Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Там я разследват още през ноември 2015 г., но случаят е потулен

В ОАЕ тя създава сметки, чрез които изпира над 200 млн. долара и ги превежда в Хонконг

Шейх Сауд ал Касими от кралското семейство лобирал да й издадат дипломатически паспорт

Ноември 2015 г. Прокуратурата в Дубай получава доклад от Главния департамент за криминални разследвания в страната. В него е посочено името на Ружа Игнатова, която дотогава е абсолютно непозната за целия свят. Властите обаче отбелязват, че тя участва в операции по пране на пари "в полза на подозрителни международни организации". Нещо повече - приковава вниманието на службите след редица подозрителни трансакции от няколко банки в емирствата. Една от тях е Mashreq Bank, в която според полицията се е реализирала "голяма част от схемата".

Доказателства не липсват - самата банка прави ревизия на компанията на Игнатова след съмнения за престъпление, пише behindmlm.com. Стига до извода, че сметките, създадени чрез така наречените shell компании на OneCoin, превели над 200 милиона долара, пренасочени по-късно към Хонконг. Тези фирми в повечето случаи не са активни и се използват най-вече за пране на пари или за някаква специфична трансакция. Интересното е, че сред тях е OneCoin Limited.

От разследването става ясно и че фирмата издава фалшиви фактури за покупка на "флашигри".

Авоарите на Игнатова и на малцината й приближени веднага са замразени. Какво следва обаче от всички тези разкрития?

Отговорът е "нищо". Властите в Дубай не предприемат никакви по-нататъшни действия срещу компанията на Ружа и мрежата около нея. Комисията, която работи по случая, стига до извода, че срещу фирмите й няма оплаквания или юридически претенции в страната. Липсвали и правни искания извън ОАЕ за замразяване на банковите й сметки. Вследствие на всичко това Централната банка на емирствата за борба с изпирането на пари и финансовото разузнаване, както и Департаментът за борба с организираната престъпност решават, че случаят е приключен.

Сметките на българката са размразени и никой от обкръжението й не е подведен под съдебна отговорност. Резултатът от необичайно бързото прекратяване на това разследване - Игнатова продължава да развива своята криптовалута в глобален план и през следващите няколко години тя й носи несметни богатства. Българката пътува спокойно из Дубай, купува имоти и отваря нови сметки. Провежда и няколко семинара, на които убеждава наивни инвеститори да вложат парите си в "убиеца на BitCoin", както самата тя нарича своята валута.

След октомври 2017 г., когато следите й се губят безвъзвратно, хиляди измамени се питат как въпреки разследванията срещу нея в редица страни Игнатова е успяла да задържи пирамидата толкова дълго време и да не бъде арестувана. Още тогава се появяват съмнения, че зад нашенката стоят хора на изключително високи позиции, които са "опъвали" чадър над дейността й.

Тези очаквания бяха напълно оправдани само преди дни благодарание на иск, заведен срещу компанията й от група излъгани потребители в лицето на Crypto Currency Resolution Trust.

Те са представлявани от адвоката Джонатан Леви, който показа ексклузивни доказателства под формата на множество подписани документи "168 часа" успя да се сдобие с тях, за да установи, че през септември 2015 г. Ружа е сключила няколко сделки, които може би днес й помагат да живее в пълна анонимност далеч от затвора.

Една от тях е с шейх Сауд бин Фейсал ал Касими - член на кралското семейство на емирство Рас ал Хайма, с когото поддържала близки отношения.

Със същия арабски милиардер тогава тя подписва споразумение, чрез което успява да заобиколи финансовите разпоредби и регулации в емирствата. В изнесената информация се твърди, че той й е продал банков лиценз за Emirates Malaysian Investment Bank.

В замяна тя платила 16 милиона щатски долара. След сделката в документите било записано, че "Шейх Сауд ще възложи договорените акции и процент на д-р Ружа, и ще стартира процеса по намиране и завършване на необходимите стъпки с Централната банка на ОАЕ за създаването на банката". Реализирането на идеята обаче отнема време и OneCoin bank така и не получава желания лиценз.

Бизнес отношенията между двамата съвсем не прилючват дотук. Твърди се, че от шейх Сауд, който е един от най-богатите хора в ОАЕ, Ружа е получила и 230 хиляди биткойна. Днес те са на стойност 11,5 млрд. долара.

