Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Има все още неразрешен спор коя е истинската причина Сахара да продължава победата си над хората и всяка година нови километри песъчинки да поглъщат доскоро зелени земи и да увеличават непрекъснато площта на най-горещата пустиня на планетата.

Дали самото човечество с промените в климата, които предизвиква, изостря така апетита на пясъчната стихия, или виновник ще се окаже изменението в орбиталната ос на Земята, което отклонява под по-горещ ъгъл проникващата в атмосферата слънчева светлина? Всъщност Сахара е била зелена, с тучна растителност и дъждове преди цели 8000 години, в края на последния ледников период. Няколко хилядолетия по-късно там става толкова сухо и горещо, почти колкото е и днес. И в същото време точно тогава и в този район се зараждат най-забележителните цивилизации – египтяни, финикийци, набатейци. С тях започват да търгуват персийци, гърци, картагенци, а по-късно и римляни. Постоянни кервани от изток на запад, от север на юг и от запад на изток пренасят хилядолетия стоки и знания. А пясъците завинаги остават магнетично място за смели пътешественици и завоеватели.

Сахара е най-известната пустиня на планетата, но крие най-големите тайни. И въпросът колко са дълбоки пясъците й и какво крият под себе си – скали или огромни подземни водни басейни, не е най-интригуващият от тях. Защото пустинята е отнела от хората хиляди километри територии и е зарила завинаги процъфтяващи градове и оазиси, но ги връща най-изненадващо днес в ръцете на учените. Като изгубения преди 3000 години златен град, който египетски учени откриха случайно в пясъците край Луксор.

В този „Космос“ ще Ви разкажем как археолозите търсят там погребалния храм на фараона Тутанкамон. Улиците и къщите в града, които те изваждат от пясъка, ще ни обяснят как са живели хората в златната ера на Древен Египет, в този град, основан от фараона Аменхотеп III. И може би ще разгадаят голямата загадка защо наследникът му променя името си на Ехнатон, забранява всички богове освен този на слънцето – Атон, и със съпругата си Нефертити изоставят завинаги златния град, за да го погълнат пясъците в следващите 3000 години.

Този „Космос” (брой 4/2021) не само ще Ви пренесе хилядолетия назад, но и с помощта на траколога проф. Диана Гергова ще Ви разкаже как древните цивилизации са влияли една на друга. Възможно ли е наистина китайската култура Шу да е заимствала от траките? И култовете на тези племена, живели някога върху територията на България, да са променили културата на народи в древна Индия и дори Япония?

Ще надникнем смело и в света на физиката, за да видим как учени в ЦЕРН са на път да разплетат загадката с раждането на Вселената и изчезването на антиматерията. Ще полетим към Марс, за да ви разкрием защо мисията до там остава смъртоносна. В близкото минало ще разследваме избити ли са наистина от болшевиките децата на последния император на Русия Николай II Александрович и как сатрапът на Хитлер, изпратил хиляди евреи на смърт в лагерите, отървава разстрел след края на войната, защото става шпионин на Съединените щати.