Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Опасностите, които дебнат депутатите, и съвети как да ги избегнат

Според водача на парламентарната група на “Има такъв народ” Тошко Йорданов ако не дай боже се стигне до трети мандат, този, който го вземе, трябва да се пази ГЕРБ да не го подкрепи. В противен случай

става предател

и ще бъде заплют

от гражданското общество.

Ужасни опасности дебнат лидеритe, дори на опорните си точки вече не могат да се осланят. Ами, ако Бойко Борисов вземе да се провикне към Тошко така, както поетът Левчев някога е възкликнал: “Дори и Вие, другарю Живков, не можете да ми забраните да Ви обичам!”? С един замах ще окепази святата кауза на ИТН и ще я прати на бунището на историята. Сегашният политически потенциал изключва традиционните модели, кръглата маса, лавирането, търсенето на компромиси, издигането на идейни и принципни платформи.

Тошко Йорданов от “Има такъв народ” говори в пленарната зала. СНИМКА: “24 ЧАСА”
Тошко Йорданов от “Има такъв народ” говори в пленарната зала. СНИМКА: “24 ЧАСА”

Парламентът

действа като

компютърна игра

- всеки има по три живота и играе, докато не го надхитрят.

За щастие, към игрите обичайно има т.нар. walkthrough: подробно описание на нивата и стъпките, които трябва да направиш, за да избегнеш подводните камъни, да избиеш лошите и да се измъкнеш невредим.

Геймърите презират тарикатите, дето тайно четат “уоктруто”, защото обезсмислят уникалните гледни точки и честната надпревара. Но когато в една игра никой не е склонен на геройства, има полза само то да се чете. Ето го:

От какво да се пазят депутатите – описание:

COVID-19

Вирусът е непосредствена заплаха в затворени пространства, най-застрашени са партиите с модерно мислене. Проф. Андрей Чорбанов например заяви в шоуто на Тошко Йорданов, че ваксините са претупани и крият рискове за здравето, затова е най-умно да се ползват “поне след една година”. Този учен прекара вече инфекцията, Слави Трифонов също скоро ще излезе от карантината, но Йорданов и останалите антиваксъри са незащитени.

За тях е задължително да носят защитни костюми. Ако не се харесват в тях, да си палят тамян.

Натрапена обич

Нито една партия с чисти протестни помисли не е застрахована срещу отблъскващата перспектива да бъде подкрепена от ГЕРБ, БСП или ДПС. Най-ефективният начин да се спасят е, като спрат тока в парламента и наредят ръчно гласуване. Преди това квесторите завързват със свински опашки ръцете на депутатите от ГЕРБ, БСП и ДПС зад гърба им и вотът става напълно безвреден.

Изпускане

Дори най-мъдрият депутат може да изпусне, без да иска, прибързана мисъл и после да изглежда глупав, бос, сервилен, объркан, неподготвен и нерешителен. Например: “Ще видите какво ще направим ние, след като видим какво ще направят ГЕРБ” (Т. Йорданов). “Мечтата на Борисов отдавна е да е Ахмед Доган в Банкя” (Ат. Атанасов). “Гласовете на БСП ни трябват,

това не означава, че коалицията

ще се ожени за социалистите”

(Н. Хаджигенов).

За да се избегне колизия, най-правилно е всички изказвания предварително да се записват и да се излъчват, след като внимателно са прослушани. Ако въпреки това възникне изпускане, се прилага принципът “връщане на записа”: депутатът започва отначало, а другите се правят, че първия път не са го чули.

Кирливи ризи

Напомнянето за миналото е вредно. Възходът не бива да буксува заради детайли от сорта, че протестен водач някога е бил близък с най-лютия си днешен враг, или е приемал финансиране от проводници на чужди интереси в България, или е дружал с босовете на мафията, или е членувал в партията, която сега презира, или съзнателно си е сменил фамилията, за да не помни никой, че се е ползвал от привилегиите на комунистическата номенклатура, или е защитавал в съда беглец, фалирал собствената си банка.

Изходът е елементарен – гласува се закон, който забранява публични препратки към миналото. Провиненията се наказват с лишаване от заплата, и/или от карта за почивка, и/или от ведомствено жилище, и/или от служебен автомобил.

Потискащи числа

Отвратително е чувството да държиш най-големия джойстик и да не можеш да минеш първото ниво. И то само защото ти се натрапват числа – този спечелил 800 хиляди гласа, онази половин милион, а ти едвам си събрал 300 или 150 хиляди. Къде е тогава равният старт?

Изборните резултати трябва

да станат държавна тайна

Обявява се само кой на кое място е, но без цифри, за да не се напряга самочувствието на играчите. Така, когато се каже, че една коалиция трябва да бъде изметена, никой да не може да възрази, че зад нея стоят над 800 хиляди граждани, и т.н., И Т.Н.