Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Ваксината срещу COVID-19 на "АстраЗенека"
Ваксината срещу COVID-19 на "АстраЗенека"

Не се препоръчва само за жени под 60 г. с анамнеза за тромбоцитопения (Видео)

Тези, които въпреки това не желаят, ще получат като втора доза ваксината на "Пфайзер". Това обаче може да се случи не по-рано от 84 дни след първата доза

Преболедували COVID да се ваксинират не по-рано от 3 месеца след инфекцията, реши ваксинационният щаб

Само с две дози ваксинацията се смята за завършена, в противен случай сертификат не може да се издаде, обясни здравният министър проф. Костадин Ангелов

Поставянето на ваксината на "АстраЗенека" у нас се ограничава само за жени под 60 години, които са с повишен риск от тромбози или анамнеза за тромбоцитопения. Във всички останали случаи, при които ваксинираните не са проявили сериозни нежелани лекарствени реакции, тя остава препоръчителна. Това е окончателното решение на ваксинационния щаб у нас, което бе взето на заседание днес заедно със здравния министър проф. Костадин Ангелов.

Хората, които въпреки тази препоръка, не желаят да завършат имунизацията си с "АстраЗенека", ще получат като втора доза ваксината на "Пфайзер/Байонтек". Тя обаче може да бъде поставена не по-рано от 84 дни след първата доза на оксфордската ваксина, обявни решенията на брифинг в здравното министерство проф. Ангелов. И уточни, че и в тези случаи ваксинацията се счита за напълно завършена, когато има поставени две дози. Т.е., ако човек реши да не си поставя такава, независимо дали е на "АстраЗенека" или на "Пфайзер", той няма да може да получи сертификат, че е ваксиниран.

Няма клинични проучвания, свързани с прилагането на две различни ваксини, но трябва по някакъв начин да се завърши имунизацията. В момента текат такива проучвания и когато приключат, може да се промени взетото решението. За момента обаче то е взето по примера на други европейски държави, обясни мотивите здравният министър проф. Костадин Ангелов.

"Имунзирането с две различни ваксини цели получаване на един и същи имунен отговор - образуване на антитела и имунокомпетентни клетки срещу вируса. Това ще бъде безпрецедентна ситуация да се смесват тези вкасини, но имаме ли друг избор при хората, които са ваксинирани с "АстраЗенека" и не желзят да бъдат вакасинирани с втора? Единственият начин да се завърши ваксинацията е с друга ваксина. Тя ще има роля на бустер ефект, която ще подпомогне имунната система да изработи по-напрегнат имунен отговор", обясни и проф. Мариана Мурджева, която е член на ваксинационния щаб.

"Никой не може да каже какъв ще е имунният отговор само с втора доза от РНК ваксина. Затова е по-добре хората без сериозни странични ефекти, да си поставят "АстраЗенека". Няма смисъл да минавате към ваксиниране с друга ваксина" допълни тя.

Поставянето на втора доза с РНК ваксина пък ще бъде организирано така, че това да се случи на същото място, където е поставена първата доза на "АстраЗенека". Това няма да става чрез записване на час през електронната система, защото опция за записване само за втора доза там няма. Министър Ангелов увери, че здравните власти са наясно с броя на хората, поставили си първа доза в болниците, но не стана ясно, дали от там ще се свързват с всеки ваксиниран да му напомнят за втората доза, както и да питат каква предпочита да е тя човекът. Обясни само, че имунизирането им ще бъде съобразено с доставките на "Пфайзер".

Решение и за имунизиране на преболедувалите от COVID взе още ваксинационният щаб. Препоръката им е това да се случва не по-рано от 3 месеца след лаборатотното потвърждение на диагнозата. За тези, които се разболеят след първата доза пък, втората да се постави 6 месеца след лаборатотното потвърждение на диагнозата, реши още щабът.

През май ще бъдат пуснати отново зелените коридори, съобщи още министър Ангелов и тогаа ще има избор за ваксини, увери той. Само от "Пфайзер" ще дойдат 1,5 млн. дози.

Проф. Костадин Ангелов СНИМКА: МС
Проф. Костадин Ангелов СНИМКА: МС