Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Всички нови власти са “чегъртали”, но как обществото приема това

13 юни 2013 г., пленарната зала на Народното събрание обсъжда промени в закона за специалните разузнавателни средства.

Лидерът на ДПС Лютви Местан обвинява Цветан Цветанов, че по време на мандата на ГЕРБ е упражнявал репресия. Става скандал, на трибуната застава действащият зам.-председател на парламента Христо Бисеров:

“Сега боли ли? Боли ли, боли ли, като ви вадят зъбите? Така да бъде.

Да знаете как се

чувстваха хората,

които мачкахте,

на които откраднахте бизнеса, на политици, на общински съветници, на зам.-кметове, които разхождахте с полиция, съдилища”.

Този реваншистки монолог хвърля българското общество в пълен потрес. Изтекла е много вода от гостуването на Ахмед Доган в “Шоуто на Слави” през 2005-а, когато обяснява за прословутите си обръчи. “Ако мислите, че моите възможности са по-малки от на един банкер - казва тогава водачът на ДПС, - значи нямате реална представа за възможностите на един политик.

През последните 15 години сигурно половината бизнесмени, които са над средното равнище, са… или с мое съдействие, или с най-много моя усмивка.”

Аудиторията тъкмо е позабравила за истинското лице на политиката, когато Бисеров връща болезнения спомен -

никога не става

въпрос за каузи

и ценности,

всичко е лично

Който се докопа до власт, управлява не само министерствата и агенциите, повсеместно деребейства, разчиства сметки, буквално назначава финансовия елит в държавата.

Съскащият триумф на Бисеров се случва след поредните драматични избори, спечелени от ГЕРБ. Точно както и след 4 април обаче Борисов

не намира

партньори

и връща

мандата

Начело идват БСП и ДПС, дискретно подпрени с гласовете на “Атака”.

Би трябвало това да е просто хроника на отдавна отминали събития, но шокиращата прилика между кинжалите в мандата на Орешарски и днешната разплата с номенклатурата на ГЕРБ е разплакваща.

Според редица политолози основната мисия на служебното правителство е да провежда два месеца кампания, размахвайки меча на възмездието, за да “изчегърта” ГЕРБ завинаги.

Не, че е първото, всички нови “варвари” чегъртат: НДСВ започна разчистване след ОДС, тройната коалиция го продължи, но много години трябваше да минат, преди да се сложи край на седесарското надмощие в изпълнителната и съдебната власт. Борисов управлява 11 години и

едва ли неговите

чиновници

ще бъдат

обезвредени

до 11 юли

Е, не пречи на Радев да опита, разбира се.

Но най-тревожното не е самата вендета, а начинът, по който обществото я приема. Преди девет години хората бяха силно скандализирани от Бисеров, никога не е имало и капка съмнение в арогантното високомерие на неговата реч.

Сега обаче разправата на служебната власт със старата

не сваля, а

вдига рейтинг

Колкото по-безцеремонно се разправят с кадрите на ГЕРБ, толкова по-силна народна любов печелят.

Когато Костов ремонтира кабинета си, проведе и чистка под министрите, за да премахне верните служители на своите партийни врагове. Но никак не искаше този позорен факт да се разчува. По принцип кадруването не е повод за гордост, но най-добре е да се подхожда интелигентно. Затова и заглавието на “24 часа” тогава е:

“Костов тихо

мете втория

етаж”

Тихо, да не се излага като обезумяла от злоба мащеха.

Паралел с миналото е и дългата ръка на Васил Божков.

Но реваншизмът радва обществото, драго му е. Полският поет Станислав Лец е описал прекрасно това жалко състояние на личността в един афоризъм: “В ада дяволът е положителен образ.”