Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Българска следа се появи в шпионския скандал между Чехия и Русия. Името на българския оръжеен търговец Емилиян Гебрев беше споменато от няколко чешки медии през уикенда, които го свързаха косвено с два взрива в депо в с. Върбетице, при които загинаха двама души. Те цитираха външния министър Ян Хамачек, който казва, че една от версиите на разследващите е, че оръжията в склада били предназначени за продажба на българския търговец, а оттам – за украинската армия.

Взривовете стават през есента на

2014-а,

а през пролетта на същата година вече са започнали сраженията между подкрепяните от Русия сепаратисти в източната част на Украйна и украинската армия.

През уикенда чешкият премиер Андрей Бабиш също обвини агенти на руското разузнаване (ГРУ) за взрива на военен склад във Върбетице, а местни медии съобщиха, че в него са били съхранявани боеприпаси, предназначени за фирмата на Емилиян Гебрев и Украйна. Според чешките власти има доказателства, че зад експлозиите стои отряд 29155 на военното разузнаване на Русия.

Заради резултатите от разследването по случая Чехия обяви за персона нон грата 18 руски дипломати, които според нейното разузнаване са замесени във взривяването на склад за експлозиви в страната през 2014 г., при която загинаха двама души.

Сред посочените агенти са Александър Петров и Руслан Боширов. Едва ли случайно същите имена са използвани от

отровителите на Сергей Скрипал

в Солсбъри през 2018 г.

А по данни на западни разузнавателни централи истинските имена на руските агенти са Александър Мишкин и Анатолий Чепига.

Очаквано САЩ, НАТО и ЕС подкрепиха Прага в радикалните дипломатически мерки. От своя страна Руското външно министерство нарече санкциите на Чехия "неприятелски акт, насочен срещу персонала на руската дипломатическа мисия в Прага", и отговори с контрамерки, като изгони 20 чешки дипломати, с което направо блокира работата на чешкото посолство в Москва.

И това е само поредният дипломатически скандал между двете страни. На 5 юни 2020 г. чешкото правителство обяви двама души от персонала на руското посолство за персона нон грата, след като служител на мисията разпространил

невярна информация за планирана атака

с отрова срещу трима чешки политици.

В същото време от ЕМКО, компанията на българския оръжеен търговец, излязоха с официална позиция по случая. По този повод оттам отбелязват, че досега направените предположения за мотивите и причините за взривовете в Чехия през 2014 г. съдържат "редица противоречия и дори взаимноизключващи се тези".

Компанията, която е сред най-големите производители на боеприпаси в Европа, признава, че работи с партньори от Чешката република, но доставя

“пренебрежително малко” материали

за Украйна

"Това, за което вече има убедителни доказателства обаче, са участниците в терористичните актове както при взривовете в Чехия през 2014 г., така и при атаките с новичок в България през 2015 г. и във Великобритания през 2018 г. Очевидно всички те са агенти на една от организациите на руските специални служби.

Българските власти би трябвало активно да се включат в това разследване", подчертават от ЕМКО, заявявайки, че основание за това са "нашите съюзни отношения с Чехия, а и други наши съюзници по линия на НАТО и ЕС".

Според компанията "България рязко контрастира с останалите страни от НАТО в действията си срещу подривните действия на руските специални служби".

Оттам припомнят, че третото правителство на Бойко Борисов "не сподели солидарността на съюзниците от ЕС и НАТО след атентата в Солсбъри през 2018 г.", а прокуратурата и управляващите вече няколко години отказват да поискат международно съдействие за

изследването на веществото от покушението

срещу Гебрев.

ЕМКО припомня още, че дни преди отравянето на Гебрев в държавното предприятие ВМЗ - Сопот, избухнаха взривове, които бяха определени като "саботаж", но остават неразкрити и до днес.

"Досега не е известно дали е имало разследване на тези инциденти и докъде са стигнали. Известно е само, че те също са се случили в период, когато оперативните агенти на руските специални служби са действали на територията на България като у дома си", отбелязват от ЕМКО.

В тази връзка със своя позиция излезе и Атлантическият съвет в България, който призова прокуратурата да разследва дали през март и април 2015 г. са осъществени няколко терористични акта на територията на ВМЗ - Сопот, в складовете за готова продукция край с. Иганово.

"Още тогава

в медиите се

появиха съмнения

за осъществени от руските специални служби терористични или саботажни престъпления срещу България. Задаваха се и въпроси случайно ли по времето на взривовете от обектите е била изтеглена охраната им и дали вътрешни хора са съдействали на терористите", посочват още българските атлантици.

Гебрев беше отровен с вещество, подобно на новичок, през 2015 г. Българската прокуратура активизира действията си по разследването на този случай едва след покушението срещу бившия двоен руски агент Сергей Скрипал в Солсбъри през 2018 г. В крайна сметка делото за отравянето на Гебрев беше спряно през миналото лято.