Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Диего Марадона го вдъхновява да изостави ученето и да се отдаде на футбола

Машината за купи разпуска, като играе с момчетата си тенис и скуош

Само преди дни бе финалът в Лига Европа, спечелен драматично от "Виляреал". Испанците се наложиха над английския гранд "Манчестър Юнайтед" след победа с дузпи с 11:10, като резултатът от редовното време преди това бе 1:1. За "Виляреал" от едноименното градче с население от около 50 хиляди души успехът е с историческа стойност. "Жълтата подводница" никога не е печелила титлата в испанската Ла Лига, както и купата на краля и на практика този триумф бе първият голям трофей за цялото съществуване на клуба.

От тима на победителите най-ярко се открои звездата на отбора - националът Джерард Морено, който не пропусна да се разпише и на финала, но безспорният

герой за този подвиг е старши треньорът Унай Емери.

Специалистът бе назначен на поста миналото лято и успя да спечели надпреварата, като неговите момчета не допуснаха нито едно поражение по пътя към купата. Наставникът напълно оправда прозвището си Мистър Лига Европа. Той влезе в историята, като се превърна в първия мениджър, стигал пет пъти до финал в европейските клубни турнири, като от тях спечели цели четири. Още по-впечатляващ е фактът, че Емери стига до тези пет сблъсъка за отличието в рамките на едва осем години.

"Много съм доволен - каза щастлив победителят. - Момчетата работиха здраво през целия сезон заради президента и собственика. Смятам, че заслужаваме да спечелим. Срещу нас игра "Манчестър Юнайтед", но ние им бяхме равностойни."

Освен престижния трофей като победител в надпреварата за Лига Европа "Виляреал" си спечели и правото да участва в Шампионската лига наесен.

"Нашият клуб вече е играл в този турнир и ще се насладим отново на това усещане - казва той. - Сега обаче ще празнуваме големия си успех с нашите семейства и невероятни фенове."

Самият Мистър Лига Европа започва първите си стъпки във футбола чак на 15-годишна възраст.

Унай Емери е роден на 3 ноември 1971 г. в Хондарибия - град, разположен в Баската автономна област.

Въпреки че баща му Хуан и дядо му Антонио имат зад гърба си кариера като професионални вратари, а чичо му Роман е бивш полузащитник, младият Унай играе великата игра само за удоволствие с приятели. Страстта към футбола винаги е била във вените му, но през този период тийнейджърът смята, че училището му е приоритет, и здраво заляга над учебниците.

Негово голямо вдъхновение се оказва мондиалът в Мексико през 1986 г. Тогава Емери с възхищение

наблюдава великолепния Диего Армандо Марадона, който извежда Аржентина до световния връх. Именно от него младокът се вдъхновява и се записва в школата на един от водещите баски тимове - "Реал" (Сосиедад). Успешният днес треньор така и не прави забележителна кариера като играч. На зеления килим Емери се състезава като полузащитник, но записва едва пет мача и един гол за мъжкия отбор на "Реал" (Сосиедад). Така на 24 години той преминава в "Толедо" и именно през този период се запознава с голямата си любов. Той е

запленен от русокосата красавица Луиза Фернандес,

с която се запознава в ресторант в Мадрид. Футболистът и момичето имат общи приятели, които ги запознават, а след тиха и романтична вечеря искрата между тях пламва. Не след дълго, през 1998 г., двамата влюбени се женят в Мадрид на скромна церемония, на която се поканени само най-близките им. Емери прекратява кариерата си сравнително рано - на 32 години, броени месеци преди да се роди синът му Ландер през 2003 г.

Бащата обаче не се отказва от футбола дори за момент. Той веднага става треньор на последния отбор, за който се е състезавал като футболист - "Лорка Депортива". Резултатът от работата му се забелязва през сезон 2006/2007, когато Емери вече е начело на "Алмерия". Именно в Андалусия след години Унай ще постигне и най-значимите си успехи. Младият мениджър класира отбора на "Алмерия" в Ла Лига

за първи път в историята на клуба. Още по-забележителен е фактът, че на следващата година специалистът извежда скромния тим до осмата позиция в крайното класиране на испанския елит.

Съвсем логично това представяне превърна Емери в апетитна хапка за водещите клубове на Пиренеите. Не след дълго той подписва с носителя на купата на краля по това време - "Валенсия", като заменя на поста Роналд Куман. През четирите години на "Местая" отборът на "прилепите" игра добър футбол, но големият кошмар за младия треньор по онова време си остава тимът на "Атлетико" (Мадрид). "Дюшекчиите" елиминират два пъти момчетата на Емери в Лига Европа, съответно на четвъртфинал през 2010-а и полуфинал през 2012 г., като и в двата случая столичани печелят и трофея. След кратък неуспешен престой в руския гранд "Спартак" (Москва) специалистът се завръща в родината си, за да поеме "Севиля" през 2013 г. Още през първия си сезон начело на отбора от андалусийската столица Емери

записва името си със златни букви в историята.

По-пътя към европейския триумф севилци минават през ада на "Местая". "Севиля" и Емери елиминират бившия отбор на треньора - "Валенсия", след гол в последните секунди, който изпрати наставника на първи финал в кариерата му.

Там неговите момчета печелят след дузпи срещу "Бенфика" и вдигат трофея в Лига Европа. На следващата година успехът се повтаря и турнирът е спечелен отново - този път пред андалусийците глава прекланя украинската сензация "Днипро". Така "Севиля" става най-успешният отбор в Лига Европа за всички времена с четири купи.

Унай Емери получава шанс да пренапише историята и през следващия сезон. Неговият отбор е на финал за трета поредна година, като съперникът му не е някой друг, а "Ливърпул", воден от Юрген Клоп.

Мачът е на живот и смърт и за двата отбора.

Този, който победи, освен купата печели място и в Шампионската лига, а загубилият остава с празни ръце и без участие в евротурнирите.

Воденият от Унай Емери тим триумфира на "Сейнт Якоб Парк" в Базел, като надиграва съперника си с категоричното 3:1. Така клубът се превръща в първия в историята, спечелил тази надпревара в три последователни години.

Дали рецептата на успеха е, че Емери успява да създаде невероятно сплотен отбор, едва ли някога ще разберем, но истината е, че покрай играта той и момчетата му често се забавляват. Заедно с футбола те

не пропускат да играят с треньора си на тенис и скуош.

Самият той е доста добър с ракетата и възпитаниците му признават, че да го победят на корта, било доста трудно.

След знаменитите успехи Унай триумфално напуска "Рамон Санчес Писхуан", приемайки офертата на френския "Пари Сен Жермен".

По това време неговият син Ландер усилено върви по стъпките на семейството си и като своя прадядо е вратар на младежкия отбор на "Валенсия".

Бащата пък печели осем трофея за два сезона във френската столица, след което през 2018 г. поема кормилото на английския "Арсенал". Очакванията са големи, тъй като Емери сменя на поста легендарния мениджър на "топчиите" Арсен Венгер. Още през първия си сезон той напълно оправдава прякора си, класирайки отбора във финала на Лига Европа. Това е и първи финал в Европа за "артилеристите" от 13 години.

За съжаление, именно тогава Емери изпита горчилката от загубата и неговият тим бе разбит от лондонския враг "Челси" с 4:1. След серия от лоши резултати Унай е уволнен в края на 2019 г., поемайки "Виляреал" през лятото на миналата година. Именно с "жълтата подводница" той "потопи" бившия си отбор "Арсенал". Тази разплата за испанския треньор бе изключително сладка, тъй като тимът му елиминира лондончани на крачка от финала.