В делото е записано, че това е най-голямата биткойн транзакция, правена някога в света. Датата, на която е придобила криптовалутата, също е особено интересна. Предполага се, че това се е случило през октомври 2017 г., точно когато българката изчезва безследно. За справка тогава стойността на този "подарък" била малко над 1 млрд. долара. Засега остава неясно с какво нашенката е заслужила зашеметяващата сума. Според документите арабският шейх бил едноличен собственик и директор на OneCoin в Дубай.

 Оказва се, че банковият лиценз и парите не са най-важните неща, които тя успява да "придобие" по време на приятелството си с милиардера.

Най-значимият документ, който той й предоставя, е дипломатическият паспорт. Според адвоката Джонатан Леви българката се сдобила с дипломатически правомощия от Междуправителствения фонд за съвместни действия за върхови постижения (ICAFE) и Обединените арабски емирства, след като шейхът лично лобирал за нея.

Благодарение на паспорта Ружа пътува из ОАЕ необезпокоявано. Никоя от службите не разследва нейната дейност, въпреки че в други страни текат усилени проверки срещу нея. Това е така, защото паспортът й не е със статут на редовен, служебен или специален, а е дипломатически. С такъв може да се сдобие лице единствено ако отговаря на определени изисквания, а те са да бъде дипломат, работещ в посолствата на емирствата в чужбина, или да е високопоставен служител от изпълнителната власт и част от семейството на такъв по време на службата му.

Въпреки това шейх Касими много бързо урежда българката с паспорт, независимо че тя не покрива критериите. Причината - той е син на един от най-заможните мъже в ОАЕ - главния изпълнителен директор на Обединената арабска банка шейх Файзал бин Султан бин Салем ал Касими. Според изнесените документи кралското семейство разполага с акции в изключително голям брой компании. За Касими-старши се знае, че е изключително влиятелна фигура, получила множество медали за заслуги. Включително йорданска звезда първи клас от покойния крал Хюсеин, първи клас медал за заслуги от президента на Египет, медал от президента на Судан, награда от краля на Мароко и първи клас военен медал "Емирства" от покойния президент на ОАЕ шейх Зайед бин Султан ал Нахаян.

Не е ясно как Ружа е успяла да установи контакти със семейството и каква е била причината за запознанството й с тях. Властите предполагат, че общи бизнес цели са в основата на сътрудничеството между нашенката и Сауд бин Фейсал.

За момента няма информация дали шейх Касими е търсен от засегнати инвеститори. Подобно нещо се случи с брата на Игнатова - Константин, след нейното изчезване. От негови показания пред американския съд, които "168 часа" вече публикува, стана ясно, че той е бил поръчан и пребит от жертви на схемата.

Факт е, че сега изниква въпросът дали бегълката не се крие в някое от емирствата. Доскоро се смяташе, че е в Гърция, тъй като имаше сигнали, че различни хора са я забелязали. Такива не липсваха и от Русия, тъй като самата тя твърдеше, че има богат познат на висока позиция там. След новото развитие на разследването вече не се изключва и версията тя да е някъде в Дубай под протекцията на фамилия Касими. Това обаче са само предположения, които службите тепърва трябва да докажат или оборят.

Интересен е и въпросът, ако криптокралицата бъде задържана в ОАЕ, дали ще последва екстрадиция към САЩ. Предвид дипломатическия документ на нейно име това едва ли е възможно, макар че е съдена за една от най-големите измами с виртуални валути в света.

Все пак жертвите, представлявани от Джонатан Леви, няма да спрат да търсят парите си. Юристът вече се обяви за създаване на суперфонд, който да възстанови щетите на излъганите хора.

"Регулаторите, изглежда, забравят факта, че основната цел на криптовалутата е да улесни и възнагради престъпници като Ружа Игнатова - пише в собствения си сайт адвокатът. - Неслучайно тя е основният бенефициент на биткойн балона. Победители очевидно са организираната престъпност, перачите на пари и манипулаторите на пазара, докато дребните таймери (инвеститори - бел. ред.) непрекъснато биват измамени, хакнати и малтретирани."