Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Невероятната история на Стефан Брайтвизер. Той живее бедно в дом със задигнати ценности за 1,4 млрд. долара

"Мога да плача, докато гледам нещо красиво. Сега тя стоеше пред мен с цялото съвършенство на света. Влюбих се в нея. Исках да я докосна, да я погаля. Да усетя каква е на допир. Изпитах страстна жажда за притежание. Не отделях очи дори за миг, за да не изчезне. Късно вечер не можех да заспя, защото не беше близо до мен. Не спирах да мисля, обсебен съм. Вече се унасям. Сънувам я толкова перфектна. Боли ме...“

Блянът на Стефан Брайтвизер съвсем не е по любимата му. Не е по никоя от жените в живота му. Порив от мощни чувства изпълват душата му при вида на шедьовър, издълбан от слонова кост, висок едва 25 сантиметра. Изящната скулптура е наречена „Адам и Ева“, а създателят й е германецът Георг Петел.

Какво представлява тя?

Голи жена и мъж седят един срещу друг. Взират се внимателно в очите си, а телата им са на път да се слеят. Точно зад тях е стволът на дърво, по което лази змия.

Брайтвизер се сблъсква за първи път с творението на Петел в къщата-музей на Рубенс в белгийския град Антверпен. По-късно пред властите ще разкаже, че това е най-красивото произведение на изкуството, което някога е виждал. Изпитал силна нужда да го вземе в мига, в който очите му го фокусирали.

Така се появява и неписаният наръчник на перфектния крадец. Онзи, който обири не за да продава и забогатява, а за да колекционира плячката си.

Къде е Брайтвизер днес и как става един от най-добрите обирджии в света, четете в списание "Космос".