Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

ДАНИ КАНАЗИРЕВА
ДАНИ КАНАЗИРЕВА

Проектът на Христо Иванов беше приет на първо четене

Единствен вносителят Николай Хаджигенов гласува за своето предложение магистратите да могат да се кандидатират от името на партии

С 10 гласа “за” депутатите от правната комисия в парламента закриха в сряда двете специализирани съдилища и двете специализирани прокуратури.

Предложението на Христо Иванов, Атанас Атанасов и Атанас Славов от “Демократична България” беше подкрепено от БСП, “Има такъв народ” и “Изправи се! Мутри вън!”. Против бяха двама народни представители от ДПС, а петима от ГЕРБ гласуваха с “въздържал се”.

Предложението е само част от много промени, които тримата народни представители предлагат в Закона за съдебната власт (ЗСВ) и Наказателнопроцесуалния кодекс (НПК).

Част от тях засягат и правомощията на прокурорите, които няма да могат да възлагат проверки, включително на антикорупционната комисия. Има промени и по отношение на Висшия съдебен съвет (ВСС).

Продължилият повече от два часа дебат обаче основно беше около закриването на специализирания съд и Специализираната прокуратура.

В началото стана ясно, че правната комисия не е поискала становища от ВСС и Министерството на правосъдието.

“За първи път в 30-годишната история на правната комисия не са искани становища по отношение на законопроекти за съдебната власт”, подчерта Хамид Хамид от ДПС.

“Така се нарушават добрите законодателни практики”, добави министърът на правосъдието в оставка Десислава Ахладова.

Най-разгорещен бе дебатът между Дани Каназирева от ГЕРБ и Николай Хаджигенов от “Изправи се! Мутри вън!”. “Промените са бързо готвени. Те ще хвърлят в хаос съдебната власт. 

ХАМИД ХАМИД
ХАМИД ХАМИД

Ще постигнете

всичките

300 дела в

специализирания

съд да започнат

отначало”,

заяви Каназирева. Тя определи предложенията като “лобистки”.

“Какъв е проблемът, че ще започнат отначало? Такава практика съществува, защото НПК изисква несменяемост на съдебния състав”, отговори Хаджигенов. Каназирева го репликира, че не е очаквала юрист да каже: “Какъв е проблемът”.

В правната комисия беше и вътрешният министър в оставка Христо Терзийски. От думите му стана ясно, че и от МВР не е било поискано становище, а той самият дошъл, защото бил поканен от депутати от ГЕРБ.

Терзийски съобщи, че по разследвания на ГДБОП в спецпрокуратурата били образувани 735 дела, а 3870 души са станали обвиняеми за последните 5 години. От началото на годината имало две телефонни измами. Той представи и данни, според които от 2015 до 2021 г. 229 дела са образувани за трафик на дрога, 131 за контратероризъм, 89 за пране на пари. По тях са работили служителите на ГДБОП, която основно си взаимодейства със спецпрокуратурата.

“Да ви обърна внимание, че не закриваме ГДБОП. Купчинката от цифри е да се закрепи статуквото”, репликира го Хаджигенов. Той упрекна министъра в оставка, че с 3-минутното си изказване е загубил времето на депутатите.

“Бихте ли ми посочили един осъден за корупция по високите етажи на властта” попита Хаджигенов, който е и адвокат .

“Спецсъдилищата са с ефект кръгла нула. Те са инквизиция. Колкото по-бързо ги закрием, толкова по-добре”, заключи той.

Един от

известните

клиенти на

Хаджигенов е

бившата певица

Лиляна Деянова -

ЛиЛана,

чието дело е в спецпрокуратурата.

Заради обвиненията, че предложенита са лобистки, вносителят Атанас Славов от ДБ обясни, че се занимава с административни дела и няма нито едно наказателно.

“Недопустимо е да се правят внушения. Очевидна е омертата на управляващите през последните 10 години да не се бори корупцията”, обяви той.

Крум Зарков от левицата обясни, че БСП ще подкрепи закриването на специализираните съдилища, защото е залегнало в предизборната им платформа.

“Този съд, който трябваше да съди властта, се превърна в съд на самата власт”, смята той.

Според него обаче закриването трябва да се направи разумно и професионално. Не бивало да се допуска делата да започнат отначало.

Хамид Хамид от ДПС обясни, че, ако има правителство, биха участвали в дебата.

Мнозинството в правнана комисия обаче отхвърли двата проекта за промени в НПК и ЗСВ на Николай Хаджигенов. 

НИКОЛАЙ ХАДЖИГЕНОВ
НИКОЛАЙ ХАДЖИГЕНОВ

С тях той предлагаше магистратите да могат да се кандидатират за депутати, кметове или президент от гражданската квота на партиите. Другото му предложение, залегнало в НПК, беше обвиняемите да искат внасяне на обвинителния акт, ако са минали повече от 2 г. от разследването.

За тези промени гласува само Хаджигенов. Против бяха 7 народни представители, а 9 се въздържаха.