Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

За да изчегърта ГЕРБ, се подложи на още по-дясна коалиция

Защо според мен БСП се изложи на последните избори? Мога да изредя 5-6 причини и последната е Нинова. Много по-голяма вина имат тези, които й ръфат цървулите.

Вече доста писах, че която партия попречи на мажоритарния вот през 2016 - 2017 г., на тези избори не прокопса. И обратното – рицарят на М2, храбрата ИТН, излетя към върховете. Причинно-следствената връзка е толкова очевидна, че е очевадна.

Видно е и обратното: ако днес пак има избори, партията на Слави ще се превърне в точка и ще изчезне от погледа. Въпросът тогава е - къде ще се окаже БСП? Дали ще си прибере изгубените 40 мандата, или ще се свие още? И тук ще действа същият фактор, отношението към М2 – мажоритарният вот в 2 тура.

Странно защо тъкмо социалистите бягат от мажоритарния вот – нали уж те са за повече власт на народа? Мажоритарният вот буквално съвпада с лявата идея. Той е нейната върховна еманация.

Историята все си прави майтапи със социалистите.

Същата тази партия, която в миналото проповядваше “диктатура на пролетариата” и класов подход, днес умира, за да спаси диктатурата на най-богатите. БСП измисли и този абсурден закон, който на практика забрани референдумите. Държи се сякаш е партията на принцовете по рождение и май е така.

Друг път ще напиша кога и защо социалдемократите в Европа се влюбиха в партийните листи. Сега темата е друга – как БСП се докара до това трагикомично състояние, че оттук нататък 4 години ще подсмърча като кебапчийска котка край дюнера на свръхбогатите? Да, 4 години. Бройте ги на пръсти. Новата коалиция не е луда да прави скоро избори.

Гледам например, че парламентът вече избра три постоянни комисии. В тях БСП няма председател. Председателите на две от тях са от ДБ – здравето и финансите. Поне едната трябваше да е на БСП. Идеите на ДБ са диаметрално противоположни на т.нар. “Визия за България”, водещия документ на БСП.

Комисията по финансите например се оглавява от г-н Георги Ганев, ултрадесен либертарианец и възпитаник на Института по пазарна икономика, откъдето преди години тръгна натискът за плоския данък и отмяната на необлагаемия минимум, приватизацията на здравето, на парите за образование и още много, много други десни идеи. Г-н Ганев бе главният им пропагандист. Той е доста по-десен от ГЕРБ. По времето на Дянков агитираше да се приеме конституционна поправка, която да забрани какъвто и да било бюджетен дефицит. Помните ли? Не?

Само това показва, че БСП трябва да бяга от каквито и да е връзки с подобна коалиция. Като я види, да минава на другия тротоар.

Но пък БСП вече й помогна да дойде на власт с поведението си през последните 2 години. Сега конците на управлението пак ще са в ръцете на Доган, който просто замени БСП с ИТН и постави ДБ в положението “Няма къде да ида”. Гениално.

Отстраняването на БСП от втората позиция бе сложна комбинация, в която с ентусиазъм се включиха вътрешнопартийните врагове на Нинова. И най-много се отличиха нейните евродепутати. Нещата и тук са очевидни. Има едно правило, което всички партии спазват – в навечерието на избори демонстрират сплотеност. Сега за пръв път видяхме точно обратното. Защо? Ами защото не искаха БСП да вземе пак 80 мандата, да получи втория проучвателен мандат и да бъде в центъра на евентуалната анти-ГЕРБ коалиция.

Като си имаш евродепутати, за какво са ти врагове? Същите миналата година се сговориха с депутатите от ДПС и с Радан Кънев, за да прокарат една резолюция, която обявява България за страната на мутрите. Още тогава на Нинова трябваше да й светне лампичката, че губи избиратели.

Благодарение на своите наивни протестни маневри миналата година, сега вторият мандат де факто е в ръцете на Доган чрез ИТН.

Ако Слави състави “експертен” кабинет, той вероятно ще е от породата на г-н Георги Ганев и България ще направи още по-десен завой. Това едва ли ще е неприятно на “мутрите”. Които и да са те. Олигархията обаче вече ликува.

И БСП пак ще се окаже употребена и захвърлена в канавката. Както си лежи в канавката с краката в контрашпиц, Станишев ще й забоде отзад на дънките Истанбулската конвенция.

Но в схемата вече се очертава замисъл още повече да се изнасили демокрацията. Защо всички вкупом искат да забранят хартиените бюлетини? И защо БСП прие измишльотината, че машинното гласуване решава всички проблеми? Емпиричният опит показва точно обратното! Кому ще бъде нужна утре, когато софтуерът я задраска окончателно?

За мен отдавна е ясно, че левите идеи на БСП са кьорфишек. Вероятно в широките народни маси това се просмуква малко по-бавно. Но рано или късно стига. Ако някъде има леви идеи, истинските им носители до един са извън ръководството на БСП.

Мога да направя дълъг списък на известни и авторитетни леви икономисти, които през всичките тези години удържат принципни позиции, но до един са извън идейния елит на БСП, ако изобщо има такъв. Не ги забелязвам нито по конгресите, нито в ръководните органи, нито в депутатските им листи. Може би затова във “Визия за България” на конкретиката в евентуалната лява данъчна реформа са отредени само 8 - 9 реда (от общо 80 страници), а как ще се спре укриването на данъци в офшорките, изобщо не се споменава.

Не виждам в БСП да назрява и някаква осъзната лява вълна, която да смени Нинова и нейните хора. Който и да дойде, нищо няма да промени за добро.

Леви хора има, но те са извън БСП.

Например симпатичен боец за лявата идея е Ваня Григорова от “Подкрепа”, но тя явно не пасва в тази организация.

БСП е напълно лишена от идеологическа мощ. Вестник “Дума” е по-скоро носталгичен, пенсионерски клуб. Аз симпатизирам на старите колеги, все пак един партиен орган не може да литне като сокол в небесата, а и добре е човек да си докарва добавка към пенсията. Кога ли му извадиха зъбите? Чудя се. През 1990 г. в. “Дума” бе много по-жив и боен, но още тогава изтърва юздите на лявата идея.

Някой ще каже – стига само критика, дай съвет какво да се прави! Добре, давам. Не че някой ще ме чуе. Спомняте ли си стария лаф на Йордан Радичков: “Бъди невероятен!”? Бъдете и вие. Как ли? Ами много просто – подкрепете закона на ГЕРБ за мажоритарния вот! Поне веднъж застанете на страната на народа!

Ама ГЕРБ само блъфира? Блъфирайте и вие! Като ви е страх да блъфирате, защо сядате да играете покер?