Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Всички пенсии да бъдат преизчислени от 1 юли със средния осигурителен доход за 2018 г., прие парламентът на първо четене по предложение на БСП. За да се случи вдигането обаче, е нужно да мине и второ четене, а и да се актуализира бюджетът. Парламентът обаче ще бъде разпуснат следващата седмица.

Проектът на БСП влезе в пленарна зала без дори да е обсъждан в комисии, но по договорка на председателски съвет.

“Дори да се гласува на 2-ро четене - няма ги парите. Това не е помен с чужда пита, а помен без пита”, коментира шефът на бюджетната комисия Георги Ганев.

Преизчисление може да се направи с бюджета за 2022 г., но ще струва 1,110 млрд. лв., а не 900 млн. лв., както смятат социалистите, обясни Хасан Адемов от ДПС.

“Тези пари ги няма. Няма ги и 50-те лв., които се дават с постановление на МС за април и май”, допълни той.

Ако датата на влизане в сила беше 1 януари 2022 г., от страх от моята тъща аз щях да гласувам “за”, но от 1 юли 2020 г. е безотговорно, включи се и Ганев.

Човек бюджетар да каже, че ще гласува 1,2 млрд. лв. само защото го е страх от бой от тъщата, показва равнището на този парламент, отвърна му соцлидерката Корнелия Нинова. И поиска предложението да мине и второ четене, защото никой не казал, че иска да го променя. От ГЕРБ и ДПС обаче настояха, че те искат промени. Затова и шефката на НС Ива Митева реши да не го подлага на второ гласуване, но БСП я обградиха с викове “Оставка”.

Злоупотребявате с решението на председателския съвет. Точката ви беше включена в нарушение на правилника, скастри ги Митева.