Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган
Турският президент Реджеп Тайип Ердоган

"Човечеството загива. Да ръкопляскам ли?" - тези думи, изведени в заглавие на в. "Сабах" тази сутрин, турският президент изрече вчера по повод обвиненията на САЩ към него в антисемитски изказвания.
"Казват: "Ердоган не трябва да говори така". А какво трябва да прави? Да ръкопляска ли? Навсякъде, където виждаме жестокост, ние ще крещим с най-силен глас. Ако трябва да се плати цена заради опълчването на жестокостите и подкрепянето на невинните, ние никога няма да се поколебаем да я платим", заяви турският президент в изказването си вчера, цитирано от БТА.

Вестник "Акшам" окачествява същото изказване на президента като "ясен" и "твърд" отговор към САЩ.

"Не деца умират в палестинските градове, а самото човечество", заяви още Ердоган.

Във фокуса на "Акшам" е и вчерашното изявление на турската еврейска общност, която защити президента от обвиненията в антисемитизъм. Според вестника реакцията на турските евреи е била като "шамар" за обвиненията на говорителя на Държавния департамент на САЩ Нед Прайс.

"Да се твърди, че президентът Ердоган е антисемит е много несправедливо и много позорно. Тъкмо обратното, спрямо нас той винаги е бил конструктивен, подкрепящ и насърчаващ", пише в изявление на общността, публикувано в социалните медии.

"Няма да останем безмълвни пред жестокостите", гласи заглавието на "Тюркгюн" днес, който също цитира изказването на президента.
"Деца и жени, стотици невинни хора са убивани с тежки оръдия.

Институции и държави, които проповядват пред света за демокрация, човешки права, право, справедливост, свобода, сигурност наблюдават безмълвни", заяви Ердоган.

"Тюркгюн" представя равносметка, според която по време на ракетните и бомбени нападения на Израел през последните девет дни досега са загинали 220 души, сред които 63 деца и 36 жени, а ранените са 1509.

В. "Тюркийе" помества интервю с външния министър на Пакистан Шах Махмуд Куреши, който е на мнение, че "мюсюлманските държави вече трябва да положат повече усилия за Палестина". Куреши оприличи положението в Газа на това в Кашмир.

"ООН, която не успя да осигури мир и спокойствие, не изпълни своите отговорности. Турция и Пакистан, които са лидери за палестинския въпрос, от години защитават решение на базата на две държави. Пътят да бъде спрян Израел е чрез оформяне наглобално обществено мнение, като се обясняват фактите", смята пакистанският министър.