Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Новата шефка на парламента, която е работила 20 години в правната дирекция, е била назначена там на мястото на царски депутат. Експертите изпипват законите заедно с депутатите и ги консултират как да изчистят текстовете.

През 2001 г. Борислав Цеков е избран за народен представител от НДСВ и освобождава щат в помощното юридическо звено. Тогава е обявен конкурс и го печели Ива Митева, която днес оглавява институцията и е част от групата на "Има такъв народ".

Появата й в политиката не е изненада. Кадрите от Правната дирекция редовно са харесвани от партиите. Често нейни служители се озовават на депутатските банки. Освен Борислав Цеков и Ива Митева там е работил и избраникът от ГЕРБ Красимир Ципов, който дори бе заместник-министър на МВР във второто правителство на Бойко Борисов.

Още преди тях – от 1990 до 2003 г., същата структура бе оглавявана от проф. Емилия Друмева, по-късно конституционен съдия, а днес секретар на президента, който го съветва на кои закони да наложи вето. Именно тя е научен ръководител на дисертацията на Ива Митева. Политолози предполагат, че съпругата на дългогодишния шеф на НДК Христо Друмев е подсказала името на своята докторантка пред ИТН. Защо са се допитали до нея и са приели препоръките й, все още не се знае.