Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Тенчо Тенев
Тенчо Тенев

Бившият шеф на КАТ-София Тенчо Тенев, който в момента е началник на охранителна полиция в Асеновград, е в ареста за престъпление по служба и незаконни боеприпаси, съобщиха от пловдивската окръжна прокуратура.

Днес той е бил привлечен като обвиняем за това, че от февруари до 28 април т.г. в Асеновград е превишил властта си и без да има право, е избрал изпълнители за сключване на договори за дарения в полза на РУ-Асеновград на стойност 10 500 лева.

Тенев е привлечен към наказателна отговорност и държане на 554 боеприпаса в с. Крум, Хасковско, без разрешително.

Другото обвинение е, че е превишил правата си, като е избрал 2 фирми да оборудват сградата на асеновградската полиция с видеокамери, да доставят авточасти и консумативи, както и да извършват ремонти на служебни автомобили.

 Фактурите за тези дейности били издавани на община Асеновград, като Тенев подписвал част от тях от името на същата институция. 

Полицейският шех е избирал доставчиците на стоки и услуги сред свои близки и познати, не по установения ред, като не е бил упълномощен за това от съответните длъжностни лица в МВР, не е съгласувал сделките, а цените са били надвишени от доставчиците по негови указания.
Действията по разследването се извършват от екип от шестима следователи към окръжната прокуратура в Пловдив.

Оттам уточниха, че е бил задържан вчера в сградата на асеновградската полиция.  Извършени са били процесуално-следствени действия – разпити на свидетели, претърсвания и изземвания на девет адреса, иззета е търговска и счетоводна документация, както и боеприпаси, назначени са експертизи и др.
Тенев е в ареста за срок до 72 часа с постановление на наблюдаващия прокурор.
Разследването е в активна фаза и се извършват оперативно – издирвателни мероприятия и процесуално-следствени действия.
Предвиденото от закона наказание за длъжностното престъпление, в което Тенев е обвинен, е затвор от една до осем години, като съдът може да постанови и лишаване от правото да заема определена държавна или обществена длъжност. За незаконно държане на оръжие и боеприпаси наказанието е лишаване от свобода от две до осем години.