Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

“Тя е абсолютен войник в професията, перфектна”, казва Димитър Коцев-Шошо, който режисира биографичния спектакъл за живота на актрисата 

Орисана да обича и да бъде обичана от железни, неподатливи на дресировка и подчиняване бунтари

Можеше ли Александра Сърчаджиева днес да е друга, ако не беше преживяла толкова много? Ако несломимият характер на обичаната актриса не беше кален и изпитан от нейната съдба, щеше ли тя да е различен човек?

“Разбира се, че щеше да е друга, ако майка й Пепа беше жива още, ако Иван беше жив. Това са загуби, които променят човека много. Тя е много силен характер. Наследила е от майка си тази особена сила. Способността да се справя с трудностите. С всичко.

Можем само да гадаем каква би била иначе... Това, което е сега, е нейната съдба. И тя се справя чудесно. За радост на дъщеря й”.

В това е сигурен и коментира пред “168 часа” Димитър Коцев-Шошо, който режисира биографичната пиеса за живота на Александра Сърчаджиева “На живо”. Постановката е по текст на Яна Борисова. Премиерата предстои. Актрисата ще сподели с публиката за най-трудните и най-хубавите си мигове, както и моменти, които ще изненадат дори нейните най-близки хора.

Режисьорът познава още от дете Сърчаджиева, тъй като баща му, легендарният Константин Коцев, и нейната майка, актрисата Пепа Николова, са били колеги и близки приятели.

Неотдавна при случайна среща във Варна и разговор между Димитър, Александра и писателката и сценаристка Яна Борисова се стига до интересна идея. От дума на дума тримата преценяват, че животът на Сърчаджиева е така интересен и драматичен... и в добрия, и в лошия смисъл. А от това би излязъл добър драматургичен текст.

“Участвах в процеса на създаването на пиесата от самото начало. Още докато Яна я пишеше, се консултирахме. В този смисъл нямаше моменти, които да ме изненадат. Не е имало неща, за които да не съм знаел, а после да съм научил - разказва Коцев. - За мен беше интересно как ще бъде разказана историята. Смятам, че Яна го направи много добре.

Радвам се, че работя със Сашка. В този случай интересното е, че приятелството и професионалното се преплитат, защото това е толкова лична пиеса и няма как да има само едното или само другото. Тя е чудесна актриса. С Радена Вълканова правят много добър тандем на сцената, както ще видите. Като приятел също е чудесна. Просто човек обича приятелите си. И това е.”

На сцената действието ще се развихри като телевизионно шоу. Най-добрата и известна водеща в ефира, изиграна от Радена Вълканова, взема интервю за най-рейтинговото предаване от Алекс, която ще изповяда всичките си болки.

Работният процес около спектакъла върви гладко, защото режисьорът е категоричен, че Сърчаджиева освен всичко е краен професионалист.

“Нейната работа на телевизионен водещ и актриса през годините я е направила абсолютен войник в професията. И това е страхотно. Много е хубаво да се работи с такива хора. Прекомерно артистичните персони трудно влизат в смислен и добре построен работен процес. Тя е перфектна в това отношение. Винаги навреме, винаги подготвена

Известността не я е направила разглезена персона, а точно обратното - тя има сериозна дисциплина.”

Александра Сърчаджиева като водеща на “ВИП Брадър” с Ники Кънчев
Александра Сърчаджиева като водеща на “ВИП Брадър” с Ники Кънчев

Според него всеки актьор, който има доверие на режисьора, е готов да поеме критики от него. И Александра не прави изключение.

Коцев не смята, че тя може да бъде описана като една модерна амазонка, защото е далеч от агресивността на това определение.

“В амазонките има нещо войнствено, а в нея го няма. Тя е наистина много силна, но успява едновременно с това да не забравя своите женски качества, нежната си страна. Не губи също така детето в себе си, което аз виждам от време на време да се подава и то от нея.

Така че тя не е войнствена жена в никакъв случай. Сигурен съм, че затова хората я харесват и я обичат. Защото усещат, че тя е себе си, като не се страхува да бъде и слаба понякога. Това е най-важното. Не бива да се стремиш да не бъдеш слаб никога, защото това не е възможно.”

Повече от година след смъртта на неукротимия артистичен бунтар Иван Ласкин Сърчаджиева дръзва да направи дълбока дисекция на себе си, да извади сърцето си на показ. Да говори за това как съумява да продължи напред без своя любим и баща на дъщеря й София.

Сърчаджиева и Ласкин станаха родители на София през 2010 г.
Сърчаджиева и Ласкин станаха родители на София през 2010 г.

Александра от дете се научава да бъде боец, защото израства без солидната опора на бащината фигура. Големият български актьор Йосиф Сърчаджиев винаги е бил извън нейния живот. Тази липса е компенсирана изцяло от майчиното присъствие. Пепа Николова завинаги остана известна като неопитомения инат на българското кино и театър. Така Алекс сякаш е орисана да обича и да бъде обичана от железни, неподатливи на дресировка и подчиняване характери. Точно такъв беше и Ласкин.

За съжаление, Сърчаджиева губи и двамата си скъпи хора твърде рано.

“Пепа беше невероятно изключение в този свят. Боготворях я. Трудно бе да не обичаш такъв човек като Пепа. Александра е наследила от нея всичко хубаво - обяснява преди време пред “168 часа” актьорът Светослав Пеев. - Пепа беше над нещата в този живот. Човек, който беше много истински. С един особен език, който стряскаше дори Александра понякога, но пък й вървеше, правеше я още по-неповторима. Те двете много се обичаха. Преди да почине, Пепа много се притесняваше за нея, но аз й казах да не се страхува и да е спокойна. Защото и този човек, който беше до нея още тогава - Иван Ласкин, и той беше особен, и той беше истината на този свят. Като Пепа. Иван не търпеше лъжата, несправедливостта. Дано Александра се справи с всичко в този живот. Тя е обаятелна, усмивката й няма цена.”

С Пепа Николова са повече от майка и дъщеря, някога са и най-добри приятелки.
С Пепа Николова са повече от майка и дъщеря, някога са и най-добри приятелки.

Дали Александра Сърчаджиева ще спести нещо от себе си на сцената в биографичната си пиеса, тепърва ще стане ясно.

“Силно се надявам публиката да я възприеме такава, каквато я обичаме ние, хората около нея - казва Димитър Коцев-Шошо. - Надявам се зрителите да съумеят да видят човека в нея, да надникнат в нейния интимен свят, защото това, което ще видят там, ще им хареса. Сигурен съм.”

Този декември София ще стане на 11 години.
Този декември София ще стане на 11 години.

Премиерата на “На живо” ще бъде на 15 юни в парк “Военна aкадемия”, София. Моноспектакълът ще бъде представен и във Варна на 21 юни във Фестивалния и конгресен център. Също така пиесата е част от програмата на фестивала “Артпоток”, който ще се проведе в Царево и Лозенец от 17 до 27 юли.