Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Какъв точно политически лидер е Слави Трифонов? Такъв, който не взема самостоятелни решения, а взима мнения от хората с качества около него, които не просто го слушат (според първото му 30-минутно интервю в събота пред Петър Волгин и БНР - повече от месец след изборите, в който се извъртя цял конституционен цикъл). Не дава ясен отговор кога и депутатите от партията “Има такъв народ” ще започнат да говорят пред медиите.Човек трябва да дава интервюта само ако има какво да каже, е обяснението за личното му мълчание. За тяхното вероятно причината е същата.

Ще влезе ли в ролята на министър-председател? Ден преди интервюто му пред Волгин единият от сценаристите загадъчно обясни, че Слави Трифонов дори може да не е в листите, след като не успя по здравословни и други причини да влезе в пленарната зала през краткия си живот на депутат от 45-ия парламент.

Трифонов коментирал неща, които са в негов контрол, а очевидно изборите са извън този контрол и затова изчаква да събере достатъчно информация, за да говори.

Вероятно водещият не хареса ролята на депутат, но може пък да му допадне премиерската, въпреки че на въпроса на Волгин дали ще става министър-председател, ако ИТН спечели изборите, троснато обещава - когато се случи, тогава ще разбереш.

Изрича го енигматично като Сакскобургготски, но без да е цар.

И на въпроса дали се подготвят за президентските избори - твърде далече са ми.

Слави никога нищо не е обещавал в живота си, каза Слави след като обясни как е влязъл в политиката заради мажоритарната система, което беше малко объркващо. Но може да означава няколко неща.

1. Той е неуверен за ходовете си след изборите на 11 юли. От месец, в който “Има такъв народ” е в голямата политикая е видял, че обещанията са едно, а политическите игри и управлението - съвсем друго. Тази версия се потвърждава и от казаното от сценариста депутат Ивайло Вълчев, че Трифонов може и да не е в листите за 11 юли. И хипотезите, че Слави ще стои отстрани и ще контролира от дистанция какво се случва.

2. Посъветвали са го да остави вратата широко отворена, за да може след изборите да маневрира и да прави коалиции и вляво, и вдясно.

Това впрочем съвпада и с отговора дали е ляв или десен.

Партията му била практична в интерес на народа.

Разбра се, че като привърженик на плоския данък това прави партията му дясно- консервативна. А за Истанбулската конвенция и народът, и Конституционният съд са се изказали вече.

Но иначе левите вземали десни решения и обратното.

И днес не е ясно с кого би се коалирал в следващ парламент Слави.

Чакаме 11 юли - така отговори на Волгин. В този най-къс парламент Трифонов получи обещание за 163 гласа подкрепа за правителство, което не му допадна, и върна мандата с премиерката шахматистка. БСП му е най-слабата “беззъба” опозиция и ще "изчегърта" всичко, което ГЕРБ са направили.

Не е ясно, ако ситуацията се повтори след 11 юли, как ще продължим.

Слави е силно емоционално привързан към Русия, но като член на ЕС и НАТО ще изпълнява задълженията си.

Невъобразимата жертва на Русия за Освобождението ни остава в миналото, ние трябва да сме лоялни партньори на Европейския съюз. И всичко това без условности.

За мажоритарните избори е нужно време, което очевидно не му достигнало сега.

Според Слави трябвало ново преброяване, ново райониране на 240 едномандатни избирателни района. Въпреки че точно референдумът за мажоритарен вот с участието на 3 милиона българи вкарал Трифонов в пътя на политиката, тъй като политическата класа не е обърнала внимание на резултатите.

Слави държи на експертите и не харесва медиите.

Политолозите и социолозите също са експерти, но Трифонов често се е изказвал негативно за тях. Но понеже каза, че е съгласен с думите на Андрей Райчев за Корнелия Нинова и БСП и дори ги цитира, явно Слави все пак признава някои социолози за авторитети.

От друга страна, отношението му към медиите пролича дори по снизходителното отношение към Петър Волгин, когото иначе явно приема за журналист, на когото може да се има доверие.