Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

По тръбите на “Балкански поток” са транспортирани от началото на годината близо 12 млрд. квтч газ.
По тръбите на “Балкански поток” са транспортирани от началото на годината близо 12 млрд. квтч газ.

Договорите на “Аркад” с подизпълнители са на сайта на “Булгартрансгаз” от година

Беларуската фирма “Белтрубопроводстрой”, която беше подизпълнител на “Аркад” при строителството на “Балкански поток”, отново стана обект на медийно внимание. Президентът Румен Радев бе попитан от журналисти в Брюксел дали би инициирал проверка за въпросната фирма.

Той заяви, че ще се направи всичко възможно, за да се проверят твърденията, че проектът “Турски поток” е строен от беларуски компании под санкции и с техника, отклонена от европроекти.

Всъщност на територията на България няма “Турски поток”, самата поръчка за строителството е за “Разширение на газопреносната инфраструктура на “Булгартрансгаз” паралелно на северния (магистрален) газопровод до българо-сръбската граница”, етап “Линейна част”. По-късно това стана “Балкански поток”.

Радев заявява, че това са сложни механизми за проверка, защото изискват големи екипи от хора. А всъщност това били същите, които са сключвали договори, раздавали пари, изготвяли техническите спецификации, приемали обектите за готови.

И коментира, че трябва да се мобилизират същите институции и контролни органи, които досега не са реагирали. Ще бъде добре, ако могат да се привлекат независими органи за проверка, смята президентът.

Беларуската компания “Белтрубопроводстрой” бе дълго обсъждана по време на изслушването на шефа на “Булгартрансгаз” Владимир Малинов и бившата министърка на енергетиката Теменужка Петкова във временната парламентарна комисия в 45-ото народно събрание, оглавявана от Мая Манолова.

И в сряда пред “24 часа” Малинов заяви, както и в комисията, че “Булгартрансгаз” не наема подизпълнители. В период на пандемия от COVID - 19 през миналата година и ограниченията от нея имало заплаха от сериозно закъснение на проекта. Тогава от “Аркад”, които бяха избрани за изпълнител, са заявили, че наемат осем подизпълнителя. Един от тях е “Белтрубопроводстрой”. Договорът с беларуската компания е публикуван на сайта на “Булгартрансгаз”.

Задачата на фирмата е изграждането на газопровода под река Янтра чрез метода на хоризонтално насочено пробиване. Контракт е подписан на 4 май 2020 г.

Малинов обясни, че са проверили фирмата, наета за подизпълнител, по изискванията на закона - дали има опит в тази дейност, дали не е в несъстоятелност или ликвидация. На заседанието на комисията на Манолова се твърдеше, че тази фирма била определена като заплаха за националната сигурност на Литва.

Малинов посочи, че не той определя кой е заплаха за националната сигурност, а ДАНС би трябвало да провери дали тази фирма е в санкционен списък на ЕС.

От 1 януари 2021 г. по тръбите на “Балкански поток” се транспортира газ от Турция към българската мрежа, както и към Сърбия. До 24 май към Сърбия са отишли 11,98 млрд. квтч, съобщи още Малинов.