала, че ще става дума за умерен и здравомислещ човек, който се държи като обединител на нацията.

Вървим към

реставрация

на възможно

най-лошото

 Защо служебното правителство е с ограничен мандат? Защото него никой не го е избирал. То не носи отговорност и затова не трябва да взима стратегически решения

- Според вас редно ли е вътрешен министър, пък бил той и служебен, да разпространи чрез медиите твърдение като това, че Бойко Борисов е заплашвал някого с разфасоване, каквито твърдения много трудно могат да бъдат доказани? Не ви ли напомня това по нещо на четенето на разпечатки от трибуната на парламента от страна на Цветан Цветанов, когато беше вътрешен министър – за бебето във фризера? На набедените тогава лекари им трябваха години, за да изчистят имената си.

- Вижте, в България в момента се случва един мек държавен преврат. В момент, в който БСП стигна дъното и се превърна в трета политическа сила, определени, свързани с организираната престъпност и ДС среди,

просто ѝ

дадоха властта

Причината е, че най-сетне полицията и съдебната система започнаха да работят срещу руската агентура и срещу проруската олигархия.

В момента светът е в състояние на втора студена война и Кремъл прави всичко възможно да удари България,

която оценява

като по-слаба

страна

След политическата атака може да очаквате и опити за финансово дестабилизиране.

- Какво мислите за “чегъртането”? До къде би трябвало да стигне изчистването на хора, които са заемали някакви постове през последните 11 години – до шеф на агенция, председател на регулаторна комисия, или да се върви още по-надолу и да стигнем примерно до всички домоуправители?

- Този управленски подход не е добър. Администрацията може да работи добре тогава, когато политическото ръководство знае какво иска и има политическата воля да го направи.

Глупаво е да се удря по тези хора особено по дакрите в сферата на сигурността без сериозно основание най-малкото, защото страна като България няма достатъчен кадрови потенциал да ги замени с доказани специалисти.

Не се поучихме от скандалите с “калинките” на ГЕРБ, не разбирам защо сега трябва да започнем същата игра отначало.

И още нещо – слабостта на политическите партии, липсата на ясни и градивни идеи за развитие на страната и на политическо лидерство, се заменят с омраза, компромати, закани, което

лишава

предизборната

кампания от

политически

смисъл

и отваря пътя на популистите и на гангстерите, които не пропускат случая да се наредят зад тях.

- Вие още през 2017 г. се оттеглихте след два мандата като лидер на ДСБ в София, но останахте редови член. Според вас ДСБ и изобщо “Демократична България” партия на статуквото ли е според модерния сега израз? От една страна, тя е била за малко на власт в последните 11 години като коалиционен партньор, но от друга – не беше представена в 44-ия парламент.

- Противопоставянето “статукво” срещу “промяна” се използва много ловко.

За мен легитимното разделение е ляво – дясно, то има политически смисъл, другото е за конюнктурна употреба.

За жалост, ДСБ от острие на десницата се превърна в незабележим коалиционен партньор на “Да България”.

Публичното заявяване, че ДСБ няма забележки към политиката на президента, и поклоните пред президентството, подкрепата за Мая Манолова на кметските избори, готовността за получаване на подкрепа от БСП при евентуален мандат за управление не се вписват в десния образ на ДСБ. Без десни политики, без консерватизъм, без защита на политическото наследство на Иван Костов и без антикомунизъм тя губи своя образ.

CV

l Роден е през 1955 г. във Видин

l Завършва математическа гимназия и Софийския университет

l Професионален спортист в А републиканска баскетболна група

l Основател е на първата Национална асоциация за аматьори НБА България

l Професор по ядрена физика към Минно-геоложкия университет

l Един от учредителите на ДСБ и в продължение на два мандата е лидер на ДСБ-София