Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

ГОРДОСТ: Кметът на Криводол връчва на музиканта грамота за почетен гражданин.
ГОРДОСТ: Кметът на Криводол връчва на музиканта грамота за почетен гражданин.

"Гошо в живота не е това, което е на телевизора", поклаща глава Цветана Тодорова и забърсва старателно пластмасовата маса в двора пред къщата си в Криводол.

63-годишната жена се опитва да ме убеди, че забавният китарист от "Шоуто на Слави", който всяка делнична вечер гостува от екрана на милиони български семейства, всъщност няма нищо общо със сина й Георги. Две различни личности, които обитават едно тяло.

"В предаването виждате Годжи, който е забавен, много по-артистичен и по-отворен. Иначе нашият Гошко е сдържан. По-тих е, внимателен... При нас си е сърдечният Гошко. Няма нищо общо с Годжи от телевизията", категорична е пред "168 часа" майката на Георги Милчев-Годжи.

Цветана и съпругът й Милчо се гордеят с факта, че от никому неизвестния Криводол по-големият им син стига до върховете на шоубизнеса в столицата, за да се превърне в едно от най-популярните лица в България. Двамата не могат да премълчат, че покрай радостта успехите в работата на Годжи им носят и много тревоги. Известността у нас има висока цена и който иска да е в играта, се налага да я плати. Да жертва личния си живот, свободното време и възможността да прави каквото и да било на място, където има поне един непознат. Ежедневието на музиканта върви по

стриктен график

- репетиции от сутрин до вечер.

"Прибира в 12 часа през нощта  уморен и ляга да спи. На следващия ден същото. Няма друго обкръжение освен колегите си от "Шоуто на Слави". Просто няма други контакти! - въздиша майката на Годжи и се замисля:  Постоянно трябва да се съобразява с всичко. Не може да се отпусне в обществото и да бъде такъв какъвто е действително. Казва ми: "Разбираш ли, че трябва да се съобразявам дори и с това какви цигари пуша и с каква запалка си паля." На мен такава известност просто не ми допада. Много съм му се чудила как издържа", снижава тона на гласа си пенсионираната икономистка. Цветана не звучи като жена, която се оплаква. Просто разсъждава на глас.
Преди няколко години бащата на Годжи влиза в болница

за смяна на става

Шоуменът и майка му пристигат в отделението малко след като е вкаран в операционната.
"И на двамата ни беше притеснено. Изобщо не знаехме какво ще стане. Отидохме в кафенето. Половината болница дойде - стои и ни гледа. Не можах да преглътна една глътка. От заведението се преместихме в столовата. Беше ни толкова напрегнато с Гошо, че някой дори и тихо да тропне, се стряскахме - мислехме, че изкарват баща му. Как им не беше неудобно? Тия, които не бяха в кафенето, дойдоха в столовата. Пак стоят и ни гледат. Че ти е притеснено, че акълът ти е ангажиран... никой не се сеща", опитва се да заличи от съзнанието си
 
неприятното усещане
 
че е рядък екземпляр в зоологическа градина 64-годишната Цветана и отново прекарва през ума си образа на своя Георги.
Годините, работата и обществото са променили и характера, и външния му вид.
"Беше по-весел, но животът му така се завъртя, че в един определен момент направо го прекърши. Смаза го. Сега почти винаги идва с шапка и с тъмни очила. Иска да има лично пространство. Крие се, защото много щуротии се написаха", поглежда мъжа си Милчо бившата зам.-кметица на Криводол.

Списъкът с небивалици, които двамата са чули и прочели за сина им става все по-дълъг и колоритен. Годжи бил турчин? Имал и извънбрачно дете в Попово, където никога през живота си не е стъпвал...

"На един Гергьовден дойде малкият ми син с приятелката си. Бяхме седнали да обядваме в двора. На другия ден чета във вестника, че Годжи е бил в родната къща на баща си
 
с незнайна хубавица

Разказали го бдителни съседи. А той изобщо не е идвал тук и това не е родната му къща. Писаха и, че е бил в лудницата и аз като зам.-кмет съм използвала връзките си на 63-ия ден да го изведа от там. Ей такива небивалици!", въздиша Цветана Тодорова.
В началото двамата с Милчо преживявали всички "новини" за Годжи тежко. Днес подминават и тях, и хората които и им ги преразказват с насмешка. Майката на шоумена отсича, че когато усети хорската злоба, умее да реагира бързо и да запуши дупката, която я бълва. Притеснявала се единствено за внуците си - Цветомил и Волен, които с мъжа й са отгледали от бебета .

"Вече са свикнали, но като бяха по-малки много се тормозеха, а винаги освен се намираха доброжелатели, които да ги кажат какво къде пише. Децата могат да бъдат много
 
злобни и жестоки
 
Имало е случаи, когато внуците чувстват, че ги мразят за това, че са деца на Годжи!", споглеждат се Милчо и Цветана и добавят, че освен отровните хапки на славата синът им е успял да вкуси и сладостта на чистосърдечната подкрепа на много истински почитатели и приятели.

Двамата са категорични, че Георги е попаднал в екипа на Слави Трифонов по случайност. Музикантите имали обща среда и приятели, но преди да започнат съвместната си работа, никога не са били близки. Преди 16 години Годжи се обажда на баща си и го моли за съвет - да приеме ли поканата на Дългия или да си остане в Плевен. Тъкмо е приключил с гурбетчийския живот на пътуващ по норвежките кораби музикант, станал е шеф в плевенското радио "Астра" и е сменил тяхната панелка с къща. Разумът му щрихира реалнатата ситуация - да зареже сигурната работа и удобния си дом, за да започне нова работа и
 
живот в столицата
 
които трябва да гради от нулата.

"Той твърдо не искаше да отиде при Слави. Не беше сигурен не само как ще се реализира, но и какво ще прави със семейството си. В София нямаше жилище, а беше с две малки деца, които нямаше кой да гледа", разказват Цветана и Милчо и си спомнят аргументът, с който бащата успява да убеди сина да рискува: "Да знаеш, че музикалните среди са в София, не са в плевен. Ако искаш да напредваш - отивай, ние ще помагаме за децата".

И така на 1 април 1995 г. двете внучета пристигат в Криводол, а Георги започва кариерата си в столицата, за да се превърне в една от емблемите на българския шоубизнес.
 
 
Майка му никога не го е наричала Годжи

Всички близки на Годжи знаят, че майка му Цветана и до днес не може да свикне с прякора му. Името, с което всички знаят музиканта, се появява на бял свят една сутрин преди 23 години.

"Имаше съквартирант, който свиреше на тромпет. Един ден ходили за риба, на сутринта като се събудили, той му казал: "Ти си Годжи." Даже като се ожениха със снахата,  тя беше свикнала с това име. Предупредих я да не го нарича така пред мен. Беше ми неприятно. Има си хубаво име. Годжи ми звучеше като подигравка. Не го приемах. Досега никога не съм се обърнала с това име към него", признава Цветана Тодорова.
Като ученик Годжи имал и друг прякор. Докато тренирал футбол с бившия национал Даниел Боримиров, всички го наричали Криводолски цигу-мигу - заради увлечението му по китарата и музиката.

"Занимаваше се с много неща, беше много будно и палаво дете. Не се спираше, непрекъснато измисляше бели и щуротии. Спомням си, че даваха "Слона моя приятел" и салонът беше пълен. Двамата с брат си хванали една водна змия. Влезли в салона, пуснали я, хората се разбягали и те си седнали най-спокойно на първия ред", разсмиват се родителите на Годжи.

Отхвърлил няколко предложения да влезе в политиката

Годжи категорично отказва да влезе в политиката, разкриват пред "168 часа" неговите близки. През годините музикантът е получавал няколко предложения да замени китарата с парламентарна банка.

"Категоричен е, че не му се влиза в политиката. Казва, че не може да се занимава с мръсни неща. Много е наивен, доверчив, не е за него. Той не би могъл да се гаври с доверието на хората. Не може да обещаеш едно, а след това да се окаже съвсем друго. Понякога става така, че трябва да ти диктуват и да свириш по гайдата на някого. Това не е за него", обобщават родителите на шоумена.
 
 
Първият му дует е с Нина Николина

Годжи започва да пее още докато е в детската градина в Свищов, където майка му учи икономика. Първата му по-мащабна изява е в дует с поппевицата Нина Николина. Въпреки че тогава бъдещата звезда от "Шоуто на Слави" е едва на 6 години, а сценичната му половинка само на 3, двамата сразяват огромната аудитория на местния стадион с песен, посветена на малко котенцe.

"Всъщност майката на Нина Николина първа откри таланта на Георги. Извика мъжа ми и го посъветва да насочим сина си в сферата на музиката. В началото смятахме, че това е нещо детско, преходно, но после се оказа, че наистина има талант", разказва Цветана Тодорова.

Годжи учи в Криводол до 5-и клас, когато баща му Милчо го завежда на прослушване в Плевен. Малчуганът се увлича по ударните инструменти, но тогава се разминава с мечтата си да свири на барабани професионално. За да я реализира, Годжи трябва да подготви още няколко инструмента за по-малко от година и половина, когато са приемните изпити. Решава да заложи на китарата, а родителите му се местят да живеят във Враца, където малкият музикант може да посещава уроци при по-добър учител-китарист. В крайна сметка инструментът, на който окончателно се спира Годжи, е фагот, разкриват родителите му.

НАСЛЕДНИЦИ: Синовете на китариста Волен (вляво) и Цветомил (вдясно) с братовчедка си Милица.
НАСЛЕДНИЦИ: Синовете на китариста Волен (вляво) и Цветомил (вдясно) с братовчедка си Милица.