Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Реджеп Тайип Ердоган СНИМКА: Ройтерс
Реджеп Тайип Ердоган СНИМКА: Ройтерс

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган заяви, че предприетата снощи операция на турските въоръжени сили срещу бази на Кюрдската работническа партия /ПКК/ в Северен Ирак, цели да премахне напълно терористичната заплаха покрай южната граница на страната, предаде Анадолската агенция.

Тази операция, осъществявана при зачитане на териториалната цялост на Ирак, ще съдейства за установяване на мир и сигурност в района, заяви Ердоган в обръщение чрез видеоконферентна връзка към командния център на операцията.

Турският министър на отбраната Хулуси Акар заяви от своя страна, че до момента в хода на операцията с артилерийски огън са поразени близо 400 цели на терористите като убежища и складове, а над 60 цели са били подложени на въздушни удари. Той каза, че голям брой терористи са неутрализирани при операцията. Акар подчерта, че операцията е координирана с приятелите и съюзниците, като при планирането и осъщестяването й се проявява максимално внимание, за да не пострадат невинни хора, културни и исторически обекти и околната среда.

Операцията е съсредоточена в районите Метина, Авасин-Басян, Кандил, Зап и Гара, съобщиха по-рано турски медии. След нанесените въздушни и артилерийски удари сухопътни сили, съставени от командоси и военни от специалните части, са навлезли на територията на Северен Ирак. Сухопътните части са били спуснати с военни хеликоптери в районите Метина, Зап и Авасин-Басян.

Кюрдската работническа партия /ПКК/, която води въоръжена борба срещу турската държава от 1984 г., се разглежда като терористична организация от Анкара, ЕС и САЩ. Групировката има бази в Северен Ирак, откъдето планира нападения на турска територия. Турската армия редовно нанася въздушни удари срещу цели на ПКК в Северен Ирак.