Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Бърнард Мадоф остава в историята като човека, основал най-голямата  финансова пирамида в САЩ, с която откраднал 65 млрд. долара.
Бърнард Мадоф остава в историята като човека, основал най-голямата финансова пирамида в САЩ, с която откраднал 65 млрд. долара.

Руската и колумбийската мафия принудили бизнесмена да направи пирамидата

В миналото е бляскав бохем, но след разследването животът му се преобръща - единият му син се самоубива, а другият умира от рак

"Моят бизнес не е нищо друго освен една голяма лъжа." Това е разтърсващото признание на Бърнард Мадоф, който в началото на декември 2008 г. споделя със синовете си Андрю и Марк истината за аферите си.

Дотогава той е сред 25-те най-големи финансови играчи. Наричат го пионер в електронната търговия на фондовата борса и "стълба на Уолстрийт", тъй като е един от първите в Ню Йорк, които изцяло компютризират документооборота на NASDAQ.

Хедж фондът му се приема за един от най-надеждните в САЩ и предлага на инвеститорите

постоянни високи печалби от около 12-13% годишно

Между другото, такъв процент осигурява единствено Уорън Бъфет.

Затова много финансисти са убедени, че фирмата на Мадоф се справя отлично, споделяйки на ухо, че той има достъп до забранена инсайдерска информация. Сред клиентите му са банки във Великобритания, Швейцария и Япония, благотворителни организации и физически лица, сред които и много знаменитости.

Балонът обаче се пука, когато индексът "Дау Джонс" започва да пада главоломно покрай банкрута на "Лемън Брадърс". Всички клиенти на Мадоф реагират първосигнално, като настояват да си изтеглят парите.

Мадоф е в тупик и е принуден да признае, че е създал най-голямата финансова пирамида в САЩ. Синовете му нямат друг избор, освен да го предадат на полицията. Броят на измамените е близо 40 хил. души от 136 страни, сред които режисьорът Стивън Спилбърг, актьорът Кевин Бейкън и др. Потъналите средства на вложителите са около 64,8 милиарда долара. Бизнесменът е арестуван на 11 декември 2008 г., а няколко месеца по-късно е признат за виновен по 11 обвинения и осъден на 150 г. затвор.

На 14 април Бърнард Мадоф почина във Федералния медицински център в Бътнър, Северна Каролина - предполага се, че това е свързано с хроничната му бъбречна недостатъчност.

Болестта го победи малко преди да навърши 83 г.

на 29 април.

Заради влошеното му здравословно състояние адвокатите на Мадоф неведнъж са искали облекчаване на наложената му присъда.

В затвора Мадоф се чувствал комфортно, давал финансови съвети на престъпниците.
В затвора Мадоф се чувствал комфортно, давал финансови съвети на престъпниците.

Миналата година те за последно подадоха иск за освобождаване, а аргументите им бяха пандемията и рискът за живота му. Подчертаха, че при евентуално заразяване симптомите на бъбречната недостатъчност ще се обострят, защото болестта е в последен стадий. От съдебната скамейка Бърнард Мадоф обясни, че дълбоко съжалява за всичко, което е направил - най-вече за хората, които е оставил без пукната пара на прага на най-сериозния финансов колапс.

Пред "Вашингтон пост" той сподели също, че заболяването му няма лечение и че достатъчно се е измъчил през последните 11 години. Съдия Дени Чин обаче категорично отхвърли молбата му и отбеляза, че жертвите му продължават да страдат от финансовите загуби. Известно е, че поне двама души, вложили парите си в схемата му,

се самоубиха

Синът на Мадоф - Марк, също отне живота си на втората годишнина от ареста му, защото не успяваше да си намери работа. Другият му син, Андрю, почина на 48 г. от рак през 2014 г.

Бърни заедно със съпругата си Рут и синовете си Андрю и Марк
Бърни заедно със съпругата си Рут и синовете си Андрю и Марк

"До самата си смърт Бърни живееше с чувството на вина и съжаление за престъпленията си - написа адвокатът му Брандън Семпъл по повод на кончината му. - Той беше баща и съпруг, беше интелигентен. Без съмнение

не беше перфектен, но беше човек."

Никой обаче не можеше да повярва, че закоравял мошеник като Мадоф се е променил. Още повече че разследването установи, че два дни преди да бъде арестуван, той е прехвърлил на съпругата и синовете си 170 млн. долара.

В затвора 82-годишният бизнесмен също се е радвал на комфорт. Зад решетките той бързо се превърнал в истинска звезда. Останалите престъпници непрекъснато го търсели за съвети по финансови въпроси. Не след дълго Мадоф намерил ниша, където да прилага умело измамните си похвати. Много от крадците вътре потвърждават пред властите, че от затворническия магазин Бърни е изкупил всички опаковки с разтворим шоколад и ги е продал с надценка в двора за разходки. Подходът му бил безупречен, защото всеки любител на сладката напитка можел да си я купи само и единствено от него.

Планът да печели на чужд гръб постоянно се въртял в главата му, затова и за ощетените от него Мадоф ще си остане човекът, обрал спестяванията им чрез класическа финансова пирамида.

Всъщност роденият в еврейско семейство през 1938 г. в Ню Йорк стига до измамата по напълно тривиален начин.

Когато е 22-годишен,

Мадоф влага

5000 долара

в първото си бизнес начинание - инвестиционната компания Bernard L. Madoff Investment Securities. Събира скромния си начален капитал, работейки като спасител на плажа и монтажник на напоителни системи. През 60-те и 70-те години той и фирмата му вече са истински иноватори във финансовия сектор. Малко по-късно системата му ще постави началото на дейността на борсата за технологични компании NASDAQ.

Влиянието на Бърни в един момент става толкова голямо, че 3 г. поред го избират за председател на борда на директорите. През 1983 г. основава свой хедж фонд. Смята се, че именно тогава му хрумва идеята да се превърне във финансова пирамида, използвайки алчността на инвеститорите.

По-късно Мадоф споделя, че

"схемата" била "временен проект"

Запитан защо не се е отказал, той обяснил, че по това време вече било невъзможно. Причината била, че в апогея си използвал пари на престъпни групировки от Русия и Колумбия, които не му позволявали да направи ход назад.

Само за десетилетие спечелил множество клиенти и голямо доверие. Впуснал се в инвестиционното банкиране и в началото на 90-те години на XX век вече бил един от най-уважаваните бизнесмени на Уолстрийт.

Класическата измамна схема на Понзи му позволявала да прехвърля набраните във фонда средства към семейната си фирма в Лондон, под предлог че извършва търговия с европейски ценни книжа. Вместо действително да инвестира средствата, Мадоф ги пренасочвал към личните си сметки в САЩ. С друга част от сумите той покривал разходите за търговията с ценни книжа в Ню Йорк и изплащал дивидентите на първите си клиенти. По този начин схемата се поддържала с постъпленията от новите инвеститори в продължение на години. На пръв поглед изглеждало, че възвръщаемостта е реална и клиентите имат достъп до своите средства. За да привлича още повече свежи капитали, той обещавал почти невъзможната възвръщаемост от 46% годишно.

Разследващите са категорични, че ако не бе настъпила световната финансова криза,

измамата му е щяла да си остане неразкрита

Докато е на върха на пирамидата, Мадоф демонстрира бохемски начин на живот. Член е на няколко елитни ски- и голфклубове, притежава луксозни апартаменти в Манхатън, къщи в Палм Бийч и на Френската Ривиера. Прави круизи до Бахамските острови с яхтата си, докато преговаря със свои бизнес партньори.

До разкриването на измамата той си изграждал имиджа на филантроп. Заедно с жена си основават семейната фондация "Мадоф", която дарява милиони долари на театри, музеи, образователни институции и еврейски благотворителни организации. Междувременно той е касиер на борда на настоятелите на бизнес училище, на еврейския университет "Йешива" и на колежа "Хофстра". Освен това прави значителни дарения за предизборните кампании на Демократическата партия в САЩ.

През този период

бизнесът му е разследван 8 пъти,

но те завършват с констатациите, че всичко при него е изрядно. Вероятно причината е, че той е имал роднини в Комисията по ценни книжа, които потулват аферите му.

Един от служителите й - Хари Маркополос, обаче решава да провери публичната версия за високата възвръщаемост на инвестициите. След няколко опита той установява, че подобен зашеметяващ успех на борсата е невъзможен. Благодарение на това достига до заключението, че Мадоф е измамник. Веднага подава сигнал, но така и не получава отговор. Анализите му са разгледани чак когато Мадоф е задържан.

Разследващите са установили, че двама негови служители - Анет Бонгьорно и Джоан Крупи, са създавали фалшиви отчети за търговия въз основа на възвръщаемостта, която Мадоф е поръчвал за всеки клиент. Според прокурорите Бонгьорно е използвал специална компютърна програма за датиране на сделки и манипулиране на извлечения и акаунти.

Американските власти подозирали, че съучастници в пирамидата са и синовете на Мадоф. До последно те категорично отричаха, но бившият съветник на Бърни - Пол Кюнигсберг, се призна за виновен, а в показaнията си посочи, че

синовете му са били "съконспиратори".

Съпругата му Рут също твърдеше, че нищо не знае, но липсата на каквито и да е доказателства, че е замесена, даде основание на прокуратурата да й позволи да запази 2,5 млн. долара от общо 825, които семейството притежаваше.

Кончината на "Мадоф" даде повод на някои от жертвите му да заявят, че все още не могат да се възстановят от шока и травмите, които са преживели. Несъмнено обаче той ще остане в историята като най-големия финансов измамник на САЩ.