Регистрация

ВходЗабравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Съпредседателят на ДБ Христо Иванов и президентът Радев на петата за деня консултация на "Дондуков" 2
Съпредседателят на ДБ Христо Иванов и президентът Радев на петата за деня консултация на "Дондуков" 2

Радев похвали "Демократична България", че първа показа готовност за конституционни промени

Не смятаме, че с 27 депутати можем да заявим такава претенция за съставяне на правителство. Това заяви на консултацията на "Демократична България" с президента Радев съпредседателят на коалицията Христо Иванов.

Ако втората политическа формация не успява да създаде правителство за промяната как ние бихме могли да направим това, риторично попита той, като посочи, че избирателите са наредили ДБ като пета парламентарна сила. Иванов изрази готовност за разговори с "Има такъв народ" при съставяне на кабинет. Според него мнозинството е гласувало против управлението на ГЕРБ, а единствената възможност за съставяне на кабинет e в ръцете на партията на Слави Трифонов.

СНИМКИ: ВЕЛИСЛАВ НИКОЛОВ
СНИМКИ: ВЕЛИСЛАВ НИКОЛОВ

Поне пред 3 кризи е изправена страната - здравна, икономическа и институционална, каза още Христо Иванов. Икономическите последици изискват бърза модернизация, която ни дава планът за устойчивост. С него ще можем да дръпнем страната напред", обясни съпредседателят на ДБ.

От "Демократична България" са готови и за предсрочни избори, като преди това биха направили бързи промени в изборното законодателство, която да дава повече възможност за сънародниците ни в чужбина да гласуват от разстояние. Стигането до нови избори може да се окаже естествен ход за демократичното развитие на страната, каза Христо Иванов.

Като коалиция в много важно място в дясното пространство, определи президентът Радев позицията на ДБ в парламента. "Мястото на вашата коалиция е важно, защото в нейно лице десните избиратели видяха своето представителство в парламента. Отреди ви важна роля в общия политически дневен ред", каза президентът Радев на представителите на обединението.

Той подчерта, че "Демократична България" е единствената парламентарна сила, която веднага изрази готовност за промени в конституцията. Още в първия ден на 45-ото НС депутатите на ДБ внесоха в деловодството на парламента идеите си за конституционни промени и те все още събират нужния брой подписи от депутати.

"Знам, че вие имате амбициозни предложения за много законови промени. Балансът в парламента е труден, но вярвам, че с вашата експертиза и опит ще бъдете активна страна в намирането на решения", добави още Радев.