Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Или Слави е подлъган от лоши съветници, или има някаква конспирация

Превратите в новата българска история винаги са логичен завършек на криза в партийно-листовата избирателна система (1923, 1934 г.). И не само у нас – така е било в Германия с възхода на Хитлер, така е било и с Мусолини. Вотът за листи неизбежно води до странни събития.

Сега също се случват едни странни неща, но най-странен е отказът на Слави от мажоритарния вот още на другия ден след изборите. И преди избирателят е лъган, но чак пък такъв маньовър в историята няма.

Но аз приемам,

че самият Слави

е излъган

Кой ли му промива мозъка? Например в нета се появи една графика, от която излиза, че при мажоритарен вот и при същите резултати за партиите ГЕРБ взема 178 мандата, а ИТН – едва 8. Не знам кой е авторът, но видях графиката на стената на проф. Огнян Минчев, значи “експертната общност” си го представя така (Графика 1).

Графика 1

Но това е чиста лъжа. Никой не може да вземе числата от пропорционален вот за 31 многомандатни района и да ги разпредели в 240 едномандатни района с мажоритарен вот в 2 тура (М2). Но ако все пак опита, по-нормално е да стигне до извода, че ГЕРБ няма да получи нито един мандат!

Обяснявам. За ГЕРБ са гласували 26,7 на сто от избирателите. Това предполага, че може да е на първо място във всичките 240 района, но никъде няма да има 50 на сто плюс 1, колкото е нужно за победа на втория тур. Навсякъде ще има балотаж. Днес всички партии са обединени срещу ГЕРБ, следователно на втория тур навсякъде “протестната коалиция” ще се обединява около втората партия - била тя ИТН, БСП или ДПС. И нищо чудно графиката да изглежда така (Графика 2 и 3).

Графика 2 Графика 3

Т.е. при М2 ГЕРБ получава нула мандати. Пълно изчегъртване. И това е малко вероятна хипотеза, но по-малко абсурдна от горната.

Истината е, че при мажоритарния вот победата в едномандатния район само отчасти зависи от репутето на партията и поне 50 на сто от конкретния кандидат. Местен кандидат ще има велосипед, а “парашутистът” ще бяга с раница тухли на гърба. Това е една от причините, поради която партийните централи се пазят от мажоритарния вот като дявол от тамян – от любов към парашутизма.

Така че просто няма как от резултатите на 4 април да се предскажат 180 мандата за ГЕРБ утре. Който го твърди, е лъжец. Аз подозирам кой е пробутал тази измишльотина при Слави, но млъквам. Не е проф. Минчев. Той просто също се е вързал.

Каквото и да твърдят Слави и Тошко, шансът друг парламент да приеме М2 е близо до нулата. Това може да стане само в рядко съвпадение като днешното.

От една страна, втората партия го обеща на своя избирател и затова я избраха, а от друга – първата партия реши да блъфира. Двете заедно имат 125 мандата. Кога друг път ще се случи такава среща?

Блъфът на ГЕРБ е нормален похват в политиката. Целта му е да свали маската на ИТН, за да лъсне истинското ѝ лице. Правилният отговор е един – приемаш блъфа и дори вдигаш мизата. Ако кажеш “пас”, губиш всичките заложени чипове, в случая – всички избиратели.

Разбира се,

не е късно ИТН

да приеме блъфа

на Борисов и да

излезе от капана

Ако тогава ГЕРБ бие отбой, покрива се с позор, а партията на Слави печели. Ако пък ГЕРБ си удържи на обещанието – печели целият народ. И най-много печели пак партията на Слави.

Това е толкова ясно и логично. Защо тогава партията на Слави избра единствения погрешен ход? Според мен, защото партията не е на Слави. Не искам да навлизам в лични подробности, но в нета има достатъчно информация. Например – какво точно прави бившият шеф на бившата Демирбанк в тесния екип на Слави? Не че има нещо нередно, но какво?

Социолози едни,

които циркулират

между ДПС

и ИТН,

пускаха слухове, че новата власт няма да трае дълго и ще има нови избори. Първо говореха за 3 месеца, после за 6, а вече и за година. Както е тръгнало, може и след 4 години? Просто при нови избори днешната схема ще се разпадне.

А каква е схемата? Не само ГЕРБ - и БСП е елиминирана като втора партия. Тя бе вярна на ДПС, но много неудобна, защото все излиза с едни социални илюзии и щения, възпирайки някои съвсем скандални мераци. Сега вече се очертава откровено дясна коалиция, в която има само един несигурен фактор - ДБ. И в центъра на тази коалиция очевидно е ДПС. Само ДПС има и пари, и кадри, и опит, за да дърпа конците.

Ако има нови избори, след салтоморталето на Слави ГЕРБ наистина ще се завърне на бял кон, а БСП пак ще е втората партия. Добре, но нали целта на новия “Отечествен фронт” е пълното “изчегъртване” на ГЕРБ? Защо ще го помпа двойно? Една от версиите е, че

това ОФ

всъщност е

“Сговор” или

“Звено”

и планира преврат. Пак казвам – една от версиите. Ние работим с няколко версии. Има друга версия, че превратът вече се е състоял. Но да изброим поводите за съмнение.

Първо – ИТН предлага цялата ЦИК да се назначава от президента. Абсурдна идея. Така контролът върху вота попада в една-единствена здрава ръка, която вече се сви в юмрук.

Второ – ИТН с другите партии на протеста настояват да се премахнат хартиените бюлетини. Ще се гласува само с машини. Но те могат много лесно да бъдат заредени с погрешен софтуер – и това пролича в случая с Търновския изборен район.

В Европа навсякъде изхвърлиха машините, ние ги въвеждаме, и то в комбина с единолична ЦИК? Странно.

Трето. Странен е и този напън за гласуване по интернет, след като отдавна е ясно, че това е, все едно да си включиш тостера в мрежата с високо напрежение.

Четвърто. Още по-странен е този сговор на ДБ с ИТН, която според сините грантоеди е “инженерингов проект” на мутрите.

Сега ДБ ще

“изчегъртва”

своята

посестрима в

Европейската

народна партия

Как се нарича това? Сестроцид?

Пето. Странно е, че евродепутатите на БСП атакуваха своята лидерка тъкмо в навечерието на изборите, когато всяка нормална партия демонстрира сплотеност. Целта бе БСП да не е втора партия и да не получи втория проучвателен мандат, за да може Доган да състави правителството чрез ИТН. Пак хипотеза.

Все нелогични и необясними съвпадения. Ако някой партиен лидер се чувства объркан, ще напомня за друг един съвет от картите:

“Седнеш ли да играеш покер и не виждаш ли кой на масата е глупакът – бягай! Глупакът си ти.”

Скандалите в НС започнаха още на втория ден от формирането на състава на парламента. СНИМКА: “24 ЧАСА”
Скандалите в НС започнаха още на втория ден от формирането на състава на парламента. СНИМКА: “24 ЧАСА”