Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

ПРОФ. ОГНЯН ГЕРДЖИКОВ
ПРОФ. ОГНЯН ГЕРДЖИКОВ

На предсрочните парламентарни избори на 11 юли не очаквам нищо по-различно да се случи. Отново ще имаме силно фрагментиран парламент с малки разлики от предишния. Някои партии ще качат малко резултата си, други - ще слязат надолу, с една-две нови формации. Не изключвам нови парламентарни избори след 11 юли. Тази прогноза направи юристът и бивш служебен премиер проф. Огнян Герджиков пред Нова тв.

Новите избори обаче не са страшни. България има нужда от 6 месеца или 1 година да няма парламент, защото той произвежда голяма част некачествени промени, което е бич за икономиката. Непрекъснато променящата се нормативна среда плаши инвеститорите и те бягат, а това е пагубно за развитието на България, смята проф. Герджиков. Той даде пример с политическата нестабилност в Белгия и Израел, която обаче не пречи двете страни да се развиват икономически, защото имат стабилно законодателство. Над 80-те внесени законопроекта по време на кратката работа на предишния парламент, проф. Герджиков определи като "лудост". 

Той не скри и притесненията си от въведеното машинно гласуване като основен метод за упражняване на правото на глас.

"Никъде в Европа няма държава с изцяло машинно гласуване. Такова действа във Венецуела и Бенин. Европа се отказа от машинното гласуване. Защо ние вземаме отрицателния опит? Страхувам се, че резултатът от въвеждането му у нас може да не е толкова добър", каза проф. Герджиков.

За служебния кабинет "Янев" проф. Герджиков каза, че още в първите дни е тръгнал много активно и устремно. "Сегашният служебен кабинет е второ, по-добро издание в сравнение с първия, на който аз бях начело. Той е добре балансиран с качествени експерти и професионалисти", смята проф. Герджиков.

Относно рокадите, който служебният кабинет направи, според проф. Герджиков "едни много сериозни трусове може да не дадат добър резултат. От друга страна не може да няма промени. Трябва да се намери баланса". Най-големият въпрос пред служебния кабинет в момента бил дали ще стигнат парите, тъй няма актуализация на бюджета. В момента било важно да се създадат добри условия, за да може бизнеса да работи.

Относно закриването на специализирания съд и прокуратура проф. Герджиков заяви, че това е "твърде дръзко и необмислено решение". "Прилича ми малко на Сталин - има човек - има проблем, няма човек - няма проблем. Трябва да се направи сериозен анализ, да се види къде са проблемите. Ако се тръгне към закриване, това означава всички висящи дела да стартират от нулата. Това не го разбирам", каза проф. Герджиков